Maart roert zijn staart (update 9 april)

Deze week stond in het teken van storm, regen en sneeuw en prachtig lente weer. Maart roert zijn staart. Het waait gigantisch💨💨. Een storm die ik al dagen aan zag komen maar die de weer bureau,s onderschatten. Het blijkt de zwaarte storm te worden sinds 2021. Een goede test voor het dak. Alle platen blijven gelukkig goed liggen en er is weinig aan de hand. Ook resoneren ze niet. Dankzij de 2 extra versterkingsrillen naast de 2 felzen.. Wel blaast de wind de steigerplanken omhoog en een watervat wordt weggeblazen. Verder geen schade of zoiets. Wel worden we na de storm getrakteerd op weer ...sneeuw. We gaan dus maar binnen aan het werk. Nog steeds kunnen we inbouwdozen voor de elektriciteit inbouwen. Altijd fijn dat er binnen klussen zijn. Nu alleen nog de stopcontacten van de keuken maar daar moeten we veel hout voor verplaatsen.
Donderdagmiddag kunnen we het dak weer op. We beginnen met de Risaliet. (soort van dakkapel zonder raam boven de deur) Kijk maar eens op het plaatje van de home pagina. Boven de Risaliet komen kortere dakplaten. We kunnen flink door werken op de vrijdag. Zaterdag kunnen we ons niet consenteren omdat de buuraannemer keiharde hardrock op heeft staan. Ik vroeg hem het zachter te zetten en dat ging moeizaam. Gedurende de dag ging het langzaam weer harder. De hele dag dezelfde brul muziek.. ""Ja papa je wordt ouder papa, je wilt er alles aan doen"". We gaan doodmoe naar huis. We gokken dat we het dak zondag kunnen afmaken omdat het v.a. maandag blijft regenen. En de buur-aannemer is vast niet aan het werk. En idd na een lange dag liggen om 17.30 de dakplaten er allemaal op. Nu de nok afdekking en de windveren nog. 


De steiger verplaatst zich langzaam langs het huis van west naar oost. 

Een mooi plaatje vanaf de nok naar de zuidkant v h dak. Hier zie je ook goed onze arbeid mbt het EPDM op het veranda dak. 

We zijn benieuwd hoe het met hagel klinkt. De folie die er onder ligt belooft op -15 DB

Zondagmiddag. Hopen maar dat deze keer de zondagse steek wel een week zal houden😁 Nog 5 platen.💪

Een steiger is onmisbaar.

Af. Laat de regen nu maar komen. Niet te lang hoor😲  Het folie hield de meeste regen wel tegen maar bij de bevestigingsnietjes lekte het nog wel eens. Dat is nu voorbij😀



 

02 april.
De afgelopen weken is het bijzonder slecht weer. Sneeuw, hagel, regen en harde wind teisteren Wagenborgen. Het is herfst ipv voorjaar. We maken dankbaar gebruik van deze mindere periode in het weer en gaan aan de gang met de aanleg van de elektriciteit in het huis. In de dikke logs zijn ook de elektriciteitsleidingen gefreesd zodat de leidingen binnen niet zichtbaar zijn. We weten precies waar ze zijn en boren eerst de meer dan 60 gaten met een gatenzaag voor de inbouwdozen en kappen die uit. De inbouwdozen zijn gemaakt voor stenen muren en we moeten ze dan ook aanpassen en ontdoen van alle hulpstukken. Dit is best een flinke klus. Wat er uit de gat in de log komt verzamel ik voor de houtkachel die in het huis komt. Haardhout is zo ontzettend duur geworden dat het loont alle hout te bewaren. 
We purren de inbouwdoos vast. 
Als alle dozen er in zitten gaan we de elektriciteits kabels trekken. Ook de schakeldraden trekken we mee. In sommige buizen gaan 7 schakeldraden. Voor de echte electriciteits kabels moeten we dan soms een andere route vinden omdat er niet meer kabels door een buis mogen.
We zetten eerst de steiger weer op in de kamer en beginnen daar bij de 2 centraal dozen in de nok. Daar ontstaan ook gelijk de eerste obstructies😡. Bij enkele buizen wil de trekveer ( die komt eerst door de buis en daar worden de 3 kabels aan bevestigd) er niet door en loopt ergens midden in de buis vast. Uiteindelijk lukt het via een andere weg wel. Maar dit is geen goed begin van de rest die nog volgt.
Heel bijzonder is dat het vervolgens nergens meer blokkeert in alle leidingen die we voorzien van bedrading. 😁
Op sommige plekken zoals de gang zijn kruisschakelingen en hotelschakelingen van toepassing. Dit is voor mij hogere wiskunde😱. Zo verschrikkelijk ingewikkeld. Op 5 plaatsen de 2 lampen laten functioneren. Gelukkig is het Jan zijn hobby en ik volg gedwee in de uitvoering.
Op zaterdag komt de buurman zijn stroomkast brengen en haal ik wat materiaal bij Hornbach om zijn kast volgende week op onze meterkast aan te sluiten. Dat scheelt hem weer €800,- aan kosten en de stress mbt het aansluiten. Op zijn vroegst kon dat ergens in juni terwijl hij komende week begint met bouwen. Zo helpen we elkaar een beetje. 
Zaterdag koppelt Jan ook alle electriciteits draden aan elkaar die gekoppeld moeten worden. Nu moet de meterkast nog aangesloten worden.

