3 maal zou toch scheepsrecht moeten zijn? Update 16-07

Het waren de weken van het metselen van de plint van het huis, Poly die langs kwam en het raam met glazen deur werd na 6 maand eindelijk bezorgd. En dat ook nog toen Poly op bezoek was.

Het metselen ging best rap. Jan kan het voor een amateur best goed. Voor mij is het opperen, cement maken en het uitkrabben van de voegen na het metselen.

Er stond ook nog een zomerstorm op de agenda. Ik zag hem al een paar dagen aankomen maar de weerkundigen hielden zich stil. Heel bijzonder dat wanneer het hoogzomer is van dit soort zware zomerstormen over of langs Nederland trekken. Alhoewel de laatste jaren het wel steeds meer is. Ik kan  me inmiddels veel zomers herinneren dat er toch van die zware jongens langs kwamen. Poly was wel een buitenbeentje. 

Het is een goede windtest voor het huis geweest en ook voor de bomen om ons heen. Alles is heel gebleven. Het huis kraakt bij elke windvlaag als een schip.  Ook de mais is keurig met de wind mee gaan staan. Grappig.


Een mysterieuze code. Zat tussen de bakstenen. Zou er in de steenfabriek middels deze steen een geheime boodschap naar ons zijn gestuurdšŸ˜ In kerstspullen uit China vonden mensen ook soms schokkende achtergelaten briefjes. Laat dit een mooie code zijn. Passiebloem heet de steen.



De west gevel.

We moeten nog wel met zoutzuur aan de slag.

Allemaal vertragende factoren. We moeten om alle dammetjes heen slijpen.





Onze goede amateur metselaar. 

De oost gevel. Ook bij de veranda is de plint door gemetseld. De witte balkjes rechts zijn de metsel profielen.

De noord gevel. 





Noord en west.





Denk de Larix en het staal er nog maar even bij. We hebben ook de facade folie gekocht. Dat is de zwarte UV damp-open waterdichte folie die achter het Larix komt.




De schuld van langsschurende Poly. Alle mais is schuin gaan staan. 

De schade aan het net door Hepro gebrachte raam.


Tijdens de storm kwam Hepro ook nog het langverwachte kozijn brengen. Ze reden blijkbaar nog wel met glas. De glasbok nog maar wel even vast gemaakt aan het huis en aan een paal want het is niet de bedoeling dat het om valt.

Ze waren het grote raam voor de schuifpui natuurlijk vergeten. En ook het grote raam van wat nu bezorgd is heeft schade. We worden er niet vrolijker van. Hepro gebeld en na een uur of 2 hebben ze het vermiste raam gevonden. Het zou de volgende dag bezorgd worden met een reguliere plaatsingsploeg.

Deze kwam in de middag nadat ze de locatie helemaal niet konden vinden. Wij hielpen mee lossen en na 5 minuten stond hij achter het huis. Daar wilde de medewerker een foto maken van de bezorgde ruit en toen zag Jan gelijk dat het raam lek was. Het rubber was naar binnen gedrukt. Gelijk maar weer een nieuwe besteld. De 3e inmiddels. En maar weer geholpen de ruit op de wagen te tillen. Wat zonde.

Op vrijdag samen met de zwager Wim geprobeerd het kozijn met glazen deur en zijlicht te plaatsen. Wat een kwaliteits verschil met de Duitse schuifpuien. De schuifpuien zijn van het topniveau en afwerking en als we dit kozijn bekijken is het afraffelwerk. De deur zit scheef het is een slappe constructie. Zo jammer en best teleurgesteld. Het is ook nog eens best  prijzig. Het lijkt met stoom en kokend water in elkaar gezet te zijn. Jammer. Het bedrijf heeft me zo tegengewerkt dat ik ook niet weet of we er nog wat aan gaan doen. Een goede leerschool.

