Monnikenwerk! ( Nieuwe foto's en tekst 03-07-'22)

Dit is de week van de plaatfundatie !
Op maandag beginnen we nu eindelijk met de plaatfundatie. Met koelte op deze dag en tropische hitte op de donderdag. Alles beter dan hoe het ook kan zijn. 12 graden en regen.
Na het aantrillen en het uitvlakken van het zand vangen we aan met het folie leggen. Dit voorkomt dat het water uit het te storten beton te snel wegzakt in het zand waardoor de sterkte in gedrang komt.

Hierna komen de eerste bouwstaal netjes. Deze zijn best zwaar en maar amper te tillen met 2 man. We krijgen dan ook hulp voor 3 dagen van Jan zijn zwager.  Super. En maken van overgebleven bouwstaal 2 trek  haken.

Hieronder komen de afstandhouders. Dit zijn PVC stutjes die onder de matjes komen en er zorg voor dragen dat er 3 CM beton kan komen tussen de folie en het staal. 
Ze hadden beloofd dat deze afstandhouders sterk genoeg waren en je ook op het betonstaal kan lopen. Helemaal niet!!. Al gauw zakten we door de eerste stutjes. Een beste tegenvaller. Bij nader inzien ook logisch dat dit geen goed advies is geweest.

We hadden al oude vloertegels, gratis va marktplaats, onder de stutjes geplaatst tegen het wegzakken in het zand. Nu toch maar besloten dat we 2 stutjes naast elkaar moesten gaan plaatsen om meer/dubbel neerwaartse druk te kunnen weerstaan. Dit lijkt te werken maar nu raken ze sneller op. Gelukkig is er internet en een snelle bezorger😀


Hier zie je het folie en het eerste bouwstaal netje

Dit is zo,n sukkel stutje. Als je goed ziet is het dammetje waar het staal in ligt veel te dun.



De vlechter, hij vlocht voort. En als je dacht dat deze matjes zuiver op maat gelast zijn, heb je het mis. De robot lasser heeft soms ook zijn dag niet. 


En nu gaat het snel

Hier is Steven + Vera hoedje van de boot en factor 30, met monnikenwerk bezig in de tropische hitte. Op het eerste bouwstaal netje komt een support ligger. Deze zorgt ervoor dat er voldoende afstand, lees beton, zit tussen het eerste en het 2e netje. 2 netjes boven elkaar zijn vereist door het constructie bureau en zorgt ervoor dat de plaatfundatie niet scheurt door verzakking en of aardbevingen die hier zijn. Ik ben hier 1 dag mee bezig geweest.







Hier zie je goed de hele bouwstaal opbouw. Ook zie je goed de supportligger tussen het 1e en 2e matje
folie, tegel,  2 sukkel stutjes, supportligger en 2e netje. Dit wordt vastgezet aan het betonstaal wat uit de inmiddels gestorte vorstrand komt.


Pauze in de schaduw vd container in 30 graden

Wat een mooi lijnenspel

Jammer dat je er niets meer van ziet straks als het beton hier tussen ligt.. Gelukkig hebben we de foto's nog😉

Ondertussen ook nog jarig😀59 lentes. Op naar de 60!

De Chinese zaktrekkers 😁 van €3,- stuk hebben het begeven. Het kan ook eigenlijk niet voor dat bedrag, Gelukkig hebben ze een taps toelopend cruciaal onderdeel wat we goed kunnen gebruiken. Die zetten we in de accu boormachine en nu gaat het vlechtwerk razend snel. Het heeft zo moeten zijn 😜 We hebben inmiddels al 6000 vlechtdraadjes verwerkt. 

De originele  stapel van 51 bouwstaalmatjes minderen nu rap. 

Hier het laatste matje van het huis

De keurmeesters bewonderen hun eigen werk.😁 Nu gaat Steven de oneffenheden er nog uithalen en de matjes op een groot aantal plekken aan de ander matjes op staven, vlechten. 

Hoera het is af.😅 Laat het beton maar komen. 

Nu afdekken voor de hoosbuien en de K. kinderen die dit vast een fantastisch grote trampoline vinden. 
Nu moet het nog gekeurd worden door de gemeente.😡 Die moet zijn plasje er ook nog even over doen😂. We gaan nu verder met de garage. Nog 1 lange dag en dan is dat ook klaar. 

Na de zaterdag heel hard gewerkt hebbende met 3 man stond er een heerlijk bord nasi klaar, gemaakt door Jan zijn zus.

 
We maken een rij om het beton over de bekistingsrand af te rijen. Ondanks de enorme opstaande rand zakt de rij nog bijna 1 cm door. Je krijgt dan een soort van badkuip op de plaatfundatie. Daarop maken we een soort van geleide rail in het midden waardoor de rij daar ook steun heeft. 

De geleide rail moet niet hobbelen. Anders hobbelt de vloer ook😏. We meten de hoogte met een snaar strakke spandraad en een klosje.

Hier zie je de paaltjes waar de geleide rail op staat. Na het af rijen wordt de geleide rail verwijderd en gevuld met vers beton.

De rij wordt ingespoten met WD40 voor het minder weerstand op de bekisting.



Noeste arbeid.

De garage is nu ook met betonstaal gevuld. Klaar om te storten. 
 

Maandag 4 juli komt er 36 m3 beton in 3 beton auto,s + betonpomp. Hopen dat de demonstrerende boeren nu geen blokkades opwerpen op de wegen vanuit OBG beton uit Winschoten. We hebben 2 man extra hulp. Er komt geen versneller bij het beton dus we hebben even de tijd om alles af te werken. Op de betonvloer komt nog in het huis 20 cm EPS ( piepschuim) en 5 cm afwerkvloer. Dus we hoeven het niet ultra glad te maken. Maandag de 4e, een belangrijke dag voor ons. Een mijlpaal. Ze zeggen dat als je uit de grond bent je de 1/2 van de bouw er al op hebt zitten. Laat het zo zijn.😀

Vanaf gisteren is ook de aflopende CAR verzekering ingegaan. Construction All Risk. Een soort van bouwverzekering. We moeten nu het huis binnen een jaar af krijgen. Een dure hap uit het bouwbudget. Maar al dat hout niet verzekeren is geen optie. 

Dinsdag de 12 juli komt het huis uit Estland. Laat Poetin geen roet in het eten gooien. Deze en komende week komt het huis in Tallin in productie. Vrijdag de 8e wordt het huis geladen en ze gaan in 3 dagen naar Nederland rijden. Dinsdag de 12 juli om 09.00 komt het huis Wagenborgen binnen rijden. We hebben via onze grondwerker bedrijf een verreiker geregeld die de vrachtwagens komt lossen. Een soort van grote heftruck. Er zijn 19 pakketten hout met een max gewicht van 2,5 ton. 
Allemaal super spannend. Een zucht van opluchting als het huis gelost is en we eindelijk na 2 jaren op onze handen te hebben gezeten, kunnen gaan bouwen. Het blijft spannend om in een oorlogs-situatie een huis te laten maken in een mogelijk potentieel oorlogsgebied. Gelukkig zit Estland in de Navo. 
Bijzonder dat dat je daar met zo,n project mee bezig moet houden. 


Reacties

Populaire posts