Een enorme stap vooruit en warmtepomp perikelen. Update op 10-02-'24




"That's one small step for man, one giant leap for mankind." sprak Armstrong op de maan. Voor ons zou ik in alle bescheidenheid zijn quote graag willen omdraaien. Het voelt als een enorme wind mee nadat de cementdekvloer is aangebracht. Opeens lopen we 28 cm hoger en is van ons noeste werk van de EPS isolatie en de vloerverwarming niets meer te zien. Gelukkig hebben we de foto's nog šŸ˜ 

De heren kwamen vorige week zondag om een uur of 8 in de ochtend. Ze zouden eerst op de zaterdag ervoor komen maar de pomp was toen defect. Dat bericht kregen op vrijdagavond laat. Toch maar even de buren ingelicht via de buurtapp dat we zondag al vroeg lawaai zouden maken.
Een van de medewerkers stond aan de cementpomp en 1 was er aan het werk in het huis. Diegene in huis had de vorige avond een feestje gehad en was best een beetje brak. Hopen maar dat het goed gaat vandaag.
Normaal komen ze met 3 man dus dat was sowieso een dingetje hoe het zou gaan.

Om 15.00 uur lag de cement dekvloer er in in en was er gevlinderd. Vlinderen is de toplaag netjes afwerken met een machine met ronddraaiende gladde spanen.  Nog een uurtje opruimen en wij konden ook naar huis. 
Nu mogen we zeker de eerste 3 Ć” 4 dagen niet binnenkomen. Tijd voor andere zaken. Warmtepomp en de boring uitzoeken, WC's en Urinoir aanschaffen en de wand en vloertegels bestellen en ophalen.

De warmtepomp is wel een dingetjes geworden. Er is op 01-01-'24 een nieuwe omgevingswet van kracht die verhindert dat je als particulier nog aan een bodemwarmtepomp mag werken.  Een luchtwarmtepomp mag nog wel. Ze zijn heel bang dat er glycol lekt uit de verbinding tussen de wissellaar die in de bodem wordt gebracht en de warmtepomp. Blijkbaar niet wetende als overheid, dat tegenwoordig niet giftige glycol voor de wisselaar wordt gebruikt. Het is een economisch delect geworden.
Je blijft ook verantwoordelijk als opdrachtgever verantwoordelijk voor het hele proces en voor de fouten van de boorder en de installateur die de warmtepomp installeert.  Kortom; alle bedrijven spreken van de doodsteek voor de bodemwarmtepomp. 
Hoe bizar wil je het hebben in deze tijd van volle vaart voor de energietransitie. De ene wet zit de andere wet in de weg. Nederland op zijn smalst.

2 Boor bedrijven willen boren in 1wisselaar lus naar 210 meter diep waar het 15 graden is  en 1 boorbedrijf 2 lussen van 105 diep alwaar het 10 graden constant blijft.
Alle installateurs moeten ook gecertificeerd zijn. Dat is voor de installateurs erg kostbaar maar er is een geitenpaadje. Er komen nu certificering bedrijven die borg staan voor de installateur die zelf die geen certificaat heeft. Dit geitenpaadje kost de klant/opdrachtgever ook alweer €600,-. Ons overgereguleerde Nederland šŸ˜” Wordt vervolgd. 



Het storten van het cement/zand in de slaapkamer.

Je kunt hier door het glas de vlindermachine zien.


 

 Hierboven een fimpje van You Tube hoe een cementdekvloer smeren in zijn werk gaat. Het is vooral heel zwaar werk in de vorm van het afreien en op hoogte brengen van de vloer met een waterpas en laser. De man bij ons was niet zo,n vrijbuiter met lang haar

 

De  badkamervloer. Egaal nu.  Alle drempels en de buizen van de waterleiding en vloerverwarming zijn nu definitief onder het cement verdwenen.



Een maagdelijke kamervloer.



Na 4 dagen harden van het cement kunnen we het huis in. Een cement dekvloer hard 1 cm per week uit. We gebruiken deze inmiddels multi inzetbare OSB platen om de krachten op de vloer nog wat te verdelen. 

Dit is de wandtegel 30x60. Het kleurt wel donkerder dan hier op de foto. Het lijkt wel op natuursteen en oogt niet nep.

De vloer in de kamer

Alles wordt alweer snel ingenomen door de schaft plek.

De kachel snort ook alweer. We vervangen alle vermiculite 'stenen' in de kachel. Bij de verhuizing van de kache waren er 2 van de oude stenen gebroken. Ze waren ook in erge slechte staat. Vermiculite stenen zijn heel makkelijk te bewerken met gewoon hout bewerking gereedschap.

Het urinoir voor in de WC. Scheelt een hoop schoonmaken in het toilet. Het is bijzonder hoe de mannen heen en weer wapperen bij een gewone wc. Aan het Stuurhuis in Delfzijl hadden we er ook een. 

De Geberit toiletspoeling inbouw is al jaren de onbetwiste nummer 1.
                                                


Het worden 2 ws's van Villeroy &Boch. De Subway. Hadden we in Delfzijl ook en bevielen wel. Dit is dan wel weer een nieuwere uitvoering zonder rand.
                                                   






De bijkeuken met de cementvloer.

