Wie zijn akker oogsten wil, moet zaaien. ( kleine update 29-10)

Deze week staat in het teken van de oostgevel. Ook hier bevestigen we de horizontale Rhombuslatten die ik natuurlijk eerst in de zwarte Induline heb gezet. Ik word er tureluurs van al die latten 2 x te moeten Induleren. Nadat we de latten "voorlopig" vast gezet hebben gaat Jan de gevel uitlijnen zodat ook de oostgevel er strak uit gaat zien. Dit is een flink karwei omdat het op hoogte is en niet alle logs precies even gelijkmatig een gevel vormen. Ook hier worden de vulplaatjes gebruikt. Op dinsdag komt de maismaaier langs. Die was eerst op maandag al geweest maar toen was het te nat op het land. Ze zijn om 8 uur begonnen en om 23.30 hadden ze al het mais geoogst. Het wordt naar de boerderij aan de oostkant van Wagenborgen gebracht en ingekuild voor koeienvoer. De dag erna komt de klepelmaaier al langs om de sloten te maaien. We zitten 1e rang. Ik vond het mais eigenlijk wel prima want we konden er ruim over heen kijken maar zo zonder mais is het ook wel weer goed. 

In dit blog dus iets minder over bouwen maar leuke dingen om het bouwen heen.😉



De klemmetjes klemmen de lijmverbinding van de Rhombuslatten. Uiteindelijk wordt elke kruising met een verticale panlat voorzien van een RvS spaanplaaschroef van 6 mm bij 100 mm



Het mais monster. 

In het westen van het land werd een "zwerver" die lag te slapen in het mais verrast door zo'n apparaat. Het maai monster kon net op tijd stoppen. 



Het richten komt niet altijd goed. Het maismonster komt uit Oost-Duitsland waar deze boer nog een mega koeienbedrijf heeft.







Ze laten een klein maiswindschermpje staan😂

Op woensdag komt de klepelmaaier langs. Het is de directeur zelf van het miljoenenbedrijf gebr. Borg uit Farmsum die op de maaier zit. Deze directeur zit nog vaak op de werkvloer omdat hij het gewoon leuk vindt om te doen. Wij kennen hem goed toen hij nog aan onze keukentafel zat in ons vorig huis waar zijn bedrijf veel werk heeft uitgevoerd. Hij maait "onze" kant niet van alle nieuwbouwpercelen. Nou is dat eigenaarsdeel van de sloot altijd overal een heet hangijzer. Daarom heb ik bij het Kadaster, toen zij kwamen inmeten nadrukkelijk gevraagd waar onze perceelgrenzen stopte. Dat was waar de slootwal begon. De beide slootwallen en de sloot zijn dan ook van de boer. Gelukkig hebben wij nog korte lijntjes met Borg en na een appje waarom hij "onze" kanten van alle kavels had overgeslagen ontstond eerst natuurlijk de eigenaars discussie. Maar al gauw had hij het uitgezocht hoe het zat en in de middag kwam hij alsnog onze kanten van de slootwal van de bouwkavels maaien. Het is toch veel werk om dit zelf te doen en een klepelmaaier maait het grondig in 5 minuten. Zij hadden het overgenomen van het vorig loonbedrijf dus dit waren de aanloopproblemen hierin. Fijn die korte lijntjes😂

Dit is waarom wij hier ook alweer gaan wonen. Ruimte en luchten kunnen zien. De mais zee is niet meer maar er komt ruimte voor terug.

Weer een heerlijke "Deense "traktatie


Vrijdag belooft een natte winderige dag te worden en wordt het buiten werken niets. We besluiten dat de rem er maar even op moet, We nemen een middag en avond rust in de Sauna van Midwolda.  Je kunt er lekker eten. Ze hebben een hout gestookte buitensauna waar je bijna ons toekomstige huis kan zien staan. 
Het is een heel bijzondere sauna. Het is er zeer gemoedelijk, betaalbaar en klantvriendelijk. Het hangt allemaal met houtje touwtje aan elkaar maar dat is ook juist de charme. Eigenlijk veel leuker dan het gelikte dure Sauna complex in Nieuweschans. In de oude schuur met mooie gebinten is een zwembad en zijn de binnen sauna,s en het restaurant.


link naar  Sauna Midwolda



Wist je waarom er zoveel ramen in de voorgevels van de Oldamster boerderijen zitten? Dat is om iedereen te imponeren met hun rijkdom van de boer en dat je als boer zoveel slaapkamers had dat je overal kon gaan slapen. En de boeren arbeider in een bedstee moest slapen. Er zitten op de zolderverdieping overigens nooit ergens slaapkamers in deze panden..
 Hier een link naar meer info over hoe men tegenwoordig deze enorme panden probeert te behouden.        Oldamster boerderijen.


Latjes latjes en nog eens Rhombus latjes schilderen. Ik doe het zoveel mogelijk buiten omdat er best wel schimmelwerende gifstoffen in deze beits zitten. De link met Parkinson komt dan gauw in beeld. Je ruikt het niet maar het is er wel. 

 De oostwand is nu uitgelijnd en we gaan, mede door de harde oostenwind die er de komende week komt te staan aan de westkant verder. Als het do,vr, en za heel slecht weer wordt gaan we het Siberisch Lariks zagen en schaven en vlakken.

---------------------------------- 22-10-2023 -------------------------------------

De ganzen hebben het weiland ontdekt om het mais strooisel wat gemorst is op te peuzelen. We zitten een paar dagen tussen de honderden ganzen. Als we langzaam bewegen blijven ze zitten. Zo niet dan gaan ze massaal in de vleugels. Al dat gegak samen geeft een bijzonder geluid. 

Storm Babet koerst van noord Spanje naar Groot-Brittannië. Er komt een harde oostenwind te staan. En vele ingedraaide frontsystemen brengen voor ons bakken met regen. De regen gaat nagenoeg horizontaal want ons huis staat vol in de wind. Geen beschutting van het dorp deze keer. Gelukkig blijft het bij ons bij deze regen. In DK,D,SE en GB is het zeer slecht weer.
De vrijwel onbeschermde oostkust van Sleswig-Holstein en Denemarken levert de stormvloed in combinatie met de zeer hoge golven een miljoenenschade op. De vloed werd zo hoog omdat er een enorme strijklengte van de oostenwind over de Oostzee ging. Vanaf ongeveer Gotland. De Deense eilanden houden als een soort van trechter dit water tegen om naar de Noordzee te stromen. En dan gaat het water in de zuidelijke Oostzee opstuwen. In Flensburg was een verhoging van 2.29 meter. De binnenstad is daar onderwater gestroomd en in Damp en Silksee in D en Heasnaes in DK zijn complete havens vernield de boten op de kant gezet door de hoge golven. 





Heel langzaam wordt het weiland een uitbreiding van het Hondshalstermeer.

We werken binnen in de werkplaats (garage) als het regent en we niet buiten kunnen werken.  De Vlakvandiktebank op 400V. halen we uit de opslagloods. Deze heeft een paar jaar stil gestaan en heeft er nog niet veel zin aan.  De stofzuiger verstopt steeds door de dikke spaanders. We zuigen met deze opstelling alleen het echte stof af. De spaanders scheppen we weg.

Dit zijn de eerste 30 planken die op dikte zijn van 20 of 22 mm. Het is werkelijk prachtig hout zonder ook maar één noest. Topkwaliteit Siberisch Lariks. Door de groei in het koude Siberië groet het hout langzaam en is dan ook erg zwaar. Siberisch Lariks zit vol hars en is dan ook de meest duurzame naaldhoutsoort die er is. Je hoeft dit voor buiten niet te behandelen.