Op het moment supreme komt buurman  Frans  aan lopen net als we het zware glas er in gaan zetten. We zetten samen het kapotte glas er toch nog maar in ivm diefstal. Gewoon met 2 glaslatten ipv 4. We zetten het glas er in maar het wil niet aansluiten met de raampakking. Nu blijkt dat het glas niet alleen kapot is de ruit staat ook nog bol. Met de waterpas er langs zit er wel 5 mm in. Helaas zetten we hierdoor iets teveel druk om het tegen het EPDM pakking te krijgen. Het glas zegt ; pangšŸ’„šŸ’£. Gelukkig komt er toch een nieuwe.




Hier zie je goed dat het gelaagd glas is. De schade zit alleen in de buitenste laag. Maar je weet niet of de schade ook in de zwarte pakking tussen de glaslagen zit. Dan is hij lek en de schade zie je pas over een jaar of wat.

Dit is de schade aan de 2e schuifpui raam. Hier zie je duidelijk dat het rubber naar binnen is gedrukt en het raam lek is. 


We gaan hierna het glas in de deur zetten. De deur hangt. Zit dus niet goed in zijn sponning van de deur. Bah wat een rommel is het ook. De deur moet recht gemaakt worden door het glas er in te zetten. Met glijblokjes. Soms gebeurt dat ook met schilderijen. Het glas maakt het schilderij haaks.  Al met al worden we er niet vrolijk van. Een miskoop. Mocht u nog eens  nieuwe kunststof kozijnen willen aanschaffen rij dan Hepro voorbij. 

Uiteindelijk lukt het met zijn vieren en een flink uur aan tijd het deurkozijn redelijk te positioneren. De volgende dag gaan we de kozijnen vast schuimen en kan de beschermfolie er af. Wel moeten we nog aan de gang met de scharnieren. Ze hebben deze te laag in het kozijn gezet en hierdoor sluit de deur niet goed aan de bovenkant. You tube vertelt gelukkig hoe dat moet. We wachten nog er even mee tot de plaatsingsploeg die de 2 nieuwe ruiten komt plaatsen. Ik ben best boos geworden richting HeprošŸ’ŖšŸ‘æ. We hebben er ( achteraf gelukkig) voor gekozen om alles zelf te plaatsen omdat anders de wachttijd een jaar zou zijn. En dat wil ik best, zelf plaatsen. Maar dan wil ik niet tot 3 x toe een nieuw raam moeten plaatsen ivm schade door hen aangericht. Uiteindelijk kozen ze eieren voor hun geld. De ramen komen met een spoedbestelling en dan komen er 3 man de 2 grote ruiten plaatsen. . 3 x zou scheepsrecht moeten zijn. Wordt vervolgd.

Rechts onder zit de ***krak*** Glazen deur met zijlicht.

Op dit zicht uit de kamer hebben we lang moeten wachten.

Hier de net geplaatste pui . Het is net als bij een schilderij. Van een afstand bekijken dus. Hepro heeft er het afgeraffeld. 



Nu de veranda nog




Hier was het allemaal om te doen. Mooie puien met veel daglicht zonder direct zon licht in de kamer in de heetste maanden. 

 Wat ik nog vergeten ben is dat de jonkies van de Zwarte Roodstaart, die nestelde onder het veranda dak precies tijdens Poly zijn uitgevlogen. Ze bevonden zich als een paar verdwaasde bolletjes op onze kavel. Pa en moe ons soms bijna aanvallend om ons weg te houden bij hun kroost. Tijdens de natte moesson van Poly gingen de jongen, onder aanvoering van Pa en Ma op de zolder in de garage schuilen. Grappig toch. Pa en Ma bij het luik van de zolder op wacht. Wij mochten er van hun niet langs. De volgende dag waren ze allemaal verdwenen en schuilden ze in de bosrand. Kunnen wij weer verder met de verandašŸ˜€  

De Zwarte Roodstaart is bezig met zijn 2e leg. Nog maar net zijn de jongen uitgevlogen en nu alweer bezig met een nieuw nest. Wat een energie. Dit keer in de sauna. De ouders zijn nog steeds hyper als we rondom het huis lopen. We zijn we blijkbaar een potentieel gevaar. Maar toch gaan ze weer nestelen in het huis. We zijn een electra buis aan het aanbrengen door de sauna en daarbij ontdekken we weer een nest. We besluiten, omdat het erg dicht bij onze pauze plek is en ze hierdoor denken dat ze weinig voedsel kunnen brengen door onze aanwezigheid, verwijderen we het nest in aanbouw. De volgende ochtend ligt gewoon het complete nest er weer op dezelfde plek. Nu maar besloten als ze er zo graag daar willen nestelen, het nest maar te laten voor wat het is. 

