Als de "nood" het hoogst is, is de redding nabij. (update 14-05)

In de afgelopen week is er veel gebeurd in de zin van het in het zicht brengen van resultaat. We bestellen weer eens wat hout bij Pont Meyer en we beginnen met het maken van de sauna en de garage.
Deze sauna en garage worden opgebouwd volgens een ander systeem dan het huis. Dit heet hout skelet bouw. Het huis is logbouw.  Die laatste vraagt veel meer hout maar geeft ook veel meer sfeer. Hout skelet moet van binnen afgewerkt worden met gips of houtplaat en is qua bouw veel goedkoper. 
Als het skelet staat komen er OSB platen tegen aan. Dat zijn grote platen chipwood. Helaas met Fenol als lijm waardoor het voor het binnenklimaat niet fijn is. Tenzij het afgedekt is. 
Op bouwprogramma,s zie je het skeletframe vaak elders gemaakt en in record snelheid neergezet. Omdat wij erg dikke isolatie krijgen wordt het frame ook dikker en zodoende voor 2 man te zwaar. We moeten het dus op de locatie zelf in elkaar zetten. 
Het weer zit erg tegen. Regelmatig staan er zware buien op het programma die juist in de fijne werktijd over de provincie trekken. Helaas zit er ook geen verbetering aan te komen. 





We worden hier aangesloten op Ziggo. Die heeft een aparte aannemer.

Zo heet onze steen bij Wienerberger.

We zitten er op zaterdag even behoorlijk doorheen. Het schiet niet op. Dat merkt de buurvrouw op en komt om lunchtijd met 2 koppen soep. In de middag krijgen we nog wat energie gebracht uit Wagenborgen. Wat fijn zo die steun.šŸ‘

Het frame van de scheidingsmuur Sauna - Garage

Het skelet staan op de muur en op een skelet binnen de gemetselde muur. Deze plint komt om het hele huis.

Hier zie je de fundatie van het skelet. Deze fundatie zit vast op de betonvloer. 





Zo langzamerhand kan de tijdelijke draagconstructie van het sauna dak en de veranda weer weggehaald worden.

De doorloop naar achter het huis wordt dicht gemaakt. 

Hier zie je goed hoe dik het skelet gaat worden. Normaal wordt dit uit regels gemaakt. Die zijn de helft zo dik als deze balken.

Er is nog niet genoeg houtšŸ˜‚

Ook bij de buren wordt er gewerkt. Op kavel 6 en 8 beginnen ze tegelijk. De Duitse aannemer naast ons doet dat zeer efficient. In 2 dagdelen ligt de complete bouwplaat-fundatie op zijn plek. Er worden stalen vezels met haakjes gebruikt als bouwstaal. Dit beton is dubbel zo duur dan beton zonder stalen vezels maar in tijd natuurlijk zeer efficiĆ«nt. Je zit dan zomaar op €14.000,- aan beton. Wij hebben er met betonstaal wel 2 maanden over gedaan. Wij hadden meer tijd dan financiĆ«n. Bij een aannemer is dat precies anders om. Wij moesten toch wachten tot juli 2022 tot het huis kwam. Het ligt ook aan het conservatisme van het constructie bureau. Sommige gruwen van deze slimme oplossing. Ook de gemeente Eemsdelta kan hier niets mee. Die zijn mogelijk nog conservatiever dan de constructie bureaus. Vooral onwetender.

De ene dag de vorst randen en de 2e dag de betonplaat. Hier komt het folie onder het beton tegen weglekkend water uit het beton. Verder op wordt gewerkt met een EPS (piepschuim) fundatie die ook met staalvezels wordt versterkt. Deze krijgt een RC waarde (isolatie waarde) van boven de 6.
                                       

                                                        Filmpjes van het beton storten. 
                                       
Hier kun je zien dat er geen bouwstaal in de fundatie zit. 


https://www.vastmansfrank.com/2019/11/verschil-staalvezel-wapeningsnetten.html

Hier is de tijdelijke draagconstructie verwijderd.

We pakken er maar weer een steiger bij. Soms vergeet je die oplossing. Zelfs als hij op voorraad is. 

Zo langzamerhand komt het uiteindelijke model concept in beeld. 

Dit is voor Jan ook de grootste uitdaging in moeilijke zin. Alles moet ter plekke worden uitgedacht. Er staat eigenlijk niets op tekening anders dan een schets en wat maten. Maar zoals je ziet hoef je niet te twijfelen aan de constructie er van. We houden sterk rekening met de enorme winddruk die er hier kan staan op het huis zo op de vlakte. En ook wordt aan overmatige regen gedacht alsmede mogelijke sneeuw in de toekomst. En het huis staat meer dan 50cm hoger als het water van onderen komt. 

Hier zie je goed hoe zwaar de constructie is. Tussen de balken komt de houtvezel of wat mag bij houtskelet, gewoon glas of steenwol.

Nu de kieren nog dicht in de sauna en de sauna kachel kan er aan šŸ˜‚




Het panoramaraam i d sauna. We weten nog niet of het trippel of dubbel wordt. Trippel schijnt niet te kunnen worden gebruikt in sauna,s. Dit door het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Dat kan meer dan 100 graden zijn. +80 binnen en -20 buiten. Hoewel dat laatste zo langzamerhand een illusie gaat zijn.










Hier verschijnt langzaam een garage wand en zie je het enige panorama raam wat in de garage komt. De dak nok lijn wordt dezelfde richting als het dak van het huis. Oost-West.

Voorjaar 2023šŸ˜°

Er is een aansluiting voor een put op deze plek maar die komt pas als ze de straat gaan herstellen. Ik graaf maar een geul.

Hieronder 2 filmpjes van onze super aanwinst de accu slagschroevendraaier. Bij gebruik van dit apparaat krijg je geen slag in je pols bij het indraaien van de schroef. Deze draait moeiteloos 12 cm schroeven in zonder voorboren. En je kunt de machine bij wijze tussen je duim en wijsvinger houden. Het maakt steeds kleine hamerslagjes. Dat is het ratelend geluid ook. Vergelijkbaar met het geluid wat je in de garage bij banden verwisselen hoort.





Op zondag de oostgevel af kunnen maken.

De deur en het raam v d garage.



Hoera het is eindelijk langere tijd droog. We gaan verder met het houtskelet van de garage. Hier de achterwand.


Alles moet haaks en waterpas. Aan de binnenkant komen de OSB platen (houtsnipper) met een gele waterdichte folie.







De westwand en de eerste balken verschijnen boven de garagedeur. 

Mooi labyrint 



De garage deur wordt overspannen door 2 enorme balken die de zoldervloer moeten dragen. 

hierop komt de zoldervloer en een puntdak. In dezelfde richting als de nok v h huis. Het wordt een grote hobby ruimte met stalling voor aanhanger enz.







Hier lijkt de garage bijna groter dan het huis. Door familieomstandigheden zal het de komende week wel minder hard gaan met de bouw. 







Reacties

Populaire posts