Meten, graven en uitzetten.

 Het bouwvlak en het peil uitzetten en afgraven.

Nu we het huis hebben besteld zijn we de kavel verder gaan ontwikkelen. Allereerst was het weer eens veel gedoe met de gemeente mbt het vaststellen van het peil.. Dat is de hoogte waarop het huis gebouwd wordt. Meestal is dit 10 cm boven het wegdekpeil of de straatkolk. Het is belangrijk dat je daar bij bent en dat willen ze ook graag.

De hele afdeling handhaving was in quarantaine ivm corona. We hadden de start van de bouw netjes en op tijd gemeld bij Eemsdelta en er moest iets geforceerd worden. Uiteindelijk heeft een van de medewerkers van Rayon Loppersum die het minst ziek was zich verdiept in het peil, via de info van Avitec de project uitvoerder. Het peil is bepaald op 10 cm. De afd GEO heeft de bouwkavel ingemeten en de stalen piket buisjes in de grond gezet.


De afwerkvloer vd woning van ons wordt 50 cm boven dit peil gebouwd ivm de achterliggende veranda. Door het particulier opdrachtgeverschap binnen het bouwbesluit kan dat dat.

Dit particulier opdrachtgeverschap zorgt voor een aantal belangrijke ontheffingen van het geldende bouwbesluit.

20 ft zeecontainer


Inmiddels hebben we ook een container gehuurd. Eerst wilden we één kopen maar ivm de explosief gestegen container prijzen was het goedkoopstste wrak al €2000,- Je zult zien nadat wij een koopcontainer aanschaffen de containerprijzen sterk dalen. Daarom dan toch maar een huurcontainer met een lockbox voor de inbraak beveiliging.


De kavel hoefde na de uitkomsten van de sondering niet geheid te worden. Het houten huis weegt zonder fundatie maar 34 ton. Het constructie bureau HADO uit Appingedam heeft dat bepaald. Er komt nu een plaatfundatie met vorst randen. De bodemisolatie ( drukvast EPS) komt boven de plaatfundatie en vlak onder de vloerverwarming. Hierdoor warmt of koeltje vloer razensnel op/af en kan ook snel reageren op warme dagen buiten. Diepliggende vloerverwarming heeft veel meer energie nodig om de hele betonvloer op te warmen of koelen en reageert langzaam op warme dagen zodat je geen prettig binnen klimaat krijgt.

Zonsopkomst met spreeuwen in de boom en een Reebok op DeBurcht.


Nadat het peil was vastgesteld en de kavel was uit gezet zijn we begonnen met het uitzetten van het huis. We hadden een beschikbaar loonbedrijf gevonden die op korte termijn de kavel kon uitgraven. Het was ook nog eens geweldig weer hiervoor gelukkig. Op maandag ochtend om 07.00 stonden de graafheren bij de kavel. Een lastige tijd voor 2 pensionado,s Dan moet je onmiddelijk zo helder zijn om alles uit te leggen hoe het zit.




Start van de bouw





Het originele zand op 1.10 m diepte 



Het eerste zand komt aan.


De garage en hobby ruimte


De test mobiele kraan 



Om 12 uur was de kavel met een mobiele kraan uitgegraven en alle hoogtes met een laser bepaald. De heren konden alweer naar huis. Het zand kwam de volgende dag. De kavel zat nog vol oud hout van de bomen die er ooit gestaan hadden. We hebben helaas geen goudschat of iets dergelijks gevonden als aanvulling op ons bouwbudget.

Ivm de aangescherpte milieu eisen sinds 2022 mag er geen zeezand meer worden gebruikt wat niet gezeefd en gespoeld is met zoet water. Dit betekend wederom een enorme kosten stijging die niet was voorzien. Het komt uit een zandafgraving uit z.o Groningen en voldoet aan de eisen van grondverbetering.


Grondverbetering komt er op neer dat je de grond die er van oorsprong ligt gaat verbeteren. Bij ons is dat dan om de 40 cm een zandlaag die er gestort is, wordt getrild met een zware trilplaat. Op ons ligt het grondwater nu op ongeveer 1.30 meter. Het originele zand op 1.10m. Hierdoor hoefden we de kavel gelukkig niet te bemalen omdat het grondwater zou verschijnen. Mocht je dat wel hebben dan is er de kans bij het aan trillen dat er drijfzand ontstaat en er eigenlijk een onwerkbare situatie ontstaat. De kavel moet dan verder bemalen worden en ontwateren.












