Grote stappen, (niet) snel thuis. (update 23/04. Metselplint en overview)




Grote stappen (niet) snel thuis.  Deze week gebeuren er eerst niet zoveel dingen. Het is afwachten op de puien. Het regent bijna elke dag en het is koud. Buiten werken is geen optie. We werken de laatste elektriciteit zaken af. 
We spreken met de leverancier van de puien af dat ze woensdag worden bezorgd. Daar wil ik graag bij zijn en we staan als eerste van die dag op de lijst. Om 7 uur ben ik er al want ik ken de chauffeurs zo langzamerhand wel😏.  
Meestal zijn ze erg vroeg. Als ze om half 9 nog niet zijn ga ik maar eens bellen. Het blijkt dat de chauffeur zijn eigen route rijdt. Zijn eerste adres is ergens ver weg in Friesland. Wij waren toch nr 1 van die dag. De planner zegt mij dat de chauffeur de oorzaak is en de chauffeur zegt dat de planning zijn route heeft bepaald. En jij zit er als klant tussen. Dat accepteer ik niet van een bedrijf. Het is een stevig gesprek. Al met al een hele dag wachten en als zodanig een verloren dag voor ons.

Om een uur of 2 komt de chauffeur aan kachelen. Nu is het te laat om de platen voor de ramen weg te halen en nog een pui te plaatsen. Dan staat alles open gedurende de nacht. Geen optie.
We laten de bok staan voor wat hij is en gaan voor de donderdag om vanaf 8 uur maar aan de slag te gaan.
Er is geen gebruiksaanwijzing bij. Omdat als wij geen gebruik maken van dat de firma de kozijnen plaatst, krijgen we 15% korting op het hele bedrag. Plaatsing is namelijk het grootste probleem. Dat zou pas ergens ver in oktober kunnen. Zo lang willen we niet wachten.
De kozijnen firma is niet ingesteld op "eigen werkzaamheid" en er is ook geen gebruiksaanwijzing bij. Ook staat er geen handleiding op de site van de Duitse fabrikant. 
We gaan zelf maar aan de slag met onze kennis en kunde. Vertalen op google alle aanwezige stickers. Het blijft een grote gok. Die valt goed uit want kozijnen plaatsen is eigenlijk achteraf super makkelijk. Alleen het gewicht speelt gewoon parten.

Dit wordt het nieuwe uitzicht.

Het plaatsen van de stelkozijnen. De puien worden rolstoel vriendelijk. Dus geen drempel. We hebben enorme mazzel dat het gedeelte wat aan de bovenkant van de raam log weggehaald moet worden precies op de onderkant past zodat de pui op op de goede rolstoelhoogte past. Dit scheelt uren en uren zaagwerk.



Hier komt de pui met compriband op te staan.

Dit zijn dus die tekstjes die overal staan. Deze laat zien dat je de roldeur er uit moet halen inclusief de boven rail. Wij laten de deur zitten omdat we niet weten wat we aantreffen als we het los gaan halen en of we de rolpui ook weer zo soepel kunnen monteren. 

Deze is gelukkig al vertaald😆

Alleen Duitsland kan goede schuifpuien maken. Hier zie je dus hoeveel tussenhandel er bestaat tussen de fabriek en de klant. 

Dit glas weegt 60kg per raam. HR++ gevuld met Argon gas ivm dat het gemonteerd is op de zuidkant. Al het andere glas van het huis is triple. 



Mooi netjes nog in de bescherm folie. Aan de linkse stijl van het kozijn zie je een klein verticaal stripje. Hierin worden de kozijnen met een speciale kozijn schroef vast gezet. Worden natuurlijk niet mee geleverd. Kroon in Hoogezand heeft ze maar zijn toch weer €50,- voor 100. De kozijn firma heeft ze ook en na een belletje staan ze gratis voor ons klaar. Dat is dan ook wel weer service. Het verticale stripje wordt na montage van de schroeven weer mooi afgedekt. 

Na onze beide ruggen grondig verbouwd te hebben😓 oeih wat was deze pui zwaar. Kan hij in de stelkozijnen. Een metamorfose. Het glas zit er nu in.


Het glas heeft een buitenzijde ivm de HR++ folie.

Wat is dit een enorme vooruitgang voor ons. Maar met 2 man zo'n zware pui er inzetten is niet verantwoord.  De schuifpui is niet wit haha. Dit is de beschermfolie. 



