Hoera! Het hout 5,4m3, kunnen bestellen voor de buitenkant en afwerking van het huis.

 

Na veel wikken en wegen, overdenken, bellen en regelen de buitenschil en afwerking van het huis besteld.

We hebben een goed contact met de vertegenwoordiger van een landelijke groothandel in bouw en hout producten. Hij tipte ons dat zijn voorraad Siberisch lariks op zijn eind liep. Dit komt gezien de huidige oorlogssituatie ook niet meer beschikbaar.   Het is bij uitstek geschikt voor de afwerking van het huis aan de buitenkant. Het vergrijsd op den duur en vergt bijna geen onderhoud.

Tevens heeft het dezelfde uitstraling van het kindcentrum de Kronkelaar. Dit is ook Siberisch Lariks.

Gelukkig was deze voorraad al ver voor de oorlog in Oekraïne geïmporteerd door de groothandel, zodat wij ons niet geheel ongemakkelijk voelen in deze.  Binnenkort is het gewoon niet meer verkrijgbaar.

Siberisch Lariks is een zeer duurzaam. Door de lage temperatuur groeit het bijzonder langzaam. En dat is goed voor de kwaliteit van het hout. Omdat het niet hoeft te worden geverfd scheelt dat aanzienlijk in de chemie, uitstoot en werk die daarvoor nodig is. Ook groeit het steeds weer aan. Siberisch Lariks kan ook uit Noord-Skandinavie komen dus daar houden we het dan maar op. Enigszins bezwaard voelen wij ons hier echter wel bij. 


Zo is het als nieuw.


We hadden het eigenlijk al opgegeven en waren al op zoek naar een alternatief zoals gekookt hout, geolied hout, Of toch maar een vuren of grenen gevel maar dan in beige hout Lazur.

Gelukkig komt er nu 5,4 m3 B kwaliteit ongeschaafde balken uit Bunnik binnenkort deze kant op. Hier zagen wij zelf een barcode patroon uit. Dit scheelt ook weer veel aan arbeidsloon voor het zagen door de groothandel. We kunnen het nu ook zo economisch mogelijk uit de balken halen.  En het mooiste komt nog; ook dit zat qua prijs net onder de begroting die er voor was uitgetrokken. 



Barcode patroon gezaagd Siberisch Lariks.

Net opgebracht Lariks

Ook een mooie huis in Lariks

Hier duidelijk het vergrijsde resultaat na een paar jaar te zijn aangebracht en getergd door de elementen.



Siberisch Lariks;  https://www.naturewood.nl/producten/ruw-hout/siberisch-lariks/

Siberisch Lariks; https://www.houtvakman.nl/lariks/

Reacties

Populaire posts