In hogere sferen! (update 10-09). weer nieuwe foto,s)

Deze week stond in het teken van de log lagen van 20 tm 38. Allereerst proberen we met zo weinig middelen een veilige verdiepingsvloer te creëren. We gebruiken de steigerplanken van de vroegere bekisting. Zij krijgen een 2e taak alvorens ze worden verzaagd.  1 Man tilt de logs nu aan een kant op met een touw. Op de rand van log 19 plakken we duktape en een man staat beneden de log te begeleiden. Dit gaat prima. Zelfs de zwaarste log gaat zo de lucht in. 

Zo langzamerhand krijgt de vide ook vorm. Het blijft een kokend hete week. Toch wennen we er aan. Drinken veel en schaften inmiddels in de schaduw in het huis. Omdat er nog geen ramen in zitten en het lekker waait is dit goed te doen. En je kunt genieten van het prachtige uitzicht. Af en toe hulp van een derde man Wim. We merken dat ook het huis zich steeds meer gaat zetten en voorheen flinke naden nu langzaam dicht gaan zitten.. Om een nog betere werkvloer te creëren voor de slaapkamer gaan we de vloer daar toch maar leggen. Met het uitpakken van de vloerdelen komen we tot de ontdekking dat de fabriek wel het aantal m2 heeft geleverd maar met de verkeerde lengtes. 

Er is door de fabriek een best ingewikkeld plafondrager plan gemaakt maar daar passen de geleverde lengtes niet op. Jan gaat daarom maar een nieuw legplan maken wat wel op de plafonbalken past. Dit is best een hele klus en kost veel werkzame tijd. We hadden nodig delen van 4.20 m en 3.60 m. Ze leverden 4.20 en 3.00 m. Nu komen er in de kasten en onder de schuine kap vloerdelen met stuiknaden wat niet nodig was geweest. Nordic Ecohome gaat in gesprek met Palmatin hierover. Op het pakket verder zijn geen opmerkingen. Tot nu toe zijn er geen ontbrekende logs en alles past prima. 

De komende week gaan we logs opbouwen tot laag 38. Wel staat er een enorme weersomslag aan te komen. Ex tropische orkaan Danielle en ex orkaan Earl lijken hier de bordjes te gaan verhangen van zonneschijn en droog naar een inhaalslag met toch heel veel regen. Maar van ex tropische orkanen raken weercomputers van slag omdat de natuur die "extra" toevoegt aan het weersysteem. Het kan dus nog alle kanten op. 

De school is ook weer begonnen en de gil meisjes zijn weer terug na 6 weken rust😱. In de middag gaan ze op de naschoolse opvang "rustig" verder. Hun ouders hebben vast gehoorbescherming nodig. Hoezo corrigeren. Dat mag niet meer volgens mij. Het zijn tegenwoordig allemaal prinsjes en prinsesjes geworden . Het mooiste is om dat allemaal van boven te kunnen observeren. Het meest wat ik mooi vind is een ongekende energie van alle kinderen in de pauzes en hun (vooralsnog) zorgeloosheid.

We plaatsen op de vloer in de slaapkamer op de 1e verd 2 nieuwe dekzeilen om op de begane grond droog te kunnen gaan werken. Dan plakken we daar de logs en in een droog moment gaan ze naar boven. Tot nu toe hebben we al het geluk in de wereld gehad met dit mooie weer. Hoe warm het soms ook was. Van het begin af aan is het werkbaar weer geweest.

Voor de opbouw van de oostwand van het huis gaan we toch maar een 8 meter hoge bouwsteiger huren. Soms is het niet anders. Veilig kunnen werken is toch het belangrijkst. 





Elke keer weer een verrassing als je weer een pak logs open maakt hoe prachtig alles zo economisch is samengesteld. Zou de computer dit bedenken? Of zijn het de oude mannetjes in de fabriek die hun ervaring laten spreken.. 

Hier de eerste logdelen van de vide wanden. Kijk eens naar het prachtige uitzicht. 

We zijn niet op zee geweest dit jaar maar het mais is momenteel een plaatsvervangend grote zee. Omdat het niet overal even hoog is (grondsoort en bemesting) is het een prachtig golvend geheel geworden. Tot aan de einder. We denken nu zelfs aan toch een balkon😁.... Ergens. 



Een toch niet zo'n veilige werkvloer. De planken zijn wel vast gespijkerd hoor!

Hier zie je de vide wand.

Alles ligt al verlangend te wachten om te worden verwerkt in de hogere lagen.



De andere vide wand. Dit wordt een inloop kast. 



Een raar gezicht die puist er boven op. Belangstellenden hoeven zich nu niet af te vragen of het een platte bungalow wordt. 




Het kantoor!

De vide wand zoekt verbinding.

Help! Het lijkt nu wel een Boerderette zo! Een Wolfskap. 


Hier het begin van de slaapkamervloer. Heel fijn dat oude spijker pistool. Een nieuwe batterij gekocht en hij spijkert er weer lustig op los. 



Zo klopt het legplan van Jan weer.

Klaar!





Hier alweer de eerste 2 lagen logs van de 1e verdieping. Laag 20 en 21. Nog meer dan 17 te gaan. Hier komen 2 ramen in. Met het dammetje er tussen wachten we nog even. 

 

Hier de westgevel


Een spontaan enorm opbollende onweerswolk richting Nieuwwolda 


In een dag de westgevel opgebouwd.



Toch maar een bouwsteiger in de vide. 8,45 meter.


Nee geen balkon maar een uitkijktoren😂 Wat een uitzicht.

Down under!



Het puntje op de vide balken. 

Hier kan de nokbalk op. Morgen naar de oostgevel.

Diny is weer terug uit Denemarken😄 (gelukkig voor ons) Ze brengt lekkers mee uit Denemarken. Wat een leuke taal dat Deens😏. Best wel moeilijk te leren.  Wat een warm bad in Wagenborgen. We kunnen er zo weer flink tegen aan!😋

Wim op grote hoogte!





De oostgevel gaat langzaam de lucht in

Het nog mooie verse hout. Even een uur zonlicht en het is al weer geel.




Nog hoger vandaag. Vooral laag 26 tm 29 zijn heel zwaar. De gevel moet wel geschoord worden. 

Wacht met smacht op de nokbalk.








In een kleine 2 dagen is de oostgevel opgetrokken. Nu het dak nog. Ja ik slaap nog steeds in de tent. Op een paar grote Sprinkhanen, een rups over mijn bed en een naaktslak in de nok, slaapt het er prima. Je wordt 's, morgens wakker van de haan van de dierenweide. Geen wekker nodig dus. Keurig netjes om 05.00 roept hij naar zijn dames "ik ben hier en klaar wakker".. Straks in een geïsoleerd huis is de haan vast niet meer te horen.

Alle logs waren goed en compleet. Toch wel bijzonder voor 1500 meter aan logs. Geen enkel foutje hierin van de fabriek. Dat mag ook gezegd worden. Ik heb 3000 meter aan pakking geplakt😱Daar ben ik nu wel klaar mee. Ook 800 houten deuvels ( houten pennen van 30 CM lang) in de logs geslagen. Wat een werk maar nu ook extra sterk. Dit huis kan straks tegen elke aardbeving die nog zal komen.



Reacties

Populaire posts