Alles weer gevuld



Er heerst weer rust aan DeBurcht


Op dinsdag kwamen de zandauto,s af en aan. Hele grote trailer met zand. Bij elke vrachtwagen ging de kassa weer rinkelen bij ons. Al met al ligt de grondverbetering prijs dicht bij het heien. Achteraf hadden we misschien voor een andere constructie moeten kiezen door het werken met poeren of met boorpaaltje tot op het zand. Weet dat allemaal maar eens tijdens de ontwikkeling.


Op woensdag ochtend om 10.00 was het zand storten klaar en was de kavel weer voor ons. Er was veel zand over wat we niet weten wat we er mee moeten. Nog maar eens even bellen met de grondwerker.


Nu kon de definitieve plaats van het huis worden vast gesteld middels bouwplanken. Eerst komen op alle hoeken paaltjes te staan met bouwplanken. Dit is zeker niet de plaats van de buitenmuren maar op die planken wordt wel aangeven waar die wel staan.

We hadden in Bedum via marktplaats gratis planken van een buiten vlonder gehaald. Dit om toch maar de kosten wat te drukken. Het zijn juist de kleine dingen die duur maken. Even dit even dat.



Slangwaterpas

Bouwplanken om het huis te positioneren. Midden op staat het peil. Daar is alles naar gerefereerd met de slangwaterpas



We werken ook met een slangwaterpas van 20 m Hiermee zet je ook het juiste peil weer uit van de woning. Je meet dit op de straatkolk en brengt het over naar de bouwkavel. Dit is haast nauwkeuriger dan een laser. Die te duur is om aan te schaffen. Met een slangwaterpas hebben we ons hele vorige huis gebouwd.


De bouw is dan ook nu eindelijk begonnen. De komende weken gaan we de fundatie uitgraven voor de vorstrand. Hier komt ook weer 20m3 zand uit. Tegelijk gaan we met het betonijzer bezig.

Als dit klaar is worden eerst de vorstrand en de fundatiebalken gestort met een betonpomp en daarna gaan we met de plaatfundatie bezig. Er komt geen kruip ruimte. Die vinden wij overbodig. Alle loosleidingen gaan direct van hun locatie naar buiten en komen in een soort ring om het huis uit. De waterleidingen ed komen onder de EPS, de bodemisolatie.


De bouwprijzen lopen op dit momentgierend uit de klauwen. Opeens komen alle grondstoffen opeens uit Oekraïne, Rusland en Belarus. Hier kan je gewoon niet op begroten. Eerst was Corona de moeder van alle excuses nu dus de oorlog. Rusland had een economie vergelijkbaar met de Benelux. Dan is dat toch niet zo,n grote speler op de wereldmarkt zou je zeggen. Maar nu hebben alle bedrijven een excuus gevonden dat opeens hun product uit de oorlogslanden komt of er zeer veel mee te maken heeft en of het aan de gestegen energie kosten ligt. Er rijden straks in Nederland een hoop nieuwe Bentleys rond bij alle directeuren. Er wordt momenteel schromelijk misbruik van gemaakt. Maar als actuele particuliere huizenbouwer zit je er maar mee. Offertes worden opeens toch weer opengebroken of zijn maar 1 dag geldig.  Staal gaat honderden euro,s per dag per ton omhoog.

Ik maak me ernstig zorgen waar dit heen gaat en hoe duur het huis uiteindelijk gaat worden. De oorspronkelijke begroting kunnen we wel bij het oud papier leggen. Maar het is wat het is. Ik wil ons bouwplezier er ook niet onder laten lijden. Laat de oorlog voor iedereen snel afgelopen zijn. Laat de Russiche beer maar snel in zijn hok terug gaan.

Ik probeer het blog een beetje bij te houden. Dat wordt wel met minder tekst en meer foto's,s Let vooral niet op de stijl en schrijffouten😉




Reacties

  1. Gefeliciteerd met dit mooie plekje om jullie huis te realiseren. Fijn dat het nu eindelijk van start is gegaan.
    Nu nog een voorspoedige bouw zonder te veel tegenslagen en dan genieten van jullie mooie huis.
    Ga jullie volgen hoor🤩
    Succes👍

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts