Het ging niet altijd van een leien dakje deze week! update + nieuwe foto,s 23/10

De week blijft in het teken staan van het dak. Het gaat niet hard om op hoogte te werken en ook nog met planken ipv platen. Dat doen we om een zo goed mogelijk binnen klimaat te krijgen. Platen hout sluiten de mogelijkheid van vocht doorlaten af door de lijm laag, Gewoon hout reguleert zich zelf. En er zitten geen chemicaliĆ«n in.  Jan heeft een dakplan gemaakt waar we veel hout mee besparen. De windveren moeten nog glad gezaagd worden met een Lammello machine. Kleine haakse cirkelzaag.
Boven aan de nok komen pas stukken omdat je nooit helemaal goed uit komt. Hierna wordt het bovenste spleetje dicht geschuimd met PUR. Het dak zit dicht. Hierna komt de dakfolie met geluidsisolatie er op en kunnen de stalen dakplaten besteld worden. 

Het bedekken van het dak aan de noord kant met dakhout.

Nog even en de sporen zijn verdwenen en bedekt.





Op zich een leuke optie om daar glas in te zetten. Toch maar niet als de vogels van de nok poepenšŸ˜

Het blijft een mooie aanblik.

Hier de opening naar de vide

De T beds in de zijkant van de ramen. Zij zorgen er voor dat alle muur balken kunnen blijven zakken. Hier tussen wordt het raam geplakt.

Dit is zo,n T bed. Dit gaat in de frees opening. Deze zit slechts geklemd en zorgt dat het raam op en neer kan in de houten constructie.

Ondertussen werden we tussen de middag getrakteerd op een Deense Polser. Een lekkere onderbreking voor wat extra energiešŸ‘.  Als je geen Polser hebt gehad in Denemarken dan ben je er niet geweest. We hebben hierna nog flink wat af kunnen timmerenšŸ˜€šŸ˜‹




Let niet op de hoekjes van de ramen. Zij dienen ervoor dat de ramen er niet uit vallen. De ramen komen uiteindelijk 25 cm verdiept in de gevel te liggen.  De kleur is RAL 7012 Antraciet grey Hier zit 1 raampje met melkglas. 

De hoekjes gaan er weer af. Alles is triple glass 

Douche ramen. Melkglas





Werken op grote hoogte. Geen pretje. Kost veel energie om op veiligheid te letten en je evenwicht te bewaren.



Het zicht over de nok van het huis



Bijna op de top. De pannenbier vlag is gestreken.

Op eenzame hoogte.

Het is dicht. Eindelijk.

Blijf sprakeloos van deze aanblik. Blijft niet zo. Tussen de sporen komt houtvezel isolatie en wordt met dakhout weer afgetimmerd.





 
We zijn er bijna.šŸ˜†De 2 dakhazen op het dak. Blijft een raar gezicht zo

Zo zien ze ons vanuit de school.

We kregen bezoek van de architect van de school. Deze is genomineerd voor het mooiste ontwerp v Nederland als mooiste school. De architect ging op de foto met alle leerlingen en gebruikers. Hij heeft de gemeente destijds geadviseerd een kleinschalig wijkje te plannen om de school en hij kwam kijken hoe zijn advies is opgevolgd en wat voor huizen er zouden komen. Hij was blij verrast. Uitgebreid gesproken over de filosofie van het ontwerp van de school en hoe hij er bij was gekomen om zo,n prachtig ontwerp in te dienen. Het dorp heeft uiteindelijk voor dit ontwerp gekozen. We hebben hem ervoor bedankt dat hij zo iets moois heeft gecreĆ«erd. 



We blijven grote irritaties houden met de firma HAK die ons aan komt sluiten van stroom en water en glasvezel. Wat een niet flexibele firma!. Allereerst moet je 8 maand wachten tot je Ć¼berhaupt kan worden aangesloten en dan moet je 8 maanden geleden ook precies weten wanneer het huis weer en wind dicht is. Wettelijk ligt er een aansluitplicht en moet dit binnen 2 maand. Alleen HAK voert zijn eigen regels. 

