Mok die veur vandoag gain zörgen, wat vandoag nait kloarkomt dat komt mörgen Update 24-02-'24

Het is de week van de badkamer. De installateur komt langs om even op locatie te kijken. Hij komt met een offerte voor de warmtepomp en we spreken af dat de aansluithulp voor de bodembronnen op uurloon wordt gedaan. 
Met de douche wordt een aanvang gemaakt. We gaan verder met het toilet en maken een aanvang met de douche. Jan heeft bedacht dat dat er een moet zijn met 2 douchekoppen😳 Dit maakt het rangeerterrein voor de leidingen extra lastig want op een plek lopen ze over elkaar heen en verliezen we ruimte door een dikkere achterwand. 
Ook hier moeten we rekening houden met dat de logwanden kunnen zakken en stijgen. Ze mogen dan ook horizontaal niet worden vastgemaakt en de verticale delen moeten kunnen glijden. 
Hierna komt de bevestiging voor de OSB platen. Ook deze moeten kunnen glijden. De douche staat als het ware statisch in huis. 
Na de OSB platen monteren we de Fermacell gipsvezelplaat waar de tegels op worden geplakt. 
We zoeken een tegelzetter voor de vloer en de wandtegels. Maar die zijn allemaal bezet en kunnen vaak pas tegen de zomer. En ook nog eens prijzig. En dan komen de lijmen nog bij. Misschien doen we het toch zelf. De tijd zal het leren.

Tegenwoordig wordt het zelf tegels leggen we heel makkelijk gemaakt met het Leveling systeem. Zie you tube filmpje.  
Hornbach heeft gebeld dat de vloertegels er zijn. We gaan maandag een busje huren die veel kilo's kan laden en halen we ze op. 
Inmiddels zijn we met het 2e toilet bezig. Kortom, er zit schot in.



Hier zie je het rangeerterrein voor de leidingen van de douche. Een oplettende kijker ziet op de horizontale leidingen toch bevestigingbeugels zitten. Die zitten er tijdelijk ivm het monteren. Nu zijn alleen de verticale er nog. 

Hier zijn de verticale bevestigingslatten gemonteerd. Ook die zijn allemaal glijden bevestigd op de wand.(beugeltjes)

Hier zijn we bezig met de Fermacell platen op maat aan het maken

De eerste plaat zit vast op OSB plaat

De toiletbak zit ook in de Fermacell en klaar voor de wandtegels.

De douchewand nu ook.

Ook het raam heeft ons veel hoofdbrekens gekost. Dat realiseer je je onvoldoende als je bij de architect aan de tekentafel zit. Maar ja, wie heeft er nu zo'n raam in de douche zitten. Wees gerust. Er zit melkglas in.

 Hieronder een you tube filmpje met het Leveling systeem. Hierdoor wordt het zelf tegelzetten een stuk professioneler. 

Update 24-02-24

Afgelopen maandag halen we de vloertegels op. We huren een busje bij Pouw in Groningen. Deze kan 2300kg laden en samen met onze auto en aanhanger moet het genoeg zijn. Na het afhalen is het wel weer bijzonder om in zo'n grote bus te rijden. Wel heel leuk. Bij de winkel blijkt de hele partij 3000kg te zijn. Dat is verdeeld over alle vervoermiddelen wel aan de absolute maximale kant. We hadden het kunnen laten bezorgen maar dat is ten eerste heel duur en ten tweede komen ze soms al om 6 uur in de morgen. En dat is geen tijd voor Jan.
De leverancier kan gelukkig de 2 pallets in de bus zetten met de heftruck. Hij zakt flink door de veren. De rest pallet laden we handmatig in de Dacia en de aanhanger. Deze heeft