De Russen zijn niet bepaald zuiver in hun maatvoering. De planken zijn besteld voor 25 mm. De meeste zijn 29 of 30 mm. Dat is niet fijn omdat er heel veel af geschaafd moet worden. We doen dan ook maar 10 planken op een middag en het zijn er 320😱

1 plank geeft 120 liter aan prachtige spaanders



Schrik. 320 planken geven 38400 liter spaanders. Waar gaan we daarmee heen. Stort, tuin, vrienden met kippen of paarden? Ik zet 6 zaken van 120 liter op Marktplaats ( gratis) en binnen 10 minuten is er al een reactie en ben ze al kwijt. Kijk dat geeft hoop. Nu moeten ze nog echt komen ophalen.
Mocht u als lezer nog behoefte hebben aan een paar zakken spaanders geef dan even een seintje.😏
Gratis met verpakking.



De noordgevel is ook uitgelijnd en de Rhombuslatten zitten nu op de westgevel. We werken weer op hoogte. De komende week is het uitlijnen en schaven. Ook moet de boot nog naar zijn winterplek. De haven is vol met winterliggers dus het is nog even afwachten waar heen precies. Nu dan ook maar even afwachten op een rustige dag, zonder spuien. Afgelopen vrijdag lag de boot wel een meter lager. Ze konden door de lage waterstand op zee 24 uur spuien. Zelfs op de hoog water tijd. 



------------------------------------------ 29-10-'23-------------------------

Er is niet veel inspiratie deze week om een vol blog te schrijven. Jan is oneindig bezig de west gevel uit te lijnen. Het duurt en het duurt een eeuwigheid. Op Maandag verhalen we de boot van de zomerplek naar haar winterplek en varen een kort stukje stevig op om in ieder geval de motor warm te krijgen.

Op dinsdag maak ik haar winter en storm klaar. Dat is wel nodig want sommige lijntjes waarmee de vallen in de mast zijn teruggeplaatst zijn  zitten al bijna 4 jaar in de zon en zijn volledig gaar geworden. ( We laten alle vallen tot aan de sluitingen in de mast zakken en schieten deze bij de lieren op en doen er een winterkleed om. Dit spaart de vallen) Om ze weer naar beneden te kunnen trekken zitten er hele dunnen lijntjes op die eigenlijk niet tegen UV kunnen.

Jan werkt de hele week verder aan de westgevel om uit te lijnen.😱. Hierna moet ik de beschadigde plekken nog bijwerken. Ik ga ook een paar m3 zand verplaatsen zodat de buurman de grond op zijn terrein wat beter kan egaliseren. Op zaterdag komt Wim helpen en gaan we weer een aantal planken zagen en schaven. Volgende week zijn de west en oostgevel van de garage aan de beurt voor de Rhombus latten en zijn we aan het nadenken hoe de houtkachelpijp veilig door de houten wand en de isolatie kan komen. We hebben wel een idee. 

Hier een flimpje hoe de planken worden geschaafd Van sommigen 30 mm naar 22 mm😱. Ongeveer 1 mm per schaving.  De spaanders gaan de ruimte in het het fijne schaafstof zuigt de stofzuiger in. We  lieten eerst alles door de stofzuiger opzuigen maar dat werkte niet. De grote spaanders liepen vast in de slang en motor van de stofzuiger. Het duurt even voor je soms een werkbare oplossing hebt. De machine staat ook op 2 pallets omdat het voor ons een te lage werkhoogte had. 




Nog een streepje zon voordat het zwerk voor de hele dag gesloten werd. Het loonbedrijf is op de akker aan het frezen ipv ploegen. Dit gebeurt met een hele grote trekker met rupsbanden. Dat mag ook wel gezien het vocht op het land.  Er wordt niet meer geploegd en daarna gefreesd. Dit schijnt niet meer te gebeuren ivm de hoge brandstofkosten. Nu gaat de loonwerker nog maar 1 x over het land. 

Prachtige spaanders voor de liefhebber.

Onvoorstelbaar mooi hout komt er onder de zaagsnedes vandaan.

Dit zijn grote Kliko container zakken van 140 liter. Alweer 2 vol. We hebben nog een reserve Kliko en kunnen die nu mooi gebruiken om de zakken te vullen. 


Reacties

Populaire posts