Worden de bladeren geel en krom, kijk naar uw kachel om.

Deze week staat in het teken van het halen van ons rookkanaal voor de houtkachel, het testen van de Nanocoating en het aanbrengen het staal aan de voorgevel.

Inmiddels een proeffles Nanocoating ontvangen en we gaan een proefplank Siberisch Lariks coating. Nou; u ziet het zelf. De leverancier had gezegd dat het "iets" geel was ivm de UV bescherming, maar het blijkt gewoon super geel. Nanocoating wil zeggen dat de ingrediĆ«nten zo klein zijn en tegen elkaar aan liggen dat regenwater er niet door kan maar damp wel. Een wonder middel? Het is vooral heel erg duur. Ik meet ook gelijk de mate waarin het hout het middel op zuigt. Met een injectiespuit neem ik een gepaste hoeveelheid en m2 oppervlak ken ik. Uiteindelijk kom ik op 1 liter op 8 m2. Uitgerekend voor de totale hoeveelheid kom ik ver boven de €1000,- voor een experimenteel middel om het vergrijzen van het gevelhout iets te vertragen.
Doen we maar niet. Ik kijk nu naar een soort van gevelimpregneren mbv poly-Siloxanen. Dat zijn aan Siliconen gelieerde stoffen die het hout hydrofoob maken. Dat is aanmerkelijk goedkoper en al langer op de markt en door de fabrikant gegarandeerd op 10 jaar. Als ik het toch niet kan gebruiken smeer ik het op de stenen plint. Met Siliconen kan je op je andere materialen een soort van Siliconen vervuiling krijgen waardoor verf niet meer "plakt" op de onderlaag. Daar is tegenwoordig een middeltje voor en er zitten bij ons geen materialen in de buurt die deze "last" kunnen krijgen. Maar ook dit middel gaan we eerst testen.

Verder halen we in Duitsland ons toekomstig rookkanaal op. Een leuk ritje naar het gebied onder Emmen. Beroemd om het Vechtdal. Een beetje Limburgachtig. Overal zijn ze daar aan het mais rijden dus bij ons zal het er binnenkort ook wel af gaan. 
Het is een winkel die het buitengewoon druk heeft in deze tijd. Er loopt wel 10 man personeel rond ( die gelukkig goed Nederlands spreken). We halen het op omdat dat ook weer verzendkosten scheelt en toch ter plekke eerst nog even wat vragen te beantwoorden zijn. Het rookkanaal moet nl door de houten wand met brandbare isolatie heen. Er komt een oplossing. Het zijn buitengewoon mooie materialen waarvan het zonde is om ze Ć¼berhaupt in weer en wind te bevestigen.

We beginnen met de stalen gevelplaten voor de voorgevel. Omdat het huis veel meer is ingeklonken dan de 1 % die ons was voorgespiegeld moeten we de platen aanpassen op de juiste lengte. Deze zijn nl gebaseerd op de 1 % inklinking. Van elke plaat moet helaas wat af. ( Inmiddels gaat het huis weer iets omhoog ivm de toegenomen vochtigheid) 
Dat is veel werk maar de knabbelschaar, de plaatknipper en de slijptol doen wonderen. Maar het is toch een 1/2 uur knip en snijwerk per plaat extra.
Omdat Jan de hele voorgevel goed heeft uitgelijnd zit alles er weer super strak op.  Op de plek v h raam moet dit uit de plaat worden gesneden. De nieuwe snijvlakken tamponeer ik met goede verf zodat het niet gaat roesten. We zijn erg benieuwd wat voor commentaar krijgen op het geheel. 


Toch maar geen Nanocoating. Dit gele krijgen we niet door de welstand commissiešŸ˜‚
De rechter plank is de referentieplank. De regen parelt wel mooi van de plank. 



Wat kan er toch veel in de Dacia. We hadden een aanhanger mee naar Duitsland maar alles paste in de auto. Gelukkig ook maar want de kregen de terugreis een enorme bak water over ons heen. De eisen mbt een rookkanaal zijn in Duitsland veel strenger. In Nederland is de tussenruimte van het dubbelwandig rookkanaal 2 cm in D is het 3 cm. Een schoorsteenbrand kan deze pijp tot meer dan 1000 graden verhitten. In N is dat maar 600 graden.

Onvoorstelbaar mooie producten. Dit is de Hƶllandhaube. Uitgevoerd in 302 RvS. Dat je dit kan maken voor €115,-  Aan de bovenkant zit een klep waardoor je het rookkanaal goed kunt vegen. Er komt ook nog vonkengaas in omdat het toch dicht bij het hout zit.

De eerste platen verschijnen aan de voorgevel.

Met een Zweedse/ Chinese potkrik van vrienden, die lazen dat wij onze potkrik niet konden vinden, krikken we de platen omhoog zodat de onderzijde recht is.

De platen moeten aan de bovenkant allemaal op maat gemaakt worden omdat het huis verder is ingeklonken dan de 1% die was voorspelt. 

Inmiddels zijn er best wel veel vragen of het hele huis zo in de beplating komtšŸ˜‚ Oeih schrik! Nee alleen bij het linker deel van de gevel komt deze beplating.

We moeten het hele "raam" uit de beplating snijden en de randen omvouwen. Gelukkig is Jan een meester in metaalbewerking. Het blijft allemaal zichtwerk dus het moet netjes. De raamomkasting  wordt helemaal afgewerkt met staal 

Het schiet lekker op.

Het kan alleen met droog weer omdat al het regenwater over je werk heen loopt. Er zit geen dakgoot. 





Hier zie je de knipschaar die het vlakke gedeelte knipt We gebruiken de tape om alles goed te kunnen aftekenen. De platen zijn prima aan te passen. De Felsen moeten we nog wel doorslijpen. Daar is geen knip of knabbelschaar voor.

Dit is een knabbelschaar. Een soort van Decoupeerzaag voor metaal. Hij ponst steeds kleine stukjes uit het metaal. Werkt heel erg goed en is razend goedkoop bij de Lidl en is ook nog eens degelijk

Langzaam komt het eind in 't zicht

Wij vinden het super strak. Zeker in combinatie met het Siberisch Larik op de Risaliet ( waar de balke op het dak liggen) en het hout op het rechter gedeelte van het huis.

Links staal, rechts hout.





De Cosmea;s spatten van je scherm af door hun kleurenpracht. Een mooie herfstbloem in mijn bloemenveld, die nu pas echt bloeit en het vol gaat houden tot de eerste nachtvorst. Een prima voedselbron voor de laatste bijen en hommels.

Links staal, rechts en midden verticaal Siberisch Lariks..

 

Reacties

Populaire posts