Wie niet sterk (genoeg) is moet soms slim zijn!

Deze week staat in het teken van het opbouwen van laag 15, 16 en 17. Dit zijn de lagen die het verband in het huis brengen en zich boven de ramen bevinden. Maar ook de lagen met giga lengtes balken. Sommigen zijn meer dan 7 meter en wegen 120 - 150 kg. Deze zijn zonder inventiviteit en alleen spierkracht niet meer op hoogte te brengen. Al tijden speuren we YouTube filmpjes af met inventive hijsoplossingen zonder budget. Je ziet er straks een paar voorbij komen. 

Ook staat deze week in het teken van de enorme warmte ne zelfs een hitte golf. Gelukkig bevinden we ons niet in stedelijk gebied dus de stadse hitte ontgaat Wagenborgen. Maar het blijft heet.

Wel wordt het hout inmiddels zo droog dat het allerlei vormen gaat aannemen die wij niet willen. De logs die wij gebruiken zijn de kleinste die worden gelamineerd. Dit zijn 2 lagen gelijmd tegendraads hout die zorgen dat de log minder trekt en vervormd. Grotere logs voor enorme huizen bestaan soms uit 6 gelamineerde stukken die niet meer vervormen.
 
De toekomstige buren komen een ijsje brengen op het heetst van de dag. In een piepklein thermotasje komt hun dochter een ijsje aanbieden. Wat een fijne buurt wordt dit volgens mij. 



De meest futuristische nieuwe huisbewoner die ik tegen kom.. Woont er eerder dan wij en is met veel minder luxe al tevreden.😏



Hier de zuid-west kant.



De west gevel

Lijmklemmen en spanbanden moet de vervorming van het hout enigszins beteugelen

Het panorama raam. Hier voor langs komt de hele keuken. 

Ook weer ingewikkelde manieren om het hout te beteugelen. Hier zie je ook goed de deuvelgaten waar de deuvels ingeslagen moeten worden. Heel zwaar werk en zeker op hoogte. 

Met zware spanbanden die zomaar 2000kg kunnen aanklemmen.

In de luwte is het al gauw 34 graden💦 De houtvochtigheidsmeter geeft 0% vocht aan in het hout. 

De noord en oost gevel

Hier zie je de eerste inventive oplossing. Spreid ladder die we al hadden en grootschoot touw + blokken ( grootschoot is van onze boot en houdt het grootzeil op zijn plek) De vertraging is 1 op 6. Dus 1 kilo trekken is 6 kilo hijsen. In het bovenste blok zit een touwklem zodat hij nooit terug kan vallen.


                                           
Hier een filmpje van gebruik maken van de middelen die je al hebt en het systeem dat ook al door de oude Egyptenaren al zo werden gebruikt en bedacht. Alleen hadden zij geen alu ladders en een grootschoot😉.  




De opstelling kost wat tijd maar dan heb je ook wat en scheelt kapotte ruggen. Ladder aan de buitenkant en spreidladder aan de binnenkant. 




                                         
Klein filmpje van hoe dat gaat. 



Spreekt voor zich dat deze 2 oude mannetjes dit formaat balken niet met spierkracht op hoogte kunnen brengen😃

Nu kun je al duidelijk zien dat de hele beneden verdieping op 15 lagen zit.

De hele zuid gevel. Hier komen de harmonica deuren in en de verhoogde veranda. 

Het eerste wolkje sinds dagen💨
Het gereedschap voor een hittegolf.(Vera hoedje) En er gaat p.p wel 3 liter water door..Heerlijk koud uit de koelkast in de container.

Hier komt de log op de 16 e laag met oor,  die ook niet meer te tillen is. 

De Wespen hebben het al tijden op de auto voorzien. Deze staat onder een Eik die blijkbaar luizen herbergt. De luizen poepen een soort van suikerwater waar Mieren en Wespen dol op zijn. Hier doen ze geen kwaad in ieder geval. 



 




Reacties

Populaire posts