Er vallen steeds meer mussen van het dak.

Het is een zeer warme en droge week. De depressie die in het oosten en zuiden soms wel 60 mm regen heeft gebracht, laat in Wagenborgen maar 6 mm achter. We werken onder het dak van de garage in de schaduw en er staat een lekker windje. Al met al is het er best uit te houden. 
In de afgelopen week is er veel gebeurd wat in het zicht kwam. Het huis is gekoppeld aan de garage middels de beplating en maakt er nu 1 object van. Er zit 1 opening in met 1 raam in frost glass uitgevoerd. De garage is nu in ruwbouw klaar. Aan de binnenzijde is OSB plaat gemonteerd en aan de buitenzijde een damp remmende en waterdichte folie geplaatst. 











Hier zie je ook OSB plaat aan de buiten kant. Dat is omdat daar de sauna komt en daar een andere isolatie gaat worden gebruikt.   



Hier is het raam in wording goed te zien.







Het zicht uit de sauna. Daar wordt je zonder warmte al rustig van.





Rechts komt de sauna met ook daar de OSB aan de buitenkant.  Links de garage in ruwbouw. Er loopt een afvoerbuis voor water van de veranda langs de garage. Dit is om tijdelijk het water weg te houden van de plek waar straks de regenwatertank komt van 4000 ltr Dit voor gebruik van de wc, wasmachine en het tuin sproeien. Als op de aangewezen plek steeds mega veel water komt is wordt het nu kurkdroge zand weer loeizwaar. 



Er was nog wat verpakkingsmateriaal over van de dakplaten. Dit voor een tijdelijke dorpel in de ramen.
De OSB platen heb ik behandeld met Induline. Een impregneermiddel met toevoeging voor schimmels en algen.




Houtvezelisolatie. Het lijkt hier een vrij starre plaat. Het tegendeel is waar. De merknaam zegt het al; PavaFLEX. 





Na veel wikken en wegen bestellen we de isolatie van het huis. Eerst wilden we voor de garage steen of glaswol. Dat is een zeer milieuonvriendelijke isolatie. Ook voor je eigen gezondheid is dat niet best. Stofdeeltjes die zich ophopen in de longen. De prijs van Pavaflex houtvezelisolatie is inmiddels dusdanig gezakt dat het prijsverschil tussen glas of steenwol er bijna niet meer is. Dan is de keuze makkelijk; alle isolatie in houtvezel. Met onze groothandel hebben we een mooie prijsafspraak gemaakt. Totaal 2 vrachtwagens vol. Voor de wanden van het huis en de garage 200 mm en voor de het dak van het huis 240 mm dik. 
Houtvezel is de meest milieu vriendelijke isolatie die er momenteel beschikbaar is. Samen met Hennep en Vlas. 
Het zaagsel wordt met stoom uit de timmerfabriek gestoomd tot een pluizige vezel en dmv de harsen in het hout wordt het een papje. Hiervan worden platen gemaakt. Er wordt verder niets aan toegevoegd. In de basis lijkt het heel veel op een plaat schuimrubber. Zo flexibel is het ook. 
Wordt in de fabriek een plaat afgekeurd dan gaan hij gewoon weer in het productie proces mee. Je treft dus nooit 2e keus houtvezel isolatie aan. 
Ook als het huis ooit wordt afgebroken is het dus ook weer circulair te gebruiken. Er zijn 3 grote merken. Gutex = Duits. Pavaflex is Frans en Steigo is Nederlands.
De brandveiligheid is ook redelijk. Er vormt zich een kool laag bij belasting van vuur. Dit is bijna ondoordringbaar voor hitte. 
Het is ook nog eens een goede geluidsisolatie door de dichte massa. Kortom; we hebben er maar voor gekozen. Ben benieuwd of er straks nog verwarming nodig is. 


Hier nog even een overzichtsplaatje.  

 Vanaf maandag gaan we met de afwerking van het huis beginnen. Eerst schouwen we het huis nog even mbt het krimpen. We schrikken best van de enorme inzakking door het uitdrogen van het hout. Ook het dak is flink gezakt. We zijn ook erg benieuwd of als het straks weer vochtig wordt het huis ook weer gaat rijzen. We moeten een paar kleine aanpassingen doen maar eigenlijk nergens lijdt het tot problemen. Het huis is inmiddels 6 cm in hoogte gekrompen.  De veranda en garage doen dit niet ivm houtskelet. Dat is dus de uitdaging om dit goed te blijven aansluiten op elkaar. 

Reacties

Populaire posts