Mok,st mie de kachel noit aan! Update 10-12-'23

Afgelopen week stond in het teken van het afronden van de isolatie in de woonkamer, het opruimen en het afbreken van de steiger. Ook moest de boot nog winterklaar gemaakt worden en gezien de koude in huis ook maar begonnen met het rookkanaal voor de houtkachel te construeren.

Het isoleren van het kamer dak was op maandag af. Op het eind krijg je steeds meer de kunde en vaardigheden en gleed de houtvezel soepel tussen de sporen. Hierna kon de kamersteiger ook opgeruimd worden.

Omdat de vorst toch harder toesloeg dan de verwachtingen die elke avond op TV geroeptoeterd werd. (in de nacht naar dinsdag werd het -8 en niet de verwachte -2), kwamen er toch meer zorgen omdat onze boot motor en het buitenwater koelsysteem nog niet lekker in de antivries zaten.  Hoewel het kanaalwater nog lang niet de 0 graden nadert en het ook nog eens heel diep is op onze ligplaats (3,4 meter) komt die ook nog niet 123 in zicht. Ook beweegt het water nog te veel omdat er vrijwel continu wordt gespuid door het kanaal. Toch maar de motor winterklaar maken.

Ze gooide de kont flink tegen de krib omdat ze al een tijd geen aandacht had gekregen en ongeduldig werd. Als eerste had ze haar dek spiegelglad gemaakt met ijs. Het schuifluik zat muurvast. Daar had het vocht van de laatste maanden wel voor gezorgd. Vervolgens zat de keerkoppelingknop vastgevroren. Deze losgekregen met een vlammetje uit een boordaansteker. Hierna de motor proberen te starten. Wel voorgloeistroom maar de motor gaf geen kik. Hierna het gloeiproces nog maar even herhaald en zowaar kwam ze tot leven. Ik denk dat de startmotor even vast zat. Het zou je toch maar niet lukken om de motor aan te zetten met deze vorstverwachting. Ook de kachel deed het zowaar.
Hierna het koelsysteem van de motor en de afsluiter in de antivries gezet. Mooi tot de -30. Nu kan ze er weer tegen voor de winter die nu vast niet meer komt. Alhoewel de verwachting er voor 19 dec a,s. er Berenkoud uit ziet. Als dit waarheid wordt komt de Russische Beer deze kant op. Gelukkig zijn deze verwachtingen nog zo ver weg dat er van alles kan gebeuren.
Hierna lag de Skua weer blij in haar box, nagenietend van alle aandacht die ze weer gekregen had.


Verwachting van de Amerikanen voor 19 dec a.s met een kerndruk van 1055 hPa. Een record hoogte.
Gelukkig zijn de Europeanen het er niet mee eens. Note van de redactie. En idd blijft de Russische beer in zijn winterslaap op 19 dec.  De kaarten liggen weer allemaal anders 

We beginnen met het rookkanaal van de houkachel. De doorvoer hadden we al gemaakt met Spirobuis. In 2 dagen hebben we het rookkanaal opgebouwd omdat ook met een houten gevel het altijd weer anders werkt dan met een stenen exemplaar. Het kost gewoon allemaal meer tijd dan verwacht. We hebben een extra steunbeugel toegevoegd en we hadden omdat we voor safe gaan en extra stuk dubbelwandig van 14 cm nodig voor het horizontale gedeelte om zo ook de kachel verder van de binnenwand te krijgen.


Hier is de stoel gemonteerd waarop het hele rookkanaal rust. Hier zie je ook de isolatie tussen de (straks) 4 dubbel wand. Steenwol heeft een hoger smeltpunt dan glaswol. Daarom zit er steenwol tussen. Keramische wol zou nog beter zijn maar dat is best gevaarlijk. (Asbest achtige vezels)

De prachtigste materialen.



Hieronder zit een stop met condens afvoer. Het rookkanaal is eenvoudig buiten te vegen. Ook kan je een evt schoorsteenbrand zo makkelijk met een handblusser blussen.

Hier de onderkant van de pijp met T stuk.

En alweer staan we op een steiger op hoogte😨 Je ziet dat we hem vastgemaakt hebben aan het huis.

Zuiver lood met een schietlood gemeten.

Een wat winters landschap met berijpte bomen.



De binnen pijp is van RVS 316 ( corrosie bestendig). De buitenkant is van RVS 304
Duitse degelijkheid.

Met een knik om de dakrand heen. We schoren de kap nog met een schoorstaaf aan de dakrand. Het kan hier namelijk flink waaien.

Ook de kap zit er op. Hoogte van de kap voldoet aan de bouwvoorschriften.



Spannend doorkijkje door de nisbus.

Alles staat op ruim voldoende afstand van de houten gevel.



Prachtig gemaakt zo,n T stuk.



Hier zie je de dubbelwandige nisbus door de dubbelwandige Spirobuis. Deze nisbus wordt ook weer op afstand gehouden door afstand boutjes. Je ziet dat ik de 2 e laag nog moet isoleren. 







De voorlopige binnen afwerking. Een brandwerende vezelcementplaat en de RVS flens afdichting.



Hij doet het. Een mooi kacheltje van Marktplaats. Deze Heta Sanline 6KW komt uit Lemvig Denemarken waar we veel geweest zijn. Een gelukkig milieu vriendelijk kacheltje wat laag is fijnstof is. Omdat het vermogen ook niet erg hoog is moet de kachel vaak vol op branden en zo hoef je hem minder te smoren. We controleren de hele middag de temperaturen van het rookanaal. Alles lijkt binnen de normen te blijven.





