Je richting is belangrijker dan je snelheid


Deze week staat in het teken van het isoleren van de binnenvloer. Op de maandag beginnen we alle afvoeren die in het huis zijn minimaal te verlengen met 50 cm vanwege de hoogte van de isolatie die op de vloer komt, de vloerverwarming en de 8 cm cementdekvloer. 
Uit elke afvoer komt inmiddels een fijne rioolluchtšŸ˜± dus het is snel werken om het weer af te kunnen sluiten. Hier ben ik de hele dag mee bezig. We moeten ook zeker weten dat de lijmverbinding ook dicht is omdat we er als de vloer is afgewerkt slecht meer bij komen.
Dinsdag gaan we over de vloer de slagvaste elektriciteits buizen leggen voor de media, de regenwaterpomp en de 6mm2 grondkabel voor de zonnepanelen. Deze laatste kabel hebben we nog dus dat komt goed uit. De kabel is flink dik ivm dat hij zijn spanning goed kwijt kan op het net en de omvormer niet gelijk uit springt bij zonnig weer.
Deze dikke grondkabel leggen we in een 40 mm rioolbuis. 

Op woensdag komt er 316m2 Unidek EPS 100, expanded polystyrene of in de volksmond Tempex of piepschuim. Deze EPS kan 1 kg/cm2 dragen.  Je kunt er gewoon op lopen.
EPS/Tempex kun je prima recyclen en daarom is het iets milieuvriendelijker dan PUR schuim.  Als je de EPS/Tempex in een bak aceton legt wordt het gewoon weer vloeibaar en zou je het weer kunnen extraheren. Maar je kunt er ook een coating van maken. Tempex heeft een R waarde van 2,47 per 10 cm. Dus we voldoen ruim aan de BENG norm. Dat is een isolatienorm van de vergunning voor nieuwbouw. (Bijna energie neutraal gebouwd) 

Om 11.30 uur kwam de vrachtwagen aan rijden. Zonder hulp had hij de locatie gevondenšŸ‘. Onze locatie staat inmiddels ook op google maps. 
Hij was blij dat er geen storm stond want om een vrachtwagen met zo,n lichte lading te rijden is in storm niet fijn. Ons oude isolatiebedrijf reed met zijn mega aanhanger niet boven de windkracht 6. 
Met een Aap ( laad en los kar die je wel eens achterop een truck ziet hangen) werd de truck gelost en in de stromende regen stonden 132 platen Tempex van 2 bij 1,20 meter 10 cm dik al gauw op de straat.
Gelukkig nu eens zeer milieu vriendelijk (niet) verpakt. Dus geen extra onzinnige folies. Rechtstreeks vanaf de fabriek van Kingspan in Gemert. 

Maar nu moest het nog naar binnen. De wind begon wat aan te trekken en dan is het slecht platen transporteren. Licht en wind.... 
Na 2 uurtjes stond alles in huis en per ruimte verdeeld. Het huis begon nu te stinken naar Styreen. Bah.
De rest van de week was het isoleren geblazen. Jan had natuurlijk weer een legplan šŸ˜²gemaakt om het zo efficient mogelijk te positioneren in alle ruimtes. Niet iets voor mij. Ik zou gewoon beginnen maar veel te weinig materiaal hebben of te veel onbruikbare stukken over te houden.

We werden ook verrast door langskomende Wagenborgers De ene met een Deense Pƶlser en de andere door warme oliebollenšŸ‘. Wat extra energie kwam goed uit deze week.


In de stromende regen. Gelukkig neemt Tempex maar minimaal vocht op.

Prachtig milieuvriendelijk "verpakt" 2 bandjes, kartonnen hoekbeschermers en ook tempex balkjes waarop de pakken staan. Het kan dus wel.

Onze Terrazzo vloer in de badkamer zonder bad. De zwarte bolletjes isoleren net wat beter dan de witte.
Maar geheel zwarte platen zijn een stuk duurder.  Links zie je de verlengde afvoeren. Met dopjes er op šŸ˜…


Met een multitool bewerken we de moeilijke hoeken en met de decoupeerzaag ( 12 cm zaagblad) zagen we de Tempex.





Hier zie je de laagopbouw van 2 x 10 cm dikke isolatie. Rechts de elektriciteit leiding. De waterleidingen komen allemaal tussen de 1e en 2e laag. Gelijk geĆÆsoleerd en vast gezet.





Hier zie je goed hoe we de electicicteit leiding in de tempex verwerken. We spuiten met een spuitbus verf, de buis onder de verf en stempelen het Tempex op deze buis en ...voila je kunt nu met de Frees de leiding er uit Frezen 




Stempelen

Verfspuiten 

Hier is de leiding in het Tempex gefreesd.



Hier de laagopbouw in de woonkamer. Op deze plek komen geen waterleidingen dus kunnen gelijk op hoogte gelegd worden. Hier boven op komen staalnetjes en daarop gemonteerd de buizen van de vloerverwarming en dan nog 7 of 8 cm een cement dekvloer met glasvezel gewapend.

Vanaf boven komt de "Terrazzo vloer" in zicht.

De OSB platen liggen er op om niet gelijk het Tempex te beschadigen. Je ziet het de kachel staat (nog) aan het hoe meer Tempex er in de woonkamer kwam liggen hoe meer de temperatuur ging stijgen in de kamer. 

De kachel zakt langzaam tussen het Tempex. Volgende week gaat de kachel er even uit om de isolatie op hoogte te brengen. Hierna zetten we de kachel op 2 stalen dakplaten want helaas is de isolatie wel brandbaar en o wee als er brandende resten uit de kachel vallen. De brandblusser staat gereed.
Het toch nog even opgezocht en er zit gelukkig een brandvertrager in. Dit is de tekst bij deze EPS van Kingspan 

Unidek Dijkotop isolatie van EPS biedt zekerheid en comfort. De dakplaten zijn zowel mechanisch als losliggend geballast te bevestigen. Bovendien is Unidek Dijkotop brandvertragend gemodificeerd (SE). Unidek Dijkotop wordt al decennia toegepast op platte daken en zorgt voor zekerheid en jarenlange optimale isolatie. De isolatieplaten zijn zeer geschikt voor toepassing op zowel vlak als afschot. De dakplaten zijn ongecacheerd en hebben een rechte randafwerking.




Nu nog op stenen straks op een staalplaat.

 

Reacties

Populaire posts