Een ongeluk zit in een klein hoekje!

Deze week staat in het teken van het opbouwen van de eerste lagen van het huis. Na het puzzelen van de eerste 2 lagen krijgen we langzamerhand een soort van routine in het vinden van de log en het plaatsen van de log. Het is fantastisch werk om bezig te mogen zijn met een natuurlijk materiaal; hout. 
Wat ons best tegen valt zijn de deuvels die in elke balk moeten worden geslagen. Dit is nu nog best te doen maar later op hoogte gaat het vast moeilijker worden. 
De deuvels zorgen voor een stabiele opbouw en maakt het huis super sterk. Mijn gedachten dat je dit huis zo zou kunnen afbreken en elders opbouwen is dus niet van toepassing. Het zijn deuvels die de bovenste en de laag er onder aan elkaar vast zetten. Ze wisselen ook steeds van plek zodat je goed moet uitkijken waar 1 in moet en welke niet.
Het overkomt ons 2 x dat we een deuvel het verkeerde gat in slaan.😞

We slapen vanaf nu op de bouwplaats in de grote tent van mijn zus omdat het te zeer een speelplek is voor kinderen en van diefstal door kwaad willenden. Ook heel leuk overigens om de toekomstige woonplek zo te ontdekken. 

Dit zijn de deuvels die in de log worden geslagen

Goed voor de biceps



Hier een filmpje hoe de deuvel in de log wordt geslagen door Wim, de man met de hamer.
De man is 74 jaar.😃


Hier zie je de ingewikkelde constructie met de logs en de pakking die er tussen moet worden geplakt  tegen tocht, vocht en geluid. Op dit vierkanten uiteinde komt samen met de volgende log een spijkerplaat. Dit zijn de enige spijkers die in het huis zitten.


Langzaam verreisd het huis uit de grond.


Ondanks dat de logs enkel gelamineerd zijn. ( 2 balken tegen elkaar aan gelijmd) zit er nog behoorlijk veel trek in de logs. Ze torderen of zijn best wel krom. Bij dubbel lamineren is dat een stuk minder maar met ons formaat logs is dat niet mogelijk. We zorgen dan ook dat de naden tussen de logs zo klein en egaal mogelijk worden. We gebruiken daarvoor lijmtangen en Sergeants. Dit zijn super grote lijmtangen met stijgerbuis als basis, die eigenlijk gebruikt worden om grote platen aan elkaar te lijmen. Maar ook voor dit werk zijn ze geweldig. Uiteindelijk komt en op de plek waar je hier de Sergeant ziet een draadeind door het hout van boven naar beneden. Het huis blijft nog jaren krimpen en zetten het. Je moet rekening houden met 1% werking in de breedte van het hout.



Hier zie je de codes die op de logs zitten. G is wand van voor naar achter (A,B,C,D.....) Het getal 4 is de wand van links naar rechts en het derde getal is de hoogte van de laag logs. Hier zie je ook goed dat alle logs op een nadere dag zijn gemaakt maar dat alles wel goed past.😀





Ook hier de zorgvuldigheid om alles goed aan te klemmen.



Stilleven😋 De vaat drogen aan de wind.



                                            
                                                                              Filmpje
Hier gaan we flink de hoogte in. 



Mijn zus komt langs met een bord Nasi en Saté.  Dat kan een mens gelukkig maken😀.



Hier zie de selectie die klaar ligt om te worden werkt

Oerdegelijk.


