Een houten huis ontwikkelen in Corona en oorlogstijd.

 

Een houten huis ontwikkelen in Corona en oorlogstijd.


Jaren geleden leeft er al de gedachte dat we graag een echt houten energie neutraal huis zouden willen bouwen met een zeer goed binnenklimaat en energie neutraal. We varen met onze boot al wat jaren door de Zweden en Finland en daar zien we de meest prachtige exemplaren staan. Hier is dan ook de wens en de rijping ontstaan om zo'n houten huis te gaan ontwikkelen.

Ook alle jaren kijken naar ons allerfavorietste tv programma de grote verbouwing SBS 6 op de  zondagen, of anders gezegd het Engelse programma Grand Designs met Kevin MC Cloud. De man is zelf architect en begeleid en volgt particuliere bouwers met raad en daad en commentaar. Heel erg leerzaam en vermakelijk. 


All tvereerst moest ons zelfgebouwde A++ huis in Delfzijl verkocht worden. Dit huis heeft al een warmtepomp met een bodemwisselaar en top isolatie. Het ging ons wel aan het hart maar als je nieuwe stappen wilt maken moeten er soms knopen worden doorgehakt. De 12 jaar ervaring met een warmtepomp was geweldig. In de zomer koelen in de winter verwarmen en weinig energie verbruiken. Dit huis was in principe gebouwd voor de verkoop. 

Het door ons zelf gebouwde oude huis in Doklanden Delfzijl

+ de zelf gebouwde boot😃. Skuaopreis.blogspot.com 

Met een knipoog naar Frank Loyd Wright

De beroemde Amerikaanse architect.


Tijdens het op de markt brengen van het huis brak de Corona crisis uit en schoot iedereen in een kramp. We dachten dat de huizenmarkt wel ging instorten maar het tegendeel was het geval. Het werd binnen een dikke week al verkocht. Achteraf misschien wel iets te snel.

We hadden alvast een ander huis gekocht in Delfzijl om hier naar toe te verhuizen. Hier konden we het toekomstige te bouwen huis gaan ontwikkelen.


Als eerste kwam in Delfzijl, in een nieuw ontwikkeld gebied Kwelderland een Wierdekavel van 
1500m2 beschikbaar waarvan het bouwvlak 700m2 bedroeg.
Hier werd dit houten huis ontwikkeld.




Ook hier zouden de garage en het huis gekoppeld worden.

Hier werd door Jan en de architect een huis ontwikkeld. De welstand was akkoord maar de gemeente Delfzijl lag dwars. Er werd krampachtig gereageerd en er was geen fysiek overleg mogelijk door Corona. We kregen bijna ruzie met de stagiair die het beoordeelde. Het voert te ver om het hier uit de doeken te doen maar het kwam er op neer dat de garage niet voor het huis geplaatst kon worden. De gemeente wilde hier niet aan meewerken. Zelfs ook niet gezien de vrije bouwstijl en de onzichtbaarheid vanaf de weg. Kortom we zijn teleurgesteld afgehaakt en de kavel terug gegeven aan de gemeente. De garage anders op de kavel plaatsen was onmogelijk.

Hierna volgde vele zoektochten door de provincie. Vele sloophuizen bekeken die op een mooie plek stonden maar waar ze door de aantrekkende woningmarkt veel te veel voor vroegen om te slopen.

Na een tijd verscheen er een mooie bouwkavel in Middelstum van 680 m2 met vrij uitzicht over de landerijen. Dit via de gemeente Loppersum. Na deze in optie te hebben genomen het huis via een goedkeuring door de welstand verder ontwikkeld met de architect. Nog steeds gehinderd door alle Corona maatregelen.

Toen opeens kwam er een aankondiging van een prachtig kleinschalig bouwproject in Wagenborgen wat door het dorp en de gemeente samen werd ontwikkeld. Op het terrein van Groot-Bronswijk, een oud psychiatrisch verpleegtehuis wat is afgebroken kwamen 11 bouwkavels beschikbaar. De psychiatrische kliniek heeft er wel een eeuw gestaan en zodoende bleef er na de afbraak een prachtig park over met monumentale bomen en wandelpaden. Er is zelf een begraafplaats voor overleden patiënten en personeel.

Het kleinschalig bouwplan DeBurcht.

Het dorp vond, dat het goed zou zijn dat het inmiddels wat verwaarloosde park nieuw in leven in te blazen. Er kwam een steden bouwkundige bij en samen met gemeente en het dorp is men tot een prachtig ontwerp gekomen. Het is nu een soort grote Engelse landschapstuin. Centraal op het terrein staat nu een prachtig houten kindcentrum de Kronkelaar, 7 Tiny houses en een nieuwe prachtige huisartstenpost. Ook komen er nog 8 seniorenwoningen en een kleinschalig verpleegtehuis. Kortom we kunnen tot het einde van ons leven in dit park blijven wonen. 






De Tiny houses

Het Engelse landschapspark

De huisartsenpost.

De Tiny houses van het Groninger Huis

achterzijde kindcentrum de Kronkelaar


Achterkant kindcentrum de Kronkelaar

Wat een pracht gebouw. 



Aan de zuidrand van het park kwamen de 11 bouwkavels. Nieuw Hebron (4) en De Burcht (7) De namen verwijzen naar de gebouwen die op Groot -Bronswijk hebben gestaan.

Er volgde een loting ivm de vele inschrijvingen en tot onze verbazing werden wij als eerste door de notaris getrokken en hadden wij de kavel van onze voorkeur. De hoofdprijs!