 Test plankje.We zoeken een goede diepzwarte impregnerende coating voor de zichtbare latten straks voor de gevel. We komen uiteindelijk bij deze Remmerscoating welke we in heldere uitvoering ok voor de tijdelijke bescherming van de binnenkant van het huis gebruiken. Het is een professionele variant op waterbasis, voorzien van biocides tegen alg, schimmels en wespenvraat. Het moet in 2 lagen worden verwerkt binnen 2 uren zonder schuren. Het is zo dun als water. 


https://www.remmerscoatings.nl/product-page/induline-gw-310-diepzwart-uv-bestendig-20l

Hier is het oor bevestigd aan de garage. Onderdeel van de windveer van het gehele huis.

We monteren glijbuizen 19mm over de 16 mm lichtbuizen. De leidingen die langs de buitengevel komen en straks in de isolatie zitten vertonen enorme S bochten. We denken eerst aan de temperatuur en zonlicht. Later constateren we dat het komt door het zakken en uitdrogen van het hout. Dit kan niet zo blijven omdat dit te veel druk op de pvc buizen zou gaan worden. Nu zitten en flexibele glijbuizen om heen. 

Ik heb alle afdekkingen voor de stenen plint gemaakt en in de zwarte teer gezet.

Allemaal op nummer.

Hier zijn ze gemonteerd en afgeschuimd.

Nu kunnen de muizen of insecten niet meer door de openingen in de plint straks in de isolatie komen.


Hoera het definitieve glas van de puien zit er in. Normaal doe ik de boodschappen op vrijdag ochtend heel vroeg en zijn we wat later op de bouwplaats. Nu stel ik het uit omdat de Lidl een Reciprozaag in de aanbieding heeft. Die ligt zaterdag in de schappen. We zijn nog maar even op de bouwplaats en opeens staan er 4 heren voor ons die zeggen dat ze 2 ruiten komen plaatsen. Ik zeg???????. Normaal krijg je eerst een datum voor een montage. Nu niet. Nou op zich prima nu en allang blij dat de ruiten er zijn. Het gaat razend snel en binnen een half uur zitten beide ruiten in hun sponningen. En de oude staan weer op de bok. We hebben moeite om ze bij te houden en te controleren of hier ook weer schade aan de ruiten is. Het lijkt goed. Ik maak alle ramen schoon en het lijkt krasloos en zie geen rare dingen. Inmiddels besmet met het wantrouw virus controleer ik of de ramen misschien toch niet de oude ramen die gerepareerd zijn. Ik constateer dat de produceer datum die in de spouw staat van de afgelopen week is. Dus ze zijn idd nieuw. Het kan bij Hepro wel snel en zonder schade als ze maar willen. De achting voor hen is nu weer iets gestegen. 

De isolatie komt a.s donderdag en we proberen zoveel mogelijk alle werkzaamheden voorafgaand aan het isoleren af te krijgen. w.o. het aandraaien van de draadeinden door het huis van boven naar beneden. Deze houden het huis bij elkaar en moeten na het drogen van de logs weer aangedraaid worden. Jan monteert het  400 Volt stopcontact in de garage en we trekken de stroomdraden naar de meterkast. Dit voor de vlakvandiktebank die op krachtstroon draait. Dit voor het vlakken van het Siberisch Larix van de buitengevel. Min taak is om de rombuslatten zwart te gaan maken.

Reacties

Populaire posts