                                                                  De keukenwand. Filmpje


Hier ongeveer ging het fout. We kwamen aan het eind van de dag en werden beide moe. Toch nog maar even de laatste balk van de selectie. Op 1,50 voorhameren is geen succes. Vooral niet laten doen door een oud Rechtbank Ambtenaar😱. Bij het laatste stukje hameren van de deuvel in de log gleed de hamer van de kop van de moker en schampte de duim en vuist van Jan. Het bloed spoot er uit. Tja wat nu. Als oud EHBO'er snel een "snelverband" gepakt uit de EHBO kist en verbinden. Dit stelpte het bloedden enigszins. En nu........
Op 500 m vanaf de bouwplaats zit de gloednieuwe huisartsen post van Wagenborgen waar wij ( nog) geen patient zijn. Hup in de auto en net voor sluitingstijd naar binnen. Er was gelukkig een dokter aanwezig. Die zei; volgens mij hebt u een ongeluk gehad omdat Jan zijn werkbroek onder het bloed zat. 6 Hechtingen zijn er in gezet😨. Hij wilde ook eigenlijk een foto laten maken maar na een grondige inspectie was de pees iets beschadigd en zeer waarschijnlijk niet gebroken. Hij stelde voor om hier dan ook maar de hechtingen te laten verwijderen zodat hij kon zien of zijn werk was geslaagd😀. 
Toen kwam er 's,avonds ook nog een schouder blessure bij dus nu maar even pas op de plaats. 
Les: niet doorgaan tot je te moe gaat worden. Dus toch niet even die laatste balk.




Hier zie je nogmaals het ingewikkelde pakking plakken. Dit kost best wel veel tijd. Maar ook hier sluipt de routine gelukkig in. Hier zie je tevens dat in niet elk gat een deuvel krijgt. Het gat wat nu open is krijg na de volgende log een deuvel.



De stapels hout minderen en het huis wordt steeds tastbaarder.



Omdat het zo warm en vochtig is en af en toe flink regent, ligt de blauw en houtschimmel op de loer. Deze schimmels krijg je niet meer uit het hout. Omdat de binnenkant zichtwerk blijft deze na wat onderzoeks werk in de anti schimmel impregneer gezet. Dit is een impregneer op water basis en eigenlijk bedoelt voor alleen de buitenkant ivm de biocides die er in zitten. Het duurt nog wel even voor wij er wonen en dan zijn die inmiddels niet meer werkzaam. Dit is de kleurloze variant. En met een klein UV filtertje zodat de binnenkant door het vele zonlicht niet gelijk oma's oude schrootjes plafond kleur wordt. De officiële behandeling voor dit spul op de buitengevel is 2 x. Ik verdun het flink en laat het binnen maar bij 1 laag. Dit moet naar mijn mening voldoende zijn voor de beperkte invloed van de regen op het hout omdat we hopelijk snel onder dak zitten. . Er gaat 5 liter op voor 9 lagen. 
De buitenkant doe ik niet. Dat is niet nodig omdat daar de isolatie tegen aan komt. 



Hier zitten we op een hoekje in de kamer na, op 9 lagen. Vanaf nu gaat het langzamer omdat we op hoogte moeten werken en ongelukken willen voorkomen. Dit is ook de laag waarop de ramen beginnen dus wat dat betreft heft dat de langere duur weer wat op.  Realiseer je je eens dat elke 3 seconden er zo,n huis als de onze,  groeit alleen al in Finland. Hoe milieu vriendelijk wil je het hebben.


Kamperen tussen de Zonnebloemen

Wie kan mij helpen wat voor poot afdruk dit is. Er liep een spoor over de kavel. Het lijkt mij het spoor van een marter of wasbeer.

Het lijkt al heel wat😀. Er komen heel wat Wagenborgers even een blik werpen nu er wat verschijnt.



Codes om gek van te worden.😂 Nog steeds geen gevonden die op mijn verjaardag is geproduceerd. 
Ik droom er soms van.😁

 





Reacties

  1. Dag mannen, wat een onderneming en wat een pech hopelijk gaat het met Jan weer wat beter.
    Leuk om het huis zo langzamerhand te zien groeien.
    Toch een beetje vakantie gevoel zo met de tent al is het wel op eigen terrein .
    Gelukkig worden jullie ook nog wel eens verwend met een lekkere maaltijd.
    In Denemarken is de vakantietijd duidelijk te merken maar gelukkig is dat over een paar weken weer voorbij.
    Groeten en succes verder met de werkzaamheden en wel op tijd stoppen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De hechtingen zijn er weer uit maar het eerder stoppen is wel een dingetje. Het is zo werkbaar weer dat uitrusten maar op een regendag moet gebeuren. Het is stil op Groot- Bronswijk. Veel mensen op vakantie. Fijne tijd in DK.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts