Vele handen (en blokken) maken ligt werk. Nieuw.

Deze week staat in het teken van het ramen plaatsen. Waar de ramen opgeslagen staan is niet zo'n fijne plek omdat als het stormseizoen echt losbarst ze vol in deze wind staan en om kunnen vallen. .  We gaan ons verdiepen hoe we het glas en kozijnen in het huis kunnen krijgen. De ruit van 173 kg baartt ons wel zorgen. Hoe slim we ook naar simpele oplossingen zoeken, komen die er niet. Het wordt uiteindelijk dan op een gunstig moment de werkmensen van de buren te vragen. Dinsdag lijken er een groot aantal medewerkers van het aannemingsbedrijf te zijn en ik loop zo tegen koffietijd even heen om te vragen of ze na hun pauze ons even kunnen helpen. We gaan het glas snel vrij maken van dekzeilen en bevestigingen om niet om te vallen. Na de koffie komen er 3 heren en de buurman langs om te helpen en 5 minuten later zit het eerste zware raam er al in. 
We vragen ook nog even om samen het iets lichtere keukenraam van 116 kg in huis te zetten en ook die staat binnen 5 minuten binnen. Wat een opluchting. En zonder hoge kosten van vacuum tillers of glasploegen. Fijn dat we elkaar kunnen helpen. We brengen ze een vlaai voor hun middag pauze.

De ramen van de eerste verdieping en het kleine lange raam in de kamer lukt ons zelf naar binnen te brengen..
Opeens is alle opslag glas verdwenen. Wat een enorme stap vooruit. Soms heb je dat gewoon nodig om enthousiast te blijven. 

Het keukenraam plaatsen brengt toch meer struikel "blokken" dan gedacht. Omdat dit raam op hoogte is wordt dit lastig. Ook nog eens boven je macht tillen is niet fijn. 116 kg is nog best veel voor 2 man.
Na overleg en met behulp van onze touwen en blokken van de boot, maken we samen met wat balken over de kamerliggers een soort hijsconstructie waardoor het raam op hoogte van de dorpel wordt gehesen en we het er zo in kunnen drukken. Diegene die het raam op tilt heeft nog maar 1/4 van de benodigde kracht nodig en dat is 30 kg. Dat is net te doen. Na alle harpjes, verbindingen en knopen te hebben gecontroleerd gaan we hijsen en na 5 minuten zit het raam in zijn sponning. Oefff. 

De 2 bovenramen tillen we met de grootschoot van 1 op 5 vast aan de nokbalk naar de 1e verdieping. Daarbij is Wim de extra man om het in goed banen te leiden. We pakken ze goed in en al gauw staan ze boven. We hebben zo langzamerhand meer profijt van de grootschoot van de boot, tijdens de bouw dan tijdens het zeilenšŸ˜‰ want daar is niet veel van gekomen de laatste 2 jaar. In deze week varen we de boot nog wel even over van de zomerplek naar de winterplek. Dat is dan het enige vaartochtje van dit jaaršŸ˜¢

De ramen zijn gelijk geplaatst met de buitengevel. Hiervoor komt nog 25 cm isolatie en Russisch Larix. De ramen komen dus flink verdiept in het huis te zitten. 





Bij de buurkavels 11 en 12 wordt geboord ipv geheid. 13 meter diep op vast zand. In een dag worden de 2 huizen bediend. totaal 24 palen voor 2 huizen. Diverse grote betonmixers komen af en aan. En wij krijgen ons eerste raam. Boren is een kostbare activiteit. We zijn blij dat ze aan het eind v d dag klaar zijn want die dag geeft ons heel veel lawaai en onrust op deze locatie. 

Al tijden vroegen wij ons af hoe we dit zware raam in het huis moesten krijgen vanaf de opslag. 
173 kg zwaar met triple glas. Ik trek de stoute schoenen aan en ga bij het andere huis op nr 4 vragen bij hun koffiepauze of de bouwmensen na de schaft ons kunnen helpen tillen. En al gauw staan er 4 man extra bij de glasopslag. Met zijn zessen tillen we de ruit naar binnen en zetten hem op zijn plaats. We vragen hen ook nog of het keukenraam van 116 kg naar binnen kan en binnen 10 minuten is alles gefixed. Vele handen maken ligt werk. Altijd voor een wederdienst bereidšŸ˜€

Er komt weer licht in het huis.

De kleine ruit doen we zelf. Hier tussen wordt de plek voor de houtkachel.



Hier bedenken we weer een prachtige hefconstructie. Hierdoor kunnen we dit raam met zijn tweeĆ«n plaatsen. We laten het nog even dicht tegen de pottenkijkers. 2 zware balken over de kamerliggers. Hieraan bevestigen we een groot aantal blokken van de boot en de grootschoot. Door nu aan 1 eind te tillen heffen we het raam horizontaal omhoog. 116 kg wordt dan opeens 4 x minder.  



Hier zit hij er in. Nog wel afgeronde hoeken door de klossen die voorkomen dat het raam naar buiten valt.



Een flinke lap glas

Rechter raam van het horizontale keukenraam is draai kiep. De ramen worden 25 cm verdiept doordat de isolatie hier nog tegen aan komt + de buitenschil van Russisch Larix.


We kunnen weer naar buiten kijken. Boven de ramen zit nu nog een flinke uitsparing. Die wordt straks gevuld met zachte houtvezelisolatie. Hierdoor kunnen de logs nog rustig een stuk zakken door krimp en komt er zo geen spanning op het raam

We gaan nu de beide slaapkamer ramen op de 1e verdieping hijsen. Over de nokbalk komt een strop en daaraan wederom de grootschoot met nu 1 op 5 vertraging. Deze ramen wegen 83 kg. Langzaam hijsen we ze naar de 1e verdieping.

Handig zo,n zware nokbalk en een grootschoot. Een grootschoot is het blok en touwen systeem waar je het grootzeil van de boot kunt aantrekken en laten vieren.

Hier staat het 1e raam op de 1e verdieping

Na het plaatsen van de ramen ga ik de ramen af Purren en Jan en Wim gaan een begin maken om de riolering aan te sluiten.

Hier de manshoge ramen die we er in gezet hebben vandaag. De rechter is alleen draai en de linker is een draai-kiep raam. Het is allemaal keurig volgens opgave gemaakt met een geweldige kwaliteit. Vele malen beter dan de kozijnen die we ooit voor ons ander huis hadden besteld. Er zit ook nog eens mooi beslag op volgens de laatste beveiliging regels. Top


Hier zie je de aanslag hoekjes goed. 





Nu volop zicht na verwijderen van de aanslag latten. Tussen beide ramen komt de schoorsteen. 

Drie dubbel glas spiegeld meer dan de 2 laags variant. Het beslaat tijdens mist ook veel sneller. Wat heel fijn is dat het geluid ook bijzonder goed isoleert. De naam van het glasmerk  is dan wel weer leuk "Baltiklaas" 

Er komt nog een mooie RvS uitval bescherm beugel voor het bovenste draairaam. 
  
Voor de veranda overspanning maken we een betonpoer. Dat is een fundatie op het zand om de veranda te dragen zodat het niet verzakt. Er gaan 26 zakken van 25 kg betonmortel in. 

                                             

Reacties

Populaire posts