De puntjes op de i (nok) zetten/kleine update 06-08



Deze week stond in het teken van de stalen nok op de beide daken. Dit is een vervelende klus en zo ook maar steeds voor ons uit geschoven. Hoeveel de nok over de windveren steekt hangt af van wat voor soort windveren er in de toekomst op het huis komen. Nadat daar een besluit over lag konden we de nok monteren. Dat moet ook nodig gebeuren want de nok ligt nog volledig open voor de regen. Ondanks de folie was het huis dus ook nog steeds niet helemaal waterdicht. 

Nu ben ik niet zo gauw bang zo hoog op het dak maar ik moet altijd eerst 1 x naar boven en dan weer naar beneden. Als ik dan weer naar boven ga is er wining meer aan de hand. Jan is geen dakhaas dus laat mij het maar doen dan. Zijn de rollen eens omgedraaid. Jan blijft beneden behalve voor af en toe eens een check of ik het goed gedaan had.

We beginnen met de garage omdat die uiteindelijk minder belangrijk is dan het echte huis. Ook dit is de 1e keer dat wij dit doen dus het bekende wiel moet eerst worden uit gevonden. We bekijken vele malen het filmpje van Finish Fels hoe het moet.

Jan maakt 2 mallen om het boven makkelijker te maken en niet steeds hoeven te meten.  Het garage dak heeft net even een andere hoek dan het huis. Niet zichtbaar maar wel meetbaar.

We gebruiken een ladder met dakhaken zodat die nooit naar beneden kan glijden of vallen en werken op die plekken waar, mocht je uitglijden je slecht in de dakgoot eindigt en niet op de grond beneden.

Zaterdag heel laat zijn we klaar met de enorme klus en is het dak nu eindelijk echt 100% waterdicht.


Hier zie je de ladder met dakhaken. Ook de gleren. Dat komt van de plaat bescherming van de ladder zodat deze het verf hierop niet kan beschadigen. Met wasbenzine kan je dit verwijderen. De nok wordt vastgezet met op kleur gebrachte schroeven.



We wonen aan een groene zee. Het mais beweegt ook zo als een zee. We zien het per dag groeien. Prachtig gezicht. Het heeft ook veel meer power dan vorig jaar. Hier zie je ook goed da de boer 2 meter vanaf de sloot pas mag zaaien. Jammer dat het geen boer is die hier mooie akkerrand bloemen in zaait.

Het eind resultaat van het garage dak. We zijn niet helemaal tevreden. Door de temperatuur (soms bijna 60 graden) gaat het dunne staal wat wringen. Ik zweet me dan ook de pleuris. 






Mocht je willen kijken hoe het hele proces van monteren gaat van dit prachtige dak systeem dan hierboven het you tube filmpje. Let wel; dit is filmpje is op zeer comfortabele werkhoogte. Alleen op het dak werken zijn het hele andere omstandigheden. Regen, gebrek aan handen en veel wind.





Hier lijken de garage en het huis bijna van het zelfde formaat.



Hier de dakhaas op het dak. Het touw is geen zekering voor mij maar om de ladder naar links en rechts te kunnen bewegen vanaf de grond.




Hier zit de dakhaas inmiddels op het huis. Best hoog maar een prachtig uitzicht. Toch maar een uitkijk toren? Het touw is niet voor het zekeren van mij maar voor het bewegen ( rechts-links) van de ladder.







Op De Burcht nr 6 zijn ze nu ook los met de bouw. Hier showen ze hun schafkeet CabriošŸ˜‚



Hier zie je de mal voor alle bevestiging balkjes. 58 balkjes op het huis dak. Allemaal vastgezet met 2 boutjes. De mal maakt het elke keer uitlijnen een stuk gemakkelijker. Tussen deze balkjes en de deze nok op de foto komt nog een schuimstrook geplakt met ventilatie gaten zodat er geen water door storm in kan waaien en ook geen insecten de nok kunnen gaan bewonen.

