Ongeacht hoeveel fouten je maakt of hoe langzaam je progressie boekt, je ligt mijlenver voor op zij die niets doen.

De vorige week onvoldoende inspiratie voor het blog. Het was schaven en nog eens schaven😯. Toen de laatste plank door de schaafmachine ging ging er een zucht door ons en de zaagmachine. Deze begon ook vervelend te doen en ons duidelijk te maken dat het eindelijk wel eens klaar moest zijn. 
De aandrijfriem begon kuren te vertonen😱. Door de wrijving werd de band steeds warmer en begon te rekken. Waarschijnlijk zijn de beitels toch inmiddels minder scherp en kost het gewoon teveel moeite voor de machine. Bij Kroon in Hoogezand weer een nieuw setje gekocht en vrijdag hebben Jan en Wim de beitels vervangen. Ze konden ze omdraaien zodat de nieuwe beitels nog even op de plank kunnen blijven liggen.

Nu het toch wat kouder..en vooral natter wordt om buiten te werken gaan we eerst proberen om de houtkachel in het huis te zetten. Elke keer de elektrische kachel te laten draaien is wat kostbaar.  Maar er moet dan ook eerst geïsoleerd worden in het dak van de kamer anders stoken we voor buiten. 
We beginnen met het rookkanaal uit te leggen in de slaapkamer op de 1e verd. Hoe goed je ook alles op papier kunt uitdenken visueel komen er soms andere inzichten. 
En inderdaad. De geïsoleerde dubbelwandige pijp (nisbus) door de houtenwant is aan de korte kant en daardoor komt het rookanaal aan de buitenkant te dicht bij het Lariks. We bestellen nog een 14 cm dubbelwandig stukje pijp erbij en een extra beugel voor het vastzetten aan de gevel. 

De wanddoorvoer was nog wel een dingetje. Hoofdbrekens. In Nederland is houtbouw nog onontdekt. Alle wanddoorvoeren zijn gebaseerd op stenen wanden. Nu hadden we al een 2 kachel doorvoeren moeten maken op schepen met een PU isolatie dus welke richting we moesten zoeken was wel duidelijk.

Uiteindelijk bestelden we 2 Spirobuizen bij Ventilatieland. 1 van 355 mm en 1 van 250 mm. Hierin komt nog eens het dubbelwandig rookkanaal. Er tussen vullen we met steenwol. Glaswol kan niet omdat glas in principe een smeltpunt heeft van 600 graden. Steenwol ver boven de 1000 graden. Het is ook een lavasteen waar het van gemaakt wordt. Een schoorsteenbrand komt dicht bij die 1000 graden. Er is ook nog keramische wol maar dat komt qua gevaarlijkheid dicht bij asbest.
De Spiro buizen houden we op afstand van elkaar met 8  M6 boutjes. Deze geven de temperatuur maar minimaal door naar het volgende compartiment.

Het verwijderen van de doorgang door de wand is nog een hele klus. De decoupeerzaag heeft net 10 mm (130mm)  te kort voor de wand van 140 mm en voor het eerst gebruiken we de Reciprozaag. Al met al duurt het bijna weer een dag.

Omdat we moeten wachten op het extra stukje kachelpijp ontruimen we de hele woonkamer en zetten de bouwsteiger er in en zaterdag isoleren we de eerste 20 % van het kamer dak. Het mest snijdt aan 3😊 kanten. Het volume opslag isolatie neemt af in de slaapkamer. De warmte neemt toe en het wordt nog stiller in huis. 



Elke keer schrijf ik het weer hoe mooi het Siberisch Lariks is. Deze boom is minimaal zo oud als ik zelf. (60 voor schattende lezers😜)


De laatste 9 planken 👍

360 planken x 12 x door de schaafmachine💪💥 Van soms 30 mm naar 22 mm



Met een zelf ontworpen centreer apparaat krijgen we een mooie cirkel in de wand.


                                            



                                              
Klein filmpje hoe dat gaat. 





Dit freest maar tot 30 mm. De rest moet met de decoupeerzaag. Maar het uitgangspunt is nu goed.




Ja met het uitruimen van de kamer ook de ramen schoongemaakt😉.



Hier de buitenste Spirobuis 

Dit het een Spirobuis omdat de opbouw als een spiraal is opgebouwd. Razend sterk en relatief erg goedkoop. En ze leveren ook per meter.

Hier is de wandopbouw goed te zien. De houtvezel moet goed beschermd zijn tegen de hitte. 



Hier komen de M6 draadeinden als afstandhouders.



Hiertussen komt het steenwol. En in het midden komt nog eens de dubbele rookgasafvoer waar ook weer 3 cm steenwol tussen zit.

Hier de onderzijde van het rookkanaal. Helemaal onderaan zit de stoel waarmee de pijp op de gevel zit en een deksel onderaan om het kanaal goed te kunnen vegen. De pijp met het gele plakkertje komt door de wand. Het is helaas iets te kort voor een veilige plaatsing op de buitengevel.

Hier de rest van de pijp. We hebben nog 1 extra beugel besteld. Het is best zwaar en komt maar aan de houten gevel te hangen. Ook speelt de wind die hier kan staan een rol.  Het is allemaal prachtig materiaal. Dat je 1 M dubbelwandig A2 pijp kunt maken voor €53,- Het komt gelukkig niet uit China maar wordt gemaakt in Portugal. 

 



Reacties

Populaire posts