Deze kavel van 740 m2 ligt op het zuiden en biedt km vrij uitzicht wat ook blijft en is in een gebiedje met 7 andere nieuwbouw woningen.

Hierna begon het hele lange project van ontwikkeling en het eerste contact met NORDICECOHOME.


Zowel van de kavel alsmede die van het te bouwen huis. En dat in Corona tijd.

Het ontwikkelen van dit terrein was nog in een pril stadium. Er was nog volstrekt onbekend wanneer het bouwklaar was en welke welstandseisen er voor dit terrein van toepassing waren.

Wij houden van pionieren dus het leek ons geen probleem. Het werd toch wel wat anders.


We hebben samen met de gemeente heel wat uitgezocht hoe het in elkaar zat. Het terrein was nog op papier van Woonzorg Nederland en het gebied van de welstand en het bestemmingseisen was zeer onduidelijk. Alles was veel gemakkelijker gegaan als er geen Corona was geweest.


Uiteindelijk met veel telefonisch overleg over en weer met de gemeente werd het eea duidelijk. Het werd ook helder dat we de kavel pas konden kopen als er een overeenstemming met de welstand was. Het eerste vooroverleg zoals dat heet, had een lange wachttijd van 12 weken en een NEE als antwoord.



Na overleg met hen zijn we terug naar de tekentafel gegaan voor het toch meer creatief proces. De welstands commissie is er een van plaatjes kijken. Een gelikte presentatie inleveren doet wonderen.

Met René Wubs van Ontwerpstation Loppersum hebben we samen gefröbeld tot dit, wat wij vinden een prachtige ontwerp binnen onze mogelijkheden. De indeling is volstrekt het zelfde gebleven allen de buitenschil is anders geworden. Nu kwamen we met een enorm compliment, door de welstands toets. Het kan verkeren bij Eemsdelta. 

Het huis wordt uitgevoerd in logstapelbouw 134 mm dik aan de binnenkant. Geïsoleerd met 200mm houtvezel isolatie die ook isoleert tegen geluid. Dan een dampdoorlatende folie. De afwerking buiten is vergrijsd hout en Felsfinisch en een Felsdak. De begane grond wordt rolstoel vriendelijk. Een woonkamer met een vide tot het dak. Slaapkqmer en douche en technische ruimte op de begane grond alsmede een walk in closet. Op de bovenverdieping komt 1 slaapkamer. Het huis krijgt een warmte pomp van Viessman met  2 bodemwisselaars van 105 meter diep. Dit om het huis te koelen en te verwarmen.  Uiteraard zonnepanelen en een zonnecollector voor warm water. 

Hiermee waren we er nog niet. Nu ging het ontwerp proces verder met de architect en het constructie bureau en werd de sondering geregeld. Inmiddels stegen de houtprijzen sky high. En nieuwe bron van zorg net als de Corona crisis.

Na het indienen van de vergunning kon het proces van aankoop beginnen. Nu moest het bouwterrein nog worden over gedragen aan de gemeente Eemsdelta volgens de Notaris.

Zes weken later was de vergunning er en op 11 februari werd de kavel ons eigendom. Toch een ander gevoel als je over de kavel loopt en die van jou is.

De tijd was de goede factor bij de houtprijzen. Ze dalen wat. Nu ook het contact met Nordic Ecohome opgeschaald en de definitieve offerte aangevraagd bij Palmatin in Estland. Een prettig proces met de heren van Nordic Ecohome. Duidelijk en heldere afspraken die staan. Snel reageren. Steeds afstemmen met Estland of het allemaal mogelijk was wat wij willen. Ook een  bankgarantie voor het bouwpakket is mogelijk. Je weet niet wat voor risico je precies loopt met deze buitenlandse bestelling. Een paar gesprekken in Hoogeveen mbt de afstemming. En uiteindelijk was de eind offerte daar. Estland werd gekozen omdat de prijzen van de pakketten daar nog betaalbaar zijn. Het gebruikte hout komt uit Zweden. Een huis ontwikkelen in Zweden of Finland is substantieel duurder.


Vergrijsd hout en stalen finisch met een Risaliet. 




Het felsdak met Risaliet


Verhoogde veranda



De West en noordkant  met Risaliet

Aangebouwde en verbonden garage en verhoogde veranda vanaf de oostzijde

Fels finisch ook achter de garage



En toen brak de oorlog uit.....

Wat gebeurd er en gaat er nog gebeuren. Gaat dit ook gevolgen hebben voor Estland. Gaat dit ook gevolgen hebben voor de houtprijzen omdat Rusland en Belarus uitvallen als grote hout exporteurs. Komt nu niet alle houtvraag in Skandinavië terecht. En wat doet het met de prijzen.

Maar veel erger wat gaat dit voor gevolgen hebben voor de Oekraïners. Ontzettend erg dat 1 man de hele wereld in onbalans brengt en heel veel leed aan richt in hun buur staat. Een knoop in je maag.

Op de valreep met stoom en kokend water het pakket in Estland besteld en volgens het offerte bedrag. Oeffff. Over 16 weken komt het Wagenborgen binnen rollen met 2 vrachtwagens vol hout, deuren en ramen. 

Nu de fundatie nog op tijd klaar. Dit alles als mijnheer Poetin het wil. Best spannend een huis te bestellen in een potentieel Russisch uitbreidings- gebied van Wladimir.



Reacties

Een reactie posten

Populaire posts