Deze week kwamen ze schouwen. De sfeer tussen de schouwer en ons was ijzig. Het was ook nog eens een Fries. Alles moest volgens hun regels uitgevoerd worden en gereed zijn. Terwijl het richtlijnen zijn. De aanvoer buizen op kleur, de meterkast klaar de open ramen dicht getimmerd ( folie mag niet)  We hebben nog 1 week dispensatie kunnen krijgen. Maandag a.s maandag moeten we met foto,s aantonen dat we zijn/hun eisen opgevolgd hebben anders "keur ik hem af" en dan moet je weer 8 maand wachten.  

Na komende maandag duurt het nog 3 weken voor ze daadwerkelijk komen graven. Het jammere is dat het alle bouwplezier verpest. Als weken dikke stress door de strenge eisen van zo,n niet flexibel bedrijf en ook nog eens monopolist. Wat hebben we ons niet in bochten moeten wringen om de 8 maand zonder stroom aansluiting te kunnen blijven werken. Dat we momenteel in een bizarre wereld leven van oorlog, schaarste aan materiaal en personeel interesseert ze niet . Bah.



     Het eerste dakfolie zit er op. Een lastige klus. Dit folie heeft een soort kroeshaar om het geluid onder het stalen dak te reduceren. Het is daardoor stug. Heel anders dan gewoon dakfolie. Met name aan het eind van de binnenrol. Voor de nok waait het nog steeds te hard. Dan waaien de dakhazen er af.
 
 
 
 
 De voordeur. De modernste versie uit de catalogus van de fabriek. Hij is zeer solide en voldoet aan de laatste beveiliging normen. De kleur is Ral kleur 7016. Ook het dak is die kleur. Alles in triple glas.

Zijdeur. Ook mooi RvS beslag.

Badkamer zonder bad, deur.

 
 Ook hier voor mooi beslag. RvS geborsteld.
 

 

         Zo zien alle binnendeuren er uit. Zeer glad afgewerkt. Het modernste model uit de catalogus.

 

 Dicht getimmerd voor HAK


Ziet er niet uit.






              We maken ons op voor hurricane  HAK. Waar mensen in orkaan, tyfoon of hurricane gebieden bij een voorspelde orkaan wind hun huis moeten dicht timmeren maken wij in Nederland ons op voor hurricane HAK. Heel veel extra werk voor alleen het aansluiten van stroom en water.                                    


 Bijna dicht nu. .

                                                  

                        Ge ( HAK)ketak

Onze zeilvrienden kwamen met deze prachtige woordspeling 

Laatste nieuws! We worden goedgekeurd. En worden de 1e week van november aangesloten.

We zetten de zekeringskast in de meterkast en slaan een verkoperde aardpen van bijna 6 meter in de grond. eerst doen we dat met een betonboormachine maar die geeft het na 4 meter op. We gaan verder met een voorhamer. Hierop wordt alle randaarde van het elasticiteit aansluiting op aangesloten.  


Geen mooi gezicht. Dicht gespijkerd en lelijk folie



Hoera het dak is dicht. Geen regen meer binnen. Het was een hele klus. Het folie is erg stug. We zijn allebei flink moe na al die weken dakwerk op hoogte. Het vreet energie. 

Hier een voorbeeld hoe de structuur mat op het huis ligt. Het is een soort kroeshaar ( mag dit woord  eigenlijk nog wel?) van gerecycled plastic. Hier komen de stalen dakplaten op en het zorgt voor een ventilatie ertussen, en het scheelt 8 dB aan geluid. Het maakt het folie super stug. Ook is de structuur mat damp doorlatend. Van een afstand lijkt het op dakleer. Het is zeer gevoelig voor warmte door de zon. Het gaat opbollen als luchtbellen onder behang. Laat de dakplaten maar komen.
We gaan ons nu opmaken voor de rest van het huis en het plaatsen van de ramen. 







Reacties

Populaire posts