De mussen vallen van het dak. update 16/6 + 19/6 Nieuwe foto,s

Het is hollen of stilstaan in ons klimaat tegenwoordig. Van wekenlang een koude noorden wind met zelfs af en toe lichte motregen naar een zuidoostenwind met dicht tegen de 30 graden aan. Zelfs mijn ingezaaide bloemenweide heeft het dit jaar moeilijk. Eerst wilde het de grond niet uit ivm de kou en nu groeit het minder door de enorme droogte van de boven laag waar de jonge plantjes moeten wortelen.

Ook op het dak is het warm. De folie is zwart en de platen bijna zwart. Nadat we het dak hebben afgemaakt is het tijd voor de EPDM goten en we plakken het EPDM vast aan het garage dak. Het veranda dak is nu één met de garage. Het plakken van de dakgoot kost ons zeker weer een dag of 2. Voordeel is wel dat de lijm supersnel droogt. We plakken het nu wel met contactlijm welke al plakt als hij het EPDM ook maar ruikt. Al met al een stressvolle sessie. Maar het is gelukt. 

Op vrijdag monteren we de looplatten weer op het dak en plaatsen het dak folie. Dat komt er strak op maar binnen een uur is het alweer 1 bobbel festijn omdat door de invloed van de zon de folie ontzettend uitzet. Zaterdag beginnen we met de stalen dakplaten. Gelukkig passen ze goed. ( Jan heeft het dak aangepast aan de platen. Ze zijn iets meer dan de helft in gewicht en hanteerbaarheid dan de huis platen. Wel is het nog even weer terug halen hoe het ook alweer zat en we moeten er even weer inkomen. 
Omdat het zo warm is pauzeren we om de 3 platen even weer voor een glas water.
Aan het eind van de dag zitten er 10 platen op. Maandag maar weer verder. 

We begroeten de eerste bewoner van het huis. Steeds zien we een zwarte Roodstaart onder de luifel. En na wat speuren vinden we zijn nest. Ze mogen er rustig blijven wonen gedurende de zomer. 



Ik ben stout geweest en ben op het boerenland gegaan om een foto te nemen. De sloot staat ( nog) vol water. Dat is snel voorbij denk ik.

Het wordt nu langzaam één geheel.



De dakhelling v d garage verschilt met het huis. Je ziet het nauwelijks.

Heel bijzonder. De mais komt gewoon op. Het lukt de boer. Toch een andere tak van kennis tussen een boer en een tuinamateur. Het lijkt haast wel een woestijn waar wat groene sprietjes opkomen. Je ziet nu op het land al de rijen mais verschijnen. Het gaat super hard. 

Toch een mooi gezicht zo. Na het garage dak gaan we de beplating inclusief damp remmende folie op het houtskelet constructie plaatsen.

Gelukkig hebben we een steiger. Hier is ook de windveer aan de oostkant gemonteerd. 

Het huis van de buren gaat super snel. Geen regen of vorst verlet. En de Duitsers bouwen super snel. Het lijkt zo heel wat maar er zit geen dak hout beplating onder.  De folie is op de sporenkap gemonteerd. Alleen de zolder vloer wordt geïsoleerd. Een van de dak bouwers zakt al gauw door de folie. Lijkt met ook geen fijne klus. Je denkt er te kunnen staan maar er zit lucht onder😱

De folie zit er op en begint gelijk te expanderen in bobbels. Je ziet er toch niets van weer straks. Hier kun je ook goed de verbinding zien van het EPDM met de garage en de EPDM dakgoot rechts.





Al het water van de achterzijde, veranda dak en de garage komt straks uit in een hele grote watertank in de grond voor het spoelen van de WC, water voor de wasmachine en het sproeien van de tuin. Nu ook weer worden we al snel geconfronteerd met grote droogte. Ook drinkwater wordt straks gewoon schaars. Mocht de tank leegraken dan wordt deze automatisch aangevuld met leiding water. 

Ook hier zie je goed hoe het uit gaat zien straks.

Hier verschijnen de eerste 10 dakplaten.





Je ziet niets meer terug van de bobbels in het folie. 



De platen zijn wel 60 graden. Handschoenen aan.

Grappig het onderdoor kijkje wat er nu nog is. Net een huisje op palen. De zolder is wel zo groot om er voor de volgende bewoners een slaapkamer van te maken. 



Nog even en dan kun je er niet meer doorkijken. 

 


Binnen afwerking garage Geel dampdicht folie tegen de buitenkant en daarvoor OSB plaat 22 mm dik.
Het schiet nu lekker op en de platen brengen sterkte in de constructie. 





Een plaatje hoe het mais het huis ziet😉



Langzamerhand komt het concept in beeld. Huis in logs. Garage in hout skelet. Alles ontworpen en uitgedacht in Jan zijn hoofd.




Hier zie je goed hoe nauwkeurig de platen op het overgangsstuk aan de onderzijde moet worden geplaatst. Een mooie strakke lijn. Dit vraagt precisie. Het hout wat je ziet aan de rechteronderzijde wordt ook beplaat en komt met de bovenkant in het zelfde overgangsstuk. Zo is het lekvrij. 








Oostgevel









Een hele mooie foto van hoe het huis in het afgelopen jaar al is gekrompen. Zo,n 2 cm. Doordat ik deze reminder zag ook maar even de tijdelijke isolatie boven de ramen gecontroleerd (tempex) want ook daar krimpt het huis.  Oeih slik😇. Het zat al erg vast en de schuifpui sleet ook aan. Gauw alles verwijderd voordat het glas gaat knappen. 


Een heel heet klusje. De platen kunnen alleen met handschoenen worden aangepakt. Zijn wel 60 graden heet. En dan ook nog zwarte structuurmat. Gelukkig staat er een lekker windje. Met deze ladder klimmen we het dak op. En gelukkig is er een steiger. Dit dak voelt ook aanmerkelijk lager dan het huis dak. Maar misschien wen je er aan. 





Een Hommelnest zomaar op een zandbult op de bouwplaats





De oostwand zit (bijna) dicht. De OSB platen brengen sterkte in de contstructie





Er komt eerst dampdichte folie tegen de binnenkant van de constructie en daarna de OSB platen er tegen aan. 

De moestuin doet het redelijk. Het is wel erg droog. Hier Snijbiet.





De noordwand v d garage it er nu ook in. Het begint er op te lijken. Het is 30 graden maar het is onderdaks nog goed uit te houden. Er is gelukkig wind. De buren komen langs op het heetst van de dag met welkome ijsjes voor de verkoeling. Wat is het hier toch goed wonen.👍

Reacties

Populaire posts