Koud kouder koudst, Kleine update 18-12-'22 over Enexis.

Oh wat is het koud. Geen zon en een ijzige wind komt over de weilanden naar ons toe. Wat toch een verschil met de zomer. Toen wisten we het vaak niet waar we het moesten zoeken door de enorme warmte van 35+...... Dan toch liever dat laatste. En de winter moet nog komen!.  Ik heb enorm snel last van koude handen en voeten. Laagjes kleding kan makkelijk maar bij de handen wordt het lastig omdat je dan niet kan werken. Pak maar eens een schroef van de grond met handschoenen aan. We zijn al van die enorme koukleumen dus de sfeer wordt er niet beter op. Gelukkig hebben we  een elektrische kachel in ons schaftlokaal staat met voorlopig nog een soepel contract van € 0,21 kWh. 

We kunnen ook geen grote klussen binnen aanpakken omdat er hout in het huis ligt. En we willen zo snel als mogelijk de stalen dakplaten op het huis leggen. Dus toch maar buiten aan het werk.

Dit is best lastig omdat dit werk is waar alle hersens bij nodig zijn. Dat was bij het bouwpakket anders omdat de fabriek de volgorde had bepaald.
De Veranda moet flexibel aan het huis vast zitten omdat het huis kan zakken rijzen door vocht en temperatuur. De veranda is statisch. Dat maakt het extra gecompliceerd.  Hoe hoger je iets aan de log van een huis vast maakt hoe meer het op en neer kan gaan. 

Verder staat de garage er nog niet en moeten we dus een soort van constructie bedenken om het Veranda dak tijdelijk te ondersteunen. Als deze basis er uiteindelijk ligt heb je een referentie om verder te gaan.
Het is maar goed dat Jan alles in zijn hoofd heeft zitten en ervaring heeft in bouwen. Dit was mij zeker niet gelukt.  Het duurt ook nog eens veel langer allemaal omdat er nergens een goed referentie punt aanwezig is. Het is dus passen en meten en af en toe moet er weer iets afgebroken worden om het goed te krijgen. 

De komende week gaan we de 2 hoofdbalken plaatsen. Deze hebben een zelfgemaakte las en zijn dan 11,25 M De 2 staanders worden van dik Red Cedar.





De bevestiging van de fundatiebalk voor de veranda. Hier zie je de zwarte teer belletjes maakt toen de zon er op stond. 

Ondertussen de motor van de boot ook maar in de antivries gezet. Ik kon niet inschatten welke kant het op gaat met de winter. Alle andere afsluiters en de dekwaspomp en wc stonden nog in de antivries na vorig winter.

Echt goede thermo sokken. Heel erg dik. Bij de Welkoop😁

Hier zie je de verticale tijdelijke constructie. En de verticale Joists op het huis. Hier tussen komt de isolatie. Deze zijn flexibel op het huis gemonteerd. 



Binnenkort gaat ons containertje ook weer weg😓.

Hier het begin van het veranda dak. 

Week 49

 Deze week staat in het teken van het realiseren van het veranda dak. Het is flink koud elke dag. We bouwen aan de zuidkant van het huis en als de zon schijnt is het er best uit te houden. Ook de wind doet het rustig aan. We zetten eerst de in hoogte verstelbare steunen op de tip en stiep fundatie vast.

Hierna komen de red ceder steunpilaren op deze steunen. De grote horizontale steenbalk verlengen we met prachtig gemaakte las naar 11,25 m lengte. Op de dag van plakken van de las gaat de temperatuur nog mooi even naar 8 graden. We plakken met HoutMax. Een top lijm product. Sterker dan het hout zelf. Klasse D4 en het blijft enigszins flexibel. Het is op Polymeer basis.

Daarna komen de dakdragers er op en we spijkeren met bijna 2000 speciale schroefnagels alle balkdragers er op. Dat is een koud en lawaaiig klusje. Om het uur even naar de elektrische kachel om de handen te warmen. De temperatuur komt nu niet meer boven 0 uit.

Binnen is het ook koud geworden. Omdat al het hout binnen ligt is er geen ruimte meer voor een houtkachel helaas. Hout genoeg om te verbranden. We beperken het tot een warme schaftruimte.Ook het water moeten we helaas afsluiten. Langzaam gaat hier de temperatuur richting de 0 graden. We moeten voorkomen dat de watermeter bevriest. We hebben wel een warmte lint op 230V maar die verbruikt ook weer veel stroom. Dan maar even geen water.

Het lijkt er op dat zo richting 20 december de temperatuur weer richting de + 8graden gaan dus onze werkenergie maar even omzetten naar wat materiaal in te kopen,

We zijn ook bezig met de glazen achter puien. Voor deze 3 achter ramen en deuren hebben we diverse offertes uit staan. Het is elke keer een schrik als die binnen komt. Of harmonica, of schuifpui of smart sliding doors. Nog maar even goed over nadenken. 


Het maken van de las in de draagbalk 



Houtlijm + 3 lange 160 mm schroeven houden deze las. Vakmanschap van Wim.

De zon komt op achter de bergen van oost Groningen. Hoeveel mooier wil je het hebben. De zon gaat weer schijnen achter een wegtrekkend front. Wat een uitzicht. 







Als je vatbaar bent voor goed kijken zie je van alles. Hier schijnt de zon in de druppels die op de structuur mat ligt. Het lijkt net veel kleurige kerst verlichting maar dan van moeder natuur zelf. 

Nog beter te zien. Elke druppel heeft weer een andere kleur. Leuk toch?

De red Ceder veranda staanders op hun pootjes.

