Stenen, stalen dak en EPDM Update 17-02 + nieuwe foto,s

Het is natter dan nat om buiten te werken en ook nog eens flink koud. We gaan daarom maar een poosje binnen werken. Na voortschrijdend inzicht besluiten we toch een soort van plafond in het huis te maken. De warmte gaat helemaal boven in zitten en warmte is duur tegenwoordig en zal ook niet snel in prijs worden verlaagd. Tevens moet er een plek gevonden worden voor de centraal dozen voor de elektriciteit. Via deze dozen wordt alles na de meterkast aangesloten. Lampen en stopcontacten. 

Het plafond mag niet aan het dak vast gemaakt worden omdat het dak kan bewegen. We maken het plafond vast aan de dragende muren. We hebben nog wat hout over van de isolatie joists. Mbv een 8.20 meter hoge steiger maken we het plafond in de kamer. Ook het plafond in de slaapkamer en kantoor maken we en tevens worden alle elektra buizen aangelegd.

Ook komt het EPDM (de rubber dakbedekking)  15.50m bij 3.66m en 10 m x 3,66m. Ze wegen ongeveer 50 kg per stuk. een hele klus om ze op het veranda dak te krijgen. Maar wij zijn niet voor een gat te vangen.

Jan is verder bezig aan de voorkant van het huis deze te ont-oren. Aan de linkerkant komt het staal tegen de gevel zonder dakgoot. En rechts komt een dakgoot.

De 3200 stenen zijn gekomen voor de stenen plint. Ze zijn goed uitgevallen. Altijd een gok als je ze via internet besteld. Om 06.45 staan ze voor de deur. Dan komen ze van Nijmegen. Op zich prima omdat er nu geen busjes staan die hem blokkeren. Wij zijn de enige klant op zijn lange truck. Wel dure stenen voor hen. Voor ons niet. de 1/2 van wat wij er bij de groothandel voor moeten betalen. https://www.bouwmaterialenkopen.com

Verder komen de dakplaten a.s dinsdag. Op 3 bokken van 10 meter. Spannend. We gaan het zien.


                             
Hagel en onweer en een harde wind. Dit is winter 2023 in Wagenborgen. Er is een weerspreuk wat zegt; onweer in het kale hout geeft een voorjaar nat en koud. De zonnepanelen bouwers bij de buren vliegen an het dak. Het is ook de dag dat de Romantica los slaat van de kade door storm vlagen.

De bestelde stenen pakken goed uit. Als het te bont wordt kan de steen omgedraaid worden en is het een andere kleur. Van bruin tot rood en wat nuance in geel. Het zijn gewoon Wienerberger stenen maar dan voor een mooi prijsje.



Zo wordt het EPDM vervoerd. Deze is 15.50 x 3,66m

Knap hoe ze dit voor elkaar krijgen. En daar achter ligt de kleinere.



het wordt het plafond gemonteerd. Nu zijn de constructie balken in de kamer wat lastig. 







Hier zie je het plafond in een slaapkamer en het kantoor.







Zonder steiger is het lastig werken. 





Bij de buren is ook activiteit. Het water wordt aangelegd. Dat kan binnen redelijke termijn. De stroom komt straks van ons. De wachttijd daarop is nu 8 maand.

Komt de bootmagneet ook eens echt van pas. De nietjes moeten uit het folie.

Hier is het huis inmiddels ont-oort.

Hier komt het staal tegen de gevel

Het is zooo koud. Toch maar doorzetten. 

Een bouwtekening van de dakgoot aan de rechter voorkant van het huis. Dit maakt Jan zelf op de pc.

 






Op Valentijnsdag komen de dakplaten uit Purmerend. Ze zouden op stalen bokken komen maar het is gewoon ingepakt in hout. Er hoeft dus geen borg voor de bokken te worden betaald en ook het retourtransport van €150,- vervalt. 

Om 7 uur wordt ik gebeld dat de chauffeur er isšŸ˜±. Wij hadden gedacht om een uur of 11 net als de vorige keer. Ik was nog thuis in Delfzijl. Binnen 10 minuten incl ijsvrij maken van de auto was ik in Wagenborgen.šŸ˜‹

Het was enorm mistig in Wagenborgen is te zien. De chauffeur had 3 uur in de mist gereden. Hij schrok zich de pleuris (lekker op zijn Adams) van Kees die achter het raam de wacht houdt.

Het weegt nog al wat. Totaal bijna 3 ton. Maar eindelijk zijn ze er. Nu nog alles controleren of alles geleverd is. Ook het zetwerk w.o. de windveren en andere applicaties.  Het lijkt er wel op. We kunnen los.

We zijn deze week ook bezig met het EPDM (kunstrubber) op de veranda. Samen met de hulp van de buurman šŸ‘rollen we via de ladder de EPDM rol van 80 kg naar boven en leggen het uit. Het is een stuk van 15.50 bij 3,66m  Hier zie je de daklichten in de veranda om nog een beetje licht te krijgen in de woonkamer.

Ze zijn pas geplaatst na het plakken. We hebben 2 lijmsoorten. Op waterbasis en een contactlijm
 (soort Bisonkit)  Die op waterbasis is een fijne lijm die ook na 10 minuten nog gecorrigeerd kan worden. De contactlijm is geen fijne. Het zit onmiddellijk muur en muur vast. Nu nog een lichtkoepel of een perspex plaat er op.
                                                                                                                                        

                 
                  Hier wordt het EPDM tegen het daklicht geplakt . Dit wordt gedaan met contactlijm .                          Op de kniekussen ligt een EPDM rol waarmee je het EPDM uitrolt zonder luchtbellen                                                                                              
Met een trekker drukken we het EPDM aan. EPDM plakken is goed te doen voor een amateur. Beter dan met bitumen. Ook ivm mogelijk brandgevaar met het branden van de bitumenrol. Het is wel heel veel werk. In mijn gedachten zou het 2 dagen duren voor het af zou zijn. Het worden er 5. En die dagen zijn goed gevuld met werk.





Hier zie je dat eerst het EPDM geplakt wordt alvorens de daklichten worden uitgesneden.




Hier het bewuste flapje op het dak van het huis. Hier was alles om te doen. Dit moet onder het dakfolie gelijmd worden en wel zo hoog dat evt water het hout niet kan bereiken. 


Hier ligt de folie net op het dak geplakt. De lijm zie je nog zitten.





Hier is het folie net uitgelegd en nu moet het een uurtje liggen om de vouwen er uit te krijgen.

Hier ligt ook het stuk van de sauna er op en zie je links ook goed de opstaande randen. Het is gelukkig allemaal goed gegaan. Nu kan het 50 jaar zo liggen. We zullen het niet meer meemaken.

Reacties

Populaire posts