De eerste nokplaat ligt er op

Als je goed kijkt zie je een haas die zich ingegraven heeft in het zand op onze kavel en schuilt voor de vossen. Hij bleef ook gewoon zitten voor de foto. De buren vertelden dat het de wijkhaas is. Hij loopt hier veel rond.
Dit is zijn schuilplek na vertrek.

                                                   
Best strak toch. Ook hiervoor geldt als bij een schilderij; van een afstand bekijken. Maar het zit er strak op. Beter dan de garage. Zo zie je maar weer als alles klaar is heb je de ervaring. Het woei ook nog een hard en de nok platen zijn minstens 3,5 meter lang. Daarmee de ladder op is niet fijn. Maar het is gelukt. Na een totale inspectie ronde over de hele nok ( alles bijwerken en schoonmaken) waren we zaterdag om 18.00 uur klaar. Laat de moessonweek maar komen die in de verwachting staat. Het blijft nu droog binnen. We kunnen nu binnen gaan isoleren.

Het gereedschap. Een boor en schroefmachine. Helaas kan de nieuwe Makita het niet doen want die heeft veel te veel power en trek de schroef door het metaal heen. Deze Makita,s zijn goed te doseren. En de boormal voor alle gaten zodat je niet steeds hoeft te meten. Hier zie je ook hoe de ladder is ingepakt. 



En alweer is het mais hoger geworden.

Wonen aan een groene zee. Gezien de temperatuur en het toch warme weer betwijfelen wij of we dit jaar nog over het mais uit kunnen kijken als het volgroeid is. Vorig jaar was dat namelijk nog wel.





Strak dak

Niks meer aan doen. De nok van het huis zit dus vast met 58 balkjes die tussen de felsen zijn geschroefd, 58 plakstroken tegen insecten en opwaaiend water en 232 schroeven die elk een boorgaatje nodig hadden. Het zijn zelfborende schroeven maar die zijn te ongemakkelijk in gebruik en glijden op het gladde metaal alle kanten op als je niet eerst voor boort.
  
Het is alweer eens natter dan nat. Buiten kunnen we weinig doen en gaan nu maar binnen aan het werk.


 
We beginnen te isoleren op de boven verdieping. De houtvezel is 24 cm dik.

Het is moeilijk een weg te vinden hoe we het het beste kunnen snijden en dat het goed past tussen de sporen. Hier de straks niet toegankelijke zolder van de slaapkamer.

Houtvezel is op zich een prachtig product. Tussen de sporen is het meestal 56 cm. En de platen houtvezel zijn 57. Die ene cm er moeilijk om dat netjes af te zagen en te dik om er tussen te krijgen. Dat was wel beloofd. Maar het is te dik om te comprimeren.
We kopen een speciale isolatiezaag (werkt niet) we kopen een speciaal Reciprozaagblad maar ook die werkt niet. Uiteindelijk komen we bij een normale handzaag met fijne vertanding. Inmiddels zijn we heel wat pakken verder voor we die vinden. We worden er een beetje moedeloos van. 

Dit is de mal die we voor het zagen gebruiken. De plaat past er tussen en we klemmen het er tussen. 
Inmiddels is de weg gevonden hoe veel we er af moeten zagen en met welke zaag. Het isoleren gaat weer wat sneller nu.









Het is een bijzonder product. We merken direct het temperatuurverschil en vooral het geluid. Je bent misschien wel eens in een ruimte geweest waar het geluid gewoon als het ware opgezogen werd. Dat is hier ook zo. Het stalen dak maakt best wel geluid (tikkende kachel) en dat is met deze isolatie vrijwel weg.

We bouwen de steiger op in de slaapkamer.

Zoals je ziet past de houtvezel prachtig tussen de sporen. Dat het nou zo lekker ruikt kan ik niet zeggen. Het voordeel van deze isolatie is dat je niet met folie hoeft te werken. En de grootste milieu winst is dat het circulair is, geen Co2 uitstoot. Het slaat het zelfs op tijdens de groei, geen chemie. Kortom net als Vlas en Hennep de meest duurzame isolatie. We gaan het zien.  Het jeukt en is in ieder geval niet zoals glas of steenwol.



Reacties

Populaire posts