Van de 2e pui is het glas beschadigd. Het lijkt hier erger dan het is. Het zit keurig achter de glaslat. Gelukkig is het gelaagd glas. Dit is tegenwoordig verplicht in het bouwbesluit. De ruit bestaat uit meerdere geplakte laagjes waardoor het niet splintert als je er bijv. met een rolstoel tegen aan rijdt. Deze 2 ruiten wegen 96kg per stuk.😅

We weten niet hoe we de enorme grote pui in de slaapkamer kunnen plaatsen met zijn 2 een.  We vragen onze toekomstige buren en de overbuurman en Wim te komen helpen. Zaterdag om half 11 is iedereen er en we gaan tillen. Vele handen maken licht werk blijkt. Na een uur staan de ramen binnen ( ze moeten van binnenuit geplaatst worden) en zit de pui in de stelkozijnen. Hierna gaan we het kozijn stellen. Dwz haaks maken en de ruimte tussen de stelkozijn gelijk maken. Ook moet alles waterpas er in zitten. In de middag komen alle tillers weer terug om de ruiten in de sponningen te zetten. Dit is gelukkig maar en half uurtje werk. 

Het is zo fijn dat dit zo kan met noaberhulp. Je kunt zoveel meer met net die paar handen extra. Het zit wel goed in dit wijkje merken wij. En altijd bereid tot een wederdienst natuurlijk. Bedankt buren en Wim.

Het folie is er af. Alles in half mat RAL kleur 7016. Zelfde als de andere kozijnen en het dak.

De aanblik van de achterzijde. Ik zie me straks wel zitten op de veranda in een Zweedse schommelstoel..

Tussen de beide puien komt nog een vast glas raam en een glazen deur. Die komt pas over 4 tot 6 weken.

Het toekomstige raam wordt wel gemist.

Wat een lappen glas.




Uitzicht vanuit de slaapkamer.


Hee? Er komt licht uit de slaapkamer nu.😀
De Skua schreeuwt ook om aandacht. We varen haar vanaf de winterplek naar de zomerplek. En poetsen haar dekje. Ze wil dolgraag op vakantie naar Zweden. We zeggen het haar nog maar niet maar we denken dat het ook dit jaar nog niet inzit.  

       
Na een paar dagen metselen is de plint gemetseld. Hierop en het beton komt een frame van het houtskelet van de garage. De muur wijkt straks iets binnen de wanden.


Weer eens een ander gezicht zo van zo'n grond bult bij de buren.



Een vakman zal wel commentaar hebben op het werk. Het is mij goed genoeg.

Het ondiepe zwembad is klaar. Hier zie je de opening van de toekomstige garage deur.

Hier zie je goed de koppeling die de garage krijgt met het huis. Onze makkelijke doorgang is voorbij.

De buurman en de verre buurman zijn ook begonnen. De hele familie is ingeschakeld. De onrust vermoeid ons wel. De bouwput is 1m diep en wordt net als ons met grondverbetering gevuld. Om de 30 cm wordt er met een trilplaat getrild. Dat geeft veel lawaai. Het is niet anders.

De plint en de ingangsdeur van de garage. We beginnen nu met de garage om het huis straks leeg te kunnen halen voor aanleg van de vloerverwarming en te kunnen isoleren. Ook speelt het iets drogere weer een rol. Helaas gaan we volgende week de nawinter weer in.



Het gaat snel. 



Sommige stenen zijn zo heet geweest dat er een glazuurlaag op zit.

We zijn blij met de kleur. Lekker veel positief contrast met straks het donkere staal (7016) en grijs hout.



Een nieuwe betonmolen uit 't, Zandt via Marktplaats. Een nieuwe was toch weer € 700,-We hebben 1 dag op de hand gemixt zoals met dat vroeger zonder molen ook deed. Maar dat is zo zwaar en er moet zoveel specie worden gemixt. 

De oude molen. De hele bouw van het Stuurhuis uitgehouden en daarna zorgvuldig voor gezorgd. Mocht helaas niet baten. Na een paar rondjes liep ondanks de WD40 het lager vast. Het lager in de trommel krijgen we er niet uit. En een nieuwe lager set is net zo duur als een MP mixer.

Ik ben de opperman vandaag. Vroeger dacht ik dat dat een soort voorman was. Dat is dus niet zo. Het is de minst belangrijke man op de bouw in de hiërarchie. Maar toch een belangrijk radertje in de metsel keten. Zonder een goede opperman komt er geen goed huis.😄

Ik doe het Jan niet na. Wel ga ik straks de muur proberen te voegen. Volgens mij geen hogere wiskunde.

                                    

Reacties

Populaire posts