Goede keuzes maak je door ervaring en ervaring krijg je door verkeerde keuzes.

Voor alles lezers van dit blog de allerbeste wensen voor 2024. Ons voornemen is het huis af te maken en de hoop uitspreken er rond de zomer te kunnen wonen. Of het lukt? De tijd zal het leren.
De Kerst en nieuwjaartijd gebruiken we om bij te slapen en uit te rusten. Het werk gaat wel steeds meer zijn tol eisen op ons uithoudingsvermogen. Gelukkig zijn er ook momenten dat er weer zaken zijn afgerond en van de to do lijst kunnen worden afgestreept. 
Een daarvan is de waterleiding. We doen alles met koper omdat dat voor ons beter te behappen is ivm alle gereedschap en ervaring die je nodig hebt voor kunststof leidingen. Bijkomend voordeel is dat drinkwater beter beschermd is tegen de bacteriĆ«n 

De regenwater en drinkwater liggen gebroederlijk naast elkaar tussen de 2 lagen van 10 cm EPS. Ja ja ik zie u denken sluiten ze het wel goed aanšŸ˜‚. De regenwater is alleen voor de wasmachine en de wc's en urinoir. Als de regenwater tank leeg is tijdens een droge periode dan is het simpel overzetten van een 3 weg afsluiter genoeg om het toilet en wasmachines met drinkwater te spoelen.
We gaan het zien. Vooralsnog kan een regenwatersysteem helemaal niet uit maar we verwachten dat de kosten per m3 wel flink gaan oplopen. Maar bij een Eco huis kan een regenwaterspoeling eigenlijk niet ontbreken. 

We persen de leiding af tot 6 bar. Dit blijft 24 uur op druk. Toch testen we met 6 bar nog even met zeepsop de koppelingen. Ze liggen uiteindelijk onbereikbaar tussen het EPS. Er wordt geen lek aangetroffen. Weer iets afgerond.

Hierna kan de 2 e laag EPS er op en frezen we de leidingen er in uit. Hier en daar een dotje bouwschuim er bij om de leidingen vast te zetten zodat ze niet gaan klapperen tijdens het sluiten van een kraan in huis. Daar kan koper namelijk wat minder goed tegen.
Heel bijzonder is dat de vloer nu 20 cm hoger ligt na een jaar op het beton hebt gelopen. Alle drempels zijn nu ook weg. Nu komt er nog 7 cm cementdekvloer op.

Hierna gaan we de randisolatie aanbrengen voor de vloerverwarming. Dit is een dikke schuimplastic met een plakstrook. Hierdoor kan straks de cementdekvloer expanderen als de vloerverwarming aan staat.
Dit zit er na een dag in terwijl Jan een legplan van de staalmatjes maakt. Die maken we met zakbinders šŸ˜‚aan elkaar vast. En knippen die met een betonschaar. Staalmatjes zijn niet voor de sterkte maar om de vloerverwarming aan te bevestigen. Deze zijn 10 x 10 cm. En de vloerverwarming moet 10 cm uit elkaar liggen.

Als dat er in ligt beginnen we met de vloerverwarming. Ook die maken we met zakbinders aan de staalmatjes vast met de boormachine met zakbinderhaak. . In de hoeken doen we het met kabelbinders  omdat dat dan de leidingen makkelijker op te spannen zijn. Voor het veilig ontrollen van de 600m vloerverwarmings rol maak Jan een mooi apparaat. Met het leggen van de vloerverwarming zijn we wel een paar dagen bezig. Het heeft 12 groepen en ik ga uit van 1 groep per dag. Het is toch vorstig en zodoende kan de cementvloer niet gelegd worden. Dus heeft haast nu even minder zin. Het kan natuurlijk best sneller als je het juiste gereedschap hebt. Maar dat kost een smak geld. 






Er valt op 6 januari zelf sneeuw wat bij in Wagenborgen blijft liggen


We persen de waterleidingen af met 6 bar druk.



Af en toe tijdens de al wekenlange hele natte Moesson is er een glimpje van de zon. Tonge jonge wat is er een regen gevallen. We maken ons best zorgen over de folie en de isolatie aan de buitenkant met al die regen. Maar het is niet anders.  Je ziet de plassen op het weiland liggen.




Regen en drinkwater liggen gebroederlijk naast elkaar.



Geregeld worden we verwend door buren, dorpsgenoten en vrienden met lekkere dingen om ons maar te ondersteunen. Dit keer lekkere Kniepertjes uit Delfzijl. Zoekplaatje. Er ligt zelfs nog een koppeling tussenšŸ˜‚

Onze tijdelijke wasbak in de wc zakt door de isolatie 20 cm naar beneden. Nu bijna op je knieĆ«n je handen wassenšŸ˜‚ 

Hier wordt de randisolatie aangebracht in het hele huis.



Zomaar weer even een cadeau. Nog meer water op het weiland. Zaagsel op het pad maakt deze foto nog spannender. Lijkt wel een zandpad.



De staalmatjes liggen er in.

Weer een legpuzzel.



Ook de houtkachel moet even van zijn plek.

Hierboven een voorbeeld van een zakbinder. Voor vloerverwarming zijn ze geplastificeerd



Op de boormachine zit een zakbinderhaak.





Dit is de verdeler van de vloerverwarming. 12 groepen voor in huis. De garage krijgt een eigen verdeler van 4 groepen. Elke groep mag niet meer dan 100 meter leiding bevatten. Onze leiding is 16 cm dik 5 laags PTEleiding. Blauw is retour. Rood is aanvoer en er zitten daar ook flowmeters op om de zonering in te regelen zodat de kamer lekker warm wordt en de slaapkamer minder warmte krijgt. Een verdeler van vloerverwarming voor en gassysteem of een warmtepomp is wezenlijk anders. Bij een gassysteem wordt de retour met de aanvoer gemengd. Dit is niet bij een warmtepomp door de lage temperatuur verwarming.



Dit is 1 van de 2,  600mtr vloerverwarming leiding

Draait op 4 zwenkwieltjes van de AC-Tion. Zo wikkel je heel soepel de leiding van de rol. De rol draait om een as van rioolbuis.



Klein filmpje hoe h.e.e.a. werkt.


We beginnen met de moeilijkste ruimtes. Dit is 1 groep van het toilet en de hal. De vloerverwarming wordt gelegd in slakkenhuis patroon. Buitenom met warm en dan gaat via het centrum van de slak het koude weer retour. Zo krijg je de meest egale temperatuursverdeling. Om de 30 cm zit een binder vast aan het matje.


Gelukkig knikt de slang niet gauw. Maar is alles behalve soepel.



Hoera de 1e groep zit er op. Nog 11 te gaan.

Groep 2 van 2 in de slaapkamer. Dit leggen we in een dikke 4 uur. Monnikenwerk. Voordeel van een houten huis dat de vloerverwarming makkelijk door de wand kan worden geboord. 





 

Reacties

Populaire posts