De 3 achter puien waarvoor we prijsopgaves binnen hebben. En zie je de gelijmde las in de draagbalk van 11,25 meter. 




De verstelbare verandabalk houder. 

                                              

We maken   2 "lichten" in het verandadak. Hierdoor komt er meer licht in de kamer. Boven de slaapkamer komt het niet. Daar wil je liever ook niet te veel licht hebben. 
                                               
Ook de container wordt na gedane "arbeid" weer opgehaald. Wat hebben we hier een plezier van gehad het afgelopen jaar.



Hij gaat weer op de vrachtauto naar zijn baasje in  Meeden 😥


Over de lantarenpaal heen😲. He? we hebben buren😀. Het mooie huis. Ook hout, maar dan hout skelet. 

De volgende dag alweer zo,n geniet moment. De gordijnen gaan nog een keer weer open. De zon schijnt zelfs op,t Hondshalstermeer. 





Het is alweer ijzig koud geworden. 5 lagen kleding. Duidelijk is te zien dat de veranda meer dan 2 meter diep wordt. In de zomer staat de zon hoog en geeft het schaduw en wil je geen extra warmte in huis. In de winter staat de zon zo laag dat de zon onder de veranda door schijnt en dan warmte schenkt aan de kamer. 

Nu zijn de "lichten" boven de kamer beter te zien. Hier komt een glazen/ plastic koepel of gewoon glas op te liggen. 

2 dozen verspijkerd. 2000 nagels 😱

Duidelijk zijn nu alle gespijkerde balkhouders te zien. Hierna komen op de draagbalken schuine gezaagde latten voor de afloop van regenwater en hierna het dak hout. Als afdekking komt zwart EPDM. een duurzaam synthetisch rubber wat wel 30 jaar goed blijft in zon licht.  

Voortgang van de Enexis soap . Het gaat weer fout.

Opeens krijg ik een mail van mijn energie leverancier dat ik er uit gegooid wordt bij hen😡?????.Hoezo? Wie heeft daarvoor de opdracht gegeven? Ze weten het niet en ik vraag dringend mij per omgaand weer aan aan te melden op het oude contract. Ivm de drukte kan dat pas na de 21e december😡. De mw van het frontoffice zoekt nog wat verder en ziet dat Enexis de opdrachtgever was om mij er uit te gooien. 

Op naar Enexis. Ik plof zowat van kwaadheid. Hoezo bemoeid een netbeheerder zich met leverancierscontracten. En ze eisen ook nog eens dat je een leverancier hebt. 

2 weken geleden heb ik, toen al het geregel achter de rug was, Enexis verzocht mijn door hen foutief ingeboekte leveringsadres te wijzigen van nr 5 naar nr 10. Nr 5 bestaat immers niet en zal ook nooit bestaan. Dit zou 14 dagen duren. 

Na een dag of 3 werd ik gebeld door de afd aan en afsluitingen dat er op nr 10 geen contract met een leverancier te zien was en er weer een dreiging tot afsluiting op tafel lag. Toen ik ontplofte en haar dringend verzocht mijn dossier goed te lezen, wat ze uiteindelijk deed bond ze in. Er lag idd een contract zag ze nu en er was een hoop ruis te zien. Wat een bedrijf. Ook nog monopolist😡. Maar het belletje snap ik achteraf nu wel. 

Toen ik Enexis zelf belde met het feit dat zij de opdrachtgever waren om mijn energiecontract te beëindigen en de vraag waarom?; bleek dat een overijverige medewerker het had veranderd in Bouwkavel 10 huisnummer 12. Het adres van de buren en nu nog in contractfase van de aannemer.

Opeens was de aannemer van nr 12 dus contractloos en wij waren over gegaan naar Innova energie😵. De stoom kwam uit mijn oren. Na 4 foutieve door hen opgegeven EAN codes en een foutief leveringsadres nogmaals een zeer grove fout maken. Wat een bedrijf die Enexis. En geen excuses maken. We hebben het druk mijnheer. Enexis gaat het rechttrekken. Dat duurt 14 dagen😡. Er ligt ondertussen wel een afsluit advies. Als ze mij gaan afsluiten ligt er binnen een uur een dagvaarding voor de kortgeding rechter tot heraansluiten op de mat bij Enexis.  

Wat een bedrijf. En nog geen excuses. Ik heb een klacht ingediend met een schadevergoeding+ een immateriële schade vergoeding. 

Waar gewerkt wordt vallen spaanders ok maar bij Enexis is dit een compleet bos aan spaanders😖. 

Gelukkig had ik er even tijd voor. Er valt bijna niet te werken aan, in en om het huis. We zijn allebeide koukleumen en onze voeten en handen bevriezen. We gaan onze tijd besteden aan de inkoop van materiaal en we gaan achter de schuifpuien van de achtergevel aan



We bezoeken Koster, Kumij, Vika, Kuramo en Hepro. De laatste heeft het mooiste profiel voor een pui. Het wordt of aluminium of kunststof. Waarschijnlijk gaan we het zelf plaatsen omdat de wachttijd anders maanden langer gaat duren. Alleen bestellen en leveren gaat wat sneller. Moet toch haast te doen zijn. Er is een leverancier die pas begin '24 kan leveren.

Ons verwarmingslint tegen het bevriezen van de waterleiding is kapot. We bestellen snel een nieuwe. Tot die tijd is het wat aanknoeien met thermoskannen heet water die de hele nacht wat warmte afgeven aan de waterleiding zodat het niet bevriest. 

De komende week wordt het nat maar warmer. We beginnen dus maar weer met goede moed aanhet huis.

Reacties

Populaire posts