Ook belt Hepro ( de kozijnenleverancier) dat de schuifpuien er zijn maar de deur en een vast raam schade heeft opgelopen en nog 6 weken uitstel oplopen. Of we de puien al wel willen. Nog maar even over nadenken. Wel schaffen we al wat til materiaal aan voor het glas transport straks. We moeten namelijk de kozijnen zelf plaatsen. 
En het wordt prachtig weer dus op allerlei plekken kunnen we buiten aan het werk. We gaan zien wat de week ons brengt. 

Hier verschijnen de 1 e stopcontacten in de toekomstige keuken.

Idem en rechts midden is de krachtstroom aansluiting voor de inductie kookplaat. Ik krijg ook les van Jan in het stopcontact monteren. Vooral de 4 open een rij zijn de lastigste. Je moet steeds kabels doorverbinden met elkaar en je kop er goed bij houden. Het lijkt eenvoudig maar is het niet. Soms zitten er ook nog schakeldraden bij. het lukt me nu wel aardig.

Hier de TV aansluiting en een wipschakelaar om alle standby stroom van de TV er met 1 klik af te zetten. 



De meest eenvoudige uitvoering van de Hornbach. Dat streepje er onder geeft de plek van de leiding aan die door het hout loopt.

Hier de draden chaos wacht voor het aansluiten in de meterkast. 

eeen voorbeeld van een centraal doos on de nok.



Een mooi doorkijkje door de vide naar de slaapkamer boven. Onze grootschoot van de boot hangt er ook nog.

Gelukkig snapt Jan nog het wel😂 Hogere wiskunde. Ook een centraal doos in de nok.

Dit is zo,n inbouwdoos. Bruin, Blauw en Groen-Geel + en - en de aardedraad

Hier ligt het hout voor de garage.

Hier ook



Dit zijn de glastillers (Vacuumzuigers) voor het tillen van het glas voor de achterpuien.


                                                                                09-04-'23


Wildlife op De Burcht. In het zand zien we de mooiste pootafdrukken. Reeen, Katten, Egels. Dit lijkt er een te zijn van een Vos.

We plaatsen de stroomkast en leggen stroom aan voor de buren die na Pasen gaan bouwen. Ze gebruiken de stroom van ons de  bijzonder lange aansluittermijn.

Orde in de chaos. We maken de electiciteit in het huis helemaal klaar. Na de ultime test blijkt er op 3 plekken storingen te zijn. 2 zijn er gauw gevonden maar de storing in de gang is een lastige. We ziteen er een paar uren op te studeren. Het zijn 2 kruisschakelaars +  4 lichtknoppen. Wat blijkt is dat uiteindelijk 1 kruisschakelaar defect blijkt. Gelukkig ligt het niet aan ons. We sluiten ook de rookmelders aan. Hier zie je 1 van de 3  groepenkasten. Zelfs dit komt uit China tegenwoordig. Waarom kunnen we dit zelf niet meer maken in Europa.



Het plexiglas monteren we op de daklichten in het veranda dak.
                                         

Nu blijft het helemaal droog onder het veranda dak. We monteren het op zijn "boots". Netjes alles afplakken voor scherpe lijntjes.
                                                



Hier de voorbereidingen voor de metsel profielen voor de stenen garage plint. 



Meten en meten en met de slangwaterpas de hoogtes goed op de witte metselprofielen gezet.

We halen zaterdag cement, kalk en metselzand. Ook laden we de betonmolen en pompen de banden op van de krui en stenen wagen. We breken de kamersteiger weer af.
Kortom we kunnen los. Eerst maar de schuifpuien die woensdag komen. 

Reacties

Populaire posts