We zijn begonnen!



De houtpakketten zijn zo ingepakt dat het voor het vervoer zo economisch mogelijk is en in 2 vrachtwagens past.. We moeten alle pakketten dan ook helemaal uit elkaar halen en weer verdelen. Zeker niet het leukste werk😏 We sorteren eerst de 1e, 18 lagen. Zouden ze in Estland personeel hebben die deze pakketten zo in elkaar puzzelt?  Of zou de computer dit berekenen. We gaan het ze vragen. 

Hier zie je de codes die aangeven op welke locatie ze in het huis worden geplaatst. En voorzien van productie datum.  Gelukkig zitten ze er stevig op geniet.😁 Het is rondom mijn verjaardag geproduceerd maar mijn verjaardags datum nog niet gevonden.

De latjes er tussen zijn nog het meest lastig. Hierdoor moet je de pakketten volledig laagsgewijs uit elkaar halen.





Ons prachtig uitzicht op de horizon brengt zowaar een beginnende windhoos boven Nieuwolda. Nu hij de grond nog niet geraakt heeft, heet het nog een Tuba. Deze foto gelijk doorgestuurd naar ons Groninger "weerfenomeen" Harma Boer. In haar weerbericht noemde ze mijn waarneming nog😄

Deze windhozen ontstaan als de onstabiliteit groot ( groot verschil in temp tussen aarde en de boven lucht) is en de juiste windschering boven in de buienlucht zit. 

Hier zetten we de eerste laag logs vast aan de betonnen fundatie. Het is een groot drama. We zijn bijna 2 uur bezig per gat en we moeten er nog 30. We boren steeds in het betonstaal. En door het waterballet van deze week komt er ook steeds water in de boorgaten. Hierdoor harden de chemische ankers niet uit. Ook niet als we met grote boorhitte de boorgaten eerst proberen te drogen.😱 Na de enorme bui was de bouwplaat een zwembad geworden. Gauw een waterstofzuiger besteld. 



We worden er stik chagrijnig van.  Hier stellen we de log goed op de betonplaat. Als dit niet juist zou zijn dan komt het niet goed met de rest v h huis. We doen een nauwkeurige driehoeksmeting en er zit 1/2 mm afwijking in de eerste bloglaag. Een te verwaarlozen fout. Hoera voor alle nauwkeurigheid van het fundament. Meten is nog steeds meten!



Hier zie je een draadeind die vast zit door het hout in het beton.

                                     





Inmiddels al een paar steenboren kapot gedraaid op het betonstaal. Elke keer zitten we precies in het langsstaal.



Uiteindelijk geven we het op en gaan over op een ander systeem. Een zware 10 mm houtdraaibout en een inslaganker. Deze zit op een andere plaats en heeft geen last van het staal. In 2 uur monteren we alle verankeringen💪. In de plaat zit een sleufgat zodat het huis nog wat door de hydro isolatie van 0,5 cm, heen kan zakken.
                                   
Na de eerste laag komt de 2e 😏. Deze past iets moeilijker omdat de 1e logs, ondanks de zorgvuldig aangebrachte betonplaat toch iets vervormen. De vervolg lagen gaan makkelijker. 

De man met de hamer. 

Alle balken worden voorzien van een dubbele isolatieband tussen de logs. Dit vangt de mogelijke oneffenheid wat op en voorkomt evt tocht en geluid.

Op de verbindingsstukken zit een spijkerplaat en bredere isolatie. Het is werk waar je helemaal tureluurs van wordt. Niet te lang doen dus. Ik droomde de eerste nacht er zelfs van😏





Ze zijn zwaar en heel lang die logs. Bij het begin van de deuren en ramen worden de logs steeds korter.

De 2e log laag  is klaar. Nog 16 en we zijn bij de boven verdieping. Met hard werken is er 1 log laag, per dag mogelijk. 





 

Reacties

Populaire posts