Witte rook😁 De nieuwe Paus is gekozen.

Voorlopig staat ze op een paar grindtegels. Groot is de kachel niet maar het is straks maar bijverwarming en voor de gezelligheid. De kou is uit de lucht. Er is wel een 1/2 huis aan afvalhout dus warmte genoeg. 



We bestellen het EPS 100 voor de vloerisolatie. Dat is witte piepschuim dat zo sterk is dat je er op kunt lopen. Het wordt 20 cm dik in 2 lagen van 10 cm met de waterleidingen er tussen in. Die gootjes smelten we uit met een soldeerpistool met een aangepaste kop.  De prijs van het EPS is al weer aardig gezakt. In de Coronatijd was het €14/m2 en nu alweer gezakt naar €7,20. Toch alweer bijna de helft. Verder gaan we met het hele huis leeghalen zodat we de vloer kunnen gaan isoleren met de EPS en de vloerverwarming aan kunnen gaan leggen en de afdekcementvloer aan laten leggen. 
 
                                                                Update 10-12-'23

Vorige week toen we de kachel in huis hebben gezet nog een fijne buren moment. Toen we daadwerkelijk de zware kachel in huis wilden tillen vanuit de auto, kwamen beide buren langs om te helpen met tillen en met het versterken van de innerlijke mens. Een heerlijk soepje. Zo,n warm bad deze wijk...



We houden een enorme opruiming in huis. Woensdag a.s komt het EPS 100 (Polystyreen) Dit in 2 lagen van 10 cm. Tussen de 2 lagen leggen we de waterleidingen. We hebben er lang over nagedacht wat voor materiaal de leidingen moeten gaan worden. Koper of kunststof. Qua totaal prijs maakt het niet zoveel uit. De kunststof buis is wel veel goedkoper maar het kopen/huren van een perstang voor de appendages komt er dan nog bij. Het kunststof is niet te recyclen. De appendages zijn veel duurder dan gewoon koper en we vertrouwen onze perskwalitieten niet omdat we het nog nooit geperst hebben met dit product. Vertrouw je dan de persingen die onder de vloer gaan?? 
Ook is koper beter voor de drinkwater waterkwaliteit. Het voorkomt beter de bacterie groei. En koper is voor een amateur beter te behappen. Het is alleen schreeuwend duur door de enorme kopervraag in de wereld. Afgelopen zaterdag alle appendages en buis bij de Hornbach gehaald. 

Dit opruimen kost ons heel veel energie. Van alles bedenken waar het opgeslagen moet worden. De werkbank er uit enzv enzv. Het is gelukt. Het hele huis is nu leeg. Wat zal het anders zijn als je opeens 20 cm hoger loopt. 



De mensen die hier zijn geweest herkennen dit niet meer. Deze locatie stond vol met afvalhout vor de kachel. We halen de drempels op een kleine constructie laag, weg. Daar we al zo lang overheen moeten stappen. Het huis wordt straks drempel loos. 

Filmpje met onze eerste kettingzaag metertjes
We weten niet hoe we in de lengte een log kunnen zagen zonder ons hele lijf te verroppen. In de lengte van het hout zagen is erg zwaar door de opbouw van de celstructuur. Haaks op de lengte zaagt veel makkelijker.  We schaffen uiteindelijk toch maar een kettingzaag aan op Electra. Hier hebben we ook nog nooit mee gewerkt. Het weghalen van de drempels is nu in een poep en scheet bekeken. Ook heel makkelijk voor mijn kachelhout zagen.


Dat brandhout ligt nu hier. De blauwe zakken zitten vol met niet meer te gebruiken isolatie. Op naar de stort. Ik breng daar 100% recyclebare houtwol. Helaas mag ik het niet bij het bioafval deponeren maar het moet bij het restafval😡😡. Bij het houtafval was ook nog een optie maar nee. Hoe groot is het gebrek aan kennis bij dit soort van afval verzameling. Zo kunnen we nooit materialen gaan hergebruiken.  Het rest hout gaat allemaal de kachel in. 

We halen de bouwsteiger weg.

een kloeke pijp.






Een prachtig bijna wit landschap. Vanaf de bouwsteiger op 8 meter hoogte. Hoezo een saai landschap.

Hier de schoor aan de  dakrand. 123 Kaminofen.de heeft een speciale beugel voor het schoren. Die kost €70,- We konden onze pijp maar aan een kant schoren op deze locatie. We gebruiken nu de klembandbeugel die er toch al zit.  Daar zit schroefdraad op en samen met 2 appendages die je gebruikt om kunststof regenpijp te monteren ( zit M8 schroefdraad in) en een RVS draadeind is de schoor nu klaar voor €2,- (draadeind) Dat zijn nou de leuke dingen. 

Kijk dit is dat giet RVS beugeltje. Gemaakt voor een regenpijp maar ook geschikt voor het schoren van een rookkanaal. Hadden we nog 😉  



Hier de pijp van boven. De pijp wordt met stoken handwarm. Alleen deze verspringing wordt weer veel warmer. Dit komt omdat warme gassen daar botsen met de kanaalwand.



Reacties

Populaire posts