De slaapkamer.



Inmiddels ben ik alweer wat verder aan het kijken naar de binnen afwerking in het huis en ben op zoek naar een betaalbare acryl blanke afwerking met UV werende bescherming van de logs. Eerst moeten alle logs tzt geschuurd worden tot ze weer blank vuren zijn. Zie boven. Er zijn 3 opties. 1. Jotun maar die is heel erg kostbaar. 2. Glitsa matte vloerlak. Deze is erg helder en slaat het hout niet dood in uiterlijk zoals de meeste acryl blanke lak, maar is ook nog wel prijzig  3.Deze onderstaande matte lak. Gemaakt in Nederland. 
Links is het blok in de Glitsa en rechts in de Brinkmarkt lak. Ik zie geen verschil. 
Op verf en lak zit tussen de fabrikant en de afnemer soms wel 50% marge. Bij Brinkmarkt zijn er tussenhandels verdwenen en is de prijs zeer aantrekkelijk gezien de hoeveelheid m2 die moeten worden gelakt.

                                       


   Update 10-02-24

Deze week staat in het teken van de douche en wc in de badkamer. En we boeken wat voortgang mbt de warmtepomp.  
In de badkamer maken we de achter en zijwanden van de douche. Deze moet als het ware statisch gemaakt worden omdat de wanden van het huis kunnen stijgen en zakken als de vochtigheid toe of afneemt. Het is net als met de aluminium boot die we hebben, waar elk roestvaststalen boutje geen aluminium mag raken. Veel denkwerk dan ook. 
Een buitenkant van de douche wand maken we van nieuwe steigerplanken die we nog in de opslag hebben. De fabrikant van ons huis noemt dat schijnlogs. De veer en groef hebben we van triplex gemaakt. Dit systeem is ook een erfenis van de boot. Het plafond is met het zelfde systeem gemaakt. Het voorkomt dat schroten ongelijkmatig van elkaar gaan trekken door vocht.

Ook de toiletbak moet statisch worden. Een enorme puzzel. Voor een stenen huis is het ophangen met een spoelunit al een denk klus maar in een log huis is dat echt wel 2.0.
Want het toilet hangt aan het 'rek' van de blauwe spoelunit dus die moet goed vast zitten. Het toilet veroorzaakt een enorm koppel als je er op gaat zitten. We maken de toevoer waterleiding en dichten het af met Loctite 570  ipv teflon tape. Die lekt toch altijd meer dan we dachten hebben we gemerkt met afpersen van de waterleidingen.

Mbt de warmtepomp komt a.s dinsdag een installateur om ter plekke te komen kijken hoe en wat de mogelijkheden zijn. En vooral wat het gaat kosten. SchrikšŸ˜Ø We hebben een transmissie berekening laten maken naast het BENG rapport voor de vergunning bij de gemeente ( Bijna energie neutraal gebouw) wat we al hadden. Een transmissie berekening laat zien hoeveel warmteverlies een huis heeft bij -10 graden C. Daar komen wij uit op -7.8 kw aan verlies. Dan is een pomp nodig van die capaciteit. Die wij uitgezocht hebben is er een die moduleert tussen de 6 en max 12 kw. We gaan het zien a.s dinsdag. 
 

Hier zie je de toiletspoelunit bak. Die los staat van de logs. We maken de bak gelijk gereed voor een evt in de toekomst te monteren invalide beugel naast het toilet.



Hier de buitenkant van de douchewand van 'schijnlogs' Deze witte vuren kleur krijgt het hele huis weer terug na een flinke schuurbeurt. Zie het verschil tussen de echte logs van het huis. Dit komt doordat het huis in de zomer is gebouwd en het hout na aanraking met de zon binnen een half uur al gaat verkleuren naar oma's schrootjeswand kleur..

We stoken langzamerhand ons houten afval van de bouw op.

Hier zie je de veer en groef van de schijnlogs. 2 groeven mbt een frees en daarin een reep triplex van 5 mm. Zo zijn de Oregon pine schroten van de boot ook gemonteerd.

Ook hier is de douchewand gemonteerd met kit. Super sterk en beschermd tegen optrekkend vocht.

De ophanging aan het plafond is ook weer een dingetje. Het plafond kan in principe zakken. Dus de douchewand kan daar niet aan worden bevestigd. We bedenken een constructie dat dat wel kan zonder schade.

De bevestigingsbalk plakken we op de vloer met kit zonder bouten of schroeven. Ook omdat we bang zijn dat de vloer gaat scheuren omdat het nog niet uitgehard is.



Dit is de douchewand. Hier zie je ook dat de buitenwand logs kunnen bewegen tov de douchewand. 
Hierop komt watervaste gipsplaat en daarop de wandtegels.

Ook weer zo,n oplossing om de wanden flexibel te kunnen bevestigen. Veel denkwerk.
Het kan zijn spanning kwijt.

Reacties

Populaire posts