De reis er naar toe is ook leuk.

Voor al mijn volgers; de beste wensen voor 2023 en dat alle dromen maar mogen uitkomen in goede gezondheid. Dat er maar snel vrede in Oekraïne mag komen.

Het vuurwerk in Wagenborgen was prachtig. Het was ontzettend helder. Om 00 uur was zelfs het vuurwerk boven Winschoten te zien. En vooral langdurig. Het topjaar van vuurwerk verkoop leidde tot een mooi show van wel 3 kwartier. Ik was in Wagenborgen omdat ik mij best wel zorgen maakte over de harde wind in combinatie van veel siervuurwerk en de nautische lichtkogels voor ons huis. Met name deze lichtkogels komen in deze harde wind niet zo hoog en scheren in de harde wind veel lager in de lucht en komen vaak nog brandend neer. Op een houten huis is dat geen fijne combi. Als het staal straks op het dak ligt is dat voorbij.

Deze lichtkogels worden vaak door "bootjes mensen" afgeschoten als ze voor hun veiligheid aan boord door de houdbaarheidsdatum niet meer kunnen worden gebruikt.  Ik heb 1 zien langscheren. In Nieuwolda wonen blijkbaar meer bootjes mensen want daar waren er veel. Na een uurtje was het vuurwerk wel voorbij en zat ik weer in de auto. 

Het is elke dag kledder nat. De natte Moesson is nu ook tot Nederland doorgedrongen. Na een stabiele vorst periode is dit ingeruild voor een stevige westelijke stroming met een denderende depressietrein.
We kunnen dus ook alleen maar werken op een paar droge uren. We verruilen buiten voor binnen en gaan aan het werk met de lichtbuizen waardoor straks de stroomdraden getrokken worden. Het is allemaal voor mij abracadabra. Gelukkig is Jan diegene met uitgebreide installatie kennis. Het gaat de hele tijd over centraal dozen ect. Uiteindelijk verschijnen er aan het plafond een verkeersknooppunt aan pvc buizen. We waren de rookmelders vergeten dus ook die maar een plek gegeven. 

Af en toe werken we een paar uur buiten aan het dak van de veranda. Die krijgt ook steeds meer vorm. We verankeren het dak aan de grond ivm de enorme winddruk die hier kan staan. De wind buldert met een vrije baan van 10 km over de weilanden aan. Dat is wel een heel ander ding dan bouwen in een woonwijk. Hier staat eigenlijk altijd wind. 

Als het veranda dak klaar is kan de EPDM dakbedekking worden besteld evenals de stalen dakplaten voor het huis. We krijgen sowieso een drukke week want ook de ramen voor de achtergevel worden besteld. 

Bijna iedereen vraagt ons wanneer wij denken in het huis te gaan wonen. Het is ook altijd de standaard vraag bij de tv serie Grand Designs met Kevin McCloud. It's always before Christmas😆.  De reis/ traject naar het punt waarop we er gaan wonen is ook leuk. Als je er eenmaal woont dan is die "reis" voorbij. Wat dan?. We genieten dan ook wel van dit proces. Er zijn natuurlijk ook dagen bij waarop je van het project baalt maar dat is op bijv. een zeilreis ook. Maar het eindpunt is niet altijd het ultieme doel. ⚓






Wat een prachtig vuurwerk.


In jaren niet zo mooi gezien. Het was extreem helder.





Oliebollen van de muziek vereniging in Wagenborgen.



Het verandadak met de lichten boven de kamer. 



De lucht staat in brand. Horizontale Jacobsladders












Hier de stalen verankering aan de verandapaal

Laat het nu maar waaien.







En ook na Nieuwjaar komt de zon gewoon weer op.

Hier zie je goed hoe het verandadak los zit aan het huis. Het huis kan 1% zakken en stijgen. De veranda is statisch. Hier zie je dat de EPDM onder het dakfolie kan worden geplakt. Anders gaat het er onder lekken door deze spleet. 


Zo zien de dak en gevelplaten er uit. Ral kleur 7016. Ze zijn een dikke 6 meter lang
Het is een klik Felsplaat. Het linker deel met die gaatjes schroef je vast en de volgende baan klik je weer over de gaatjes baan en schroef je links weer vast. Je kunt kiezen met 2 versterkingsribbels of zonder. Met is steviger en daar kiezen we dan ook voor. Met de wind die hier staat gaat "zonder" veel te veel lawaai maken door wind resonantie. 


Hier zie je er een dak van.



Omdat we afhankelijk zijn van het weer en binnen weinig meer kunnen doen ivm het opgeslagen hout gaan we alvast met de buitenkant aan de slag.

We monteren de Joists aan de gevels. Dit gaat met beugeltjes omdat het huis 1 % kan stijgen en zakken maar de buitengevels statisch zijn.  Dit is een standaard bouwwijze in Skandinavie.

Hier zie je de beugeltjes. Ze kunnen glijden in de zaagsnede in de balk. Tussen deze Joists komen eco houtvezel isolatieplaten
daarop komt damp open folie geniet. Daarop horizontale latten en daarop de buitengevel van staal of Russisch Larix. 

Het lijkt wel of de veranda paal scheef staat haha. Dat is toch de camera op de telefoon die dat er van maakt.

Binnenkort worden ook de ramen voor de achter gevel besteld. 2 x een 2 delige schuifpui. En 1 pui met een glazen deur met zijlicht.

De ondersteuning van de veranda staat er nog. Zo gauw de garage staat wordt dit afgebroken. 



 Vanaf nu gaan we verder met de Joists aan de buitenkant en wachten op een paar droge dagen dat het hout van de veranda kan drogen en we de EPDM (soort neopreen dakbedekking) kunnen plakken. Dit moet ook een stukje onder de dakfolie. We verdiepen ons op Youtube hoe je dit het beste kan doen.  Ook nog maar even naar Purmerend om de dakplaten face to face te bestellen. ⚓

Voortgang Enexis soap.  Ik heb een klacht ingediend bij Enexis over hun stapeling van fouten en hun arrogante monopolistisch gedrag. Na 4 weken krijg ik een "robot"van de afd klachten van Enexis aan de lijn. Die mij wil horen over de klacht en vraagt om het nog eens te vertellen. Ik plof. Lees het zelf maar. Duidelijk genoeg. Door zijn recente cursus; omgaan met vervelende klanten riedelt hij een afscheep protocol af die hij moet volgen op zijn scherm. Het is allemaal de schuld van de klant en Enexis treft geen blaam. Niet 1 excuus komt er over de lippen van deze "robot" Mijn immateriële claim van een dikke €1000,- voor Enexis wordt natuurlijk naar het land van dromen verwezen. Dat zullen we nog wel eens zien!! Ik vraag alle Voice logs (daarvoor worden alle gesprekken met callcenters opgenomen) en mijn dossier bij hen op en dat krijg ik binnenkort.  Eens zien wat ze daar allemaal ten goede van hun zelf hebben aangepast.  
Op Trustpilot vul ik net als alle andere  reviews daar over Enexis een vileine review en een 1 rode ster. Het zal hun een zorg zijn denk ik. Maar ik ben de ergernis kwijt. Het is nog steeds niet opgelost dus ik weet niet of het hier nog eens terug komt😀. ⚓  

Reacties

Populaire posts