Geen beter gemak dan eigen dak. Update 12-03


Geen beter gemak dan eigen dak luidt het spreekwoord;  Men voelt zich nergens beter dan thuis dan in zijn eigen vertrouwde omgeving. 
Deze week staat weer in het teken van het dak. Nadat de dakgoot voor, gereed is gaan we met de dakplaten aan de achterzijde aan de gang. Het is aan de voorkant te druk met alle bouwradio,s en boerende en schreeuwende bouwvakkers. Dit lijdt ons teveel af met het voor ons best spannende werk. 
We prepareren eerst een "geleende" ladder om er dakhaken aan te bevestigen. Verder gaan we kijken of het dak ook haaks is. Dat is mega belangrijk om goed uit te komen. En ook monteren we de startstukken waarachter de dakplaten vastgehaakt worden. 
Ook bedenk ik een slim systeem om met minimale aanwezige arbeidskrachten de platen op het dak te kunnen krijgen. 
Hierna gaan we het eerste dak pakket die gebracht is, uitpakken. Dat is een hele klus omdat de pakketten verticaal zijn afgeleverd. En de platen liggen om en om. Je mag zo'n pakket niet 123 losknippen omdat het dan als een pak speelkaarten uit elkaar valt. 
Dat gaat gelukkig goed en de rest van de dag zijn we bezig alle platen naar achteren te brengen. We hebben nog een mega lange pallet van het houtpakket over en daar leggen we de platen op.  Hierna zakt ons de moed een beetje in de schoenen omdat we zien dat de platen wel erg flexibel en lang zijn en hierdoor bang zijn dat ze knikken bij het op tillen door maar 2 man. Het gaat allemaal erg meevallen. Na 2 dagen liggen alle platen op het achterdak 💪


Hier zie je de geprepareerde ladder van meer dan 7 meter. Hij hangt met ladderhaken aan de andere kant van het dak. Ook zie je de wieltjes waarmee je de ladder het dak op kunt rijden. De krulfolie op het dak zorgt voor ventilatie onder de plaat en een geluidreductie van 15 dB

De startstukken zijn hier gemonteerd. Ook erg belangrijk is dat dat zuiver 1 lijn is aan de onderkant.

Het metaal is een kant op gewalst. Er wordt op de beschermfolie aangegeven hoe je ze moet monteren om geen kleurverschil te krijgen. Achter deze startstukken haakt de dakplaat. Grappig! Hier zie je ook nog het rode lijntje om de startstukken goed uit te lijnen. 

We maken zelf een grote haak met de 3,4,5 methode. Het is namelijk heel belangrijk dat het dak haaks is. De platen zijn dat namelijk wel.  De meet hoek ligt hier alleen voor de foto hoor😉. Het dak is echt super haaks. 

Onze buurman gaat in april beginnen met bouwen. Hier maken ze de kavel een beetje toonbaar in 10 minuten. Zo'n machine is wel heel fijn.

De eerste plaat ligt er op. Het is nog een beetje zoeken hoe. Maar het knikken van de plaat van 6,20 meter is totaal geen sprake. De 2 felsen + de 2 ribben houden de plaat goed stabiel.

RAL kleur 7016. Deze firma heeft  2 kleuren. Heel licht grijs en deze kleur. De plaat is 0,63 mm dik. Dikker dan die van de concullega. 

Het super eenvoudige hulpstuk waarmee we de plaat met 2 man het dak op rijden. 2 oude vaste wieltjes en een pallet plankje. Kosten  €0,-



Die klemmen we met 2 klemmetjes op de plaat. En die verwijderen we boven, als de plaat er op ligt. We zitten namelijk met uitbouw van de veranda. De hoek die de plaat dan krijgt met het dak met het naar boven tillen zorgt ervoor dat de scherpe delen in de krulfolie haken en zo het folie beschadigen. Nu lukt het heel simpel de plaat naar boven te rijden/rollen.
Hier zie je ook het profiel helemaal rechts waar de fels mee vast klikt over de vorige fels.



Prachtig lijnen spel. Het zijn klik fels platen. Een perfect uitgedacht systeem. De linkerkant heeft gaatjes om het vast te schroeven. De rechterkant klikt over de vorige fels heen. Het is van groot belang dat de de fels goed aangeklikt wordt van boven naar beneden. We doen dit met een lichte rubber hamer. 





Het schiet al lekker op zo.








Nog een keer het kleine karretje. Eindelijk eens iets wat ik heb bedacht wat super werkt 😀Hier zie je rechts ook goed de gaatjes waar de RVS schroeven in gaan. Om de plm 40 cm komt een schroef. En ook zie je hier goed het klik profiel.







Super strak! Zie ook de strakke onderkant. Dat komt door de startstukken.

Bijna af. De laatste 2 platen zijn het moeilijkst. Nu preparen we de ladder met buisisolatie omdat de ladder op de platen moet liggen. De verf is best kwetsbaar. Zeker met een zandwoestijn in de buurt. Dus elke keer heel voorzichtig schoonvegen met een super zachte veger. Het waait vandaag ook nog eens te hard voor de laatste plaat. Zeker op hoogte werken is ondanks de ladder met harde wind niet fijn.

Tata steel UK geeft 40 jaar garantie op corrosie en kleur. Dan drukken wij de grassprietjes inmiddels naar boven

Over de nok komt nog ^ een nokprofiel. + een schuimrubber profiel waardoor op deze plek waar het erg hard kan waaien het water niet naar boven het dak in kan stuwen



Laat nu maar een regenbuitje komen om ook het veranda dak schoon te spoelen.





Het is af👍 Het viel ons 100% mee. Best te doen voor 2 amateurs. Een goed voorbereiding en controle is hier echt het halve werk. De dakplaten komen echt tot de mm nauwkeurig aan de andere kant goed uit. Ook de lengte van de platen komen goed aan de boven kant.  Met respect voor Jan, Finish profiles en natuurlijk Palmatin, de pakket leverancier uit Estland.





Het ziet er gelikt uit.  Lekker industrieel en vooral Scandinavisch. Ook super licht. Het staal van het dak aan deze kant weegt plm 500 kg. Heel fijn omdat er veel aardbevingen zijn in dit gebied. Door het lage gewicht op hoogte krijgt het dak geen versnelling bij een beving zoals een houten huis met zware dakpannen. Wel is het nog even wennen aan de krimp en uitzetgeluidjes als de zon gaat schijnen. Dat zal ooit ook wel weer verdwijnen. Ook de hagel moeten we nog ervaren. Nu de voorkant nog. Maar het is de komende weken helaas geen dakwerkweer.


Hieronder de leverancier van het felsdak met daaronder een link naar;




https://finish-profiles.nl/
De startstukken zijn gemonteerd aan de noordkant.



Het regent weer eens buiten. Daarom gaan we binnen verder met de elektriciteit. We moeten weten of de inbouwdozen en de daadwerkelijke schakelaars en de afdekplaten ook goed afdekken. Alles is in de woningbouw gebaseerd op steen en of hout skelet. Voor log bouw is er eigenlijk niets. 

We brengen de kassières bij Hornbach in paniek met de grote hoeveelheid die we daar kopen. alleen al 60 enkele stopcontacten😝. Dit is een goedkoop model maar voor ons in de combi met hout een goed alternatief. Mooi afgerond en redelijke kleur.  Ons vorige huis hadden design modellen maar dat zit er met de stijgende prijzen niet meer in. Toch valt de hele aanschaf binnen het budget. 



Een prachtige witte wereld.







Voor het eerst sneeuw op het dak. Het is al maart.

Hier zie je de uitgezaagde contactdood en de leiding die van boven naar beneden, door de fabriek is geboord.

Met de 1e wandcontact dozen zitten er in. Volledig aangepast aan logbouw.





We halen  bij Coldtec in Groningen plexiglas voor de daklichten in het veranda dak. 

Hoera de eerste dakplaat aan de voorkant.

Hier weer de haaksheid controleren.

Het zit er weer super strak op.



De komende week is het met het weer bar en boos. Sneeuw, wind en veel regen. We moeten maar weer op de pauze stand met het dak. Het is wat het is.

En alweer ligt er sneeuw. Aan de voorkant in de schaduw duurt het wel even voordat dit gesmolten is.



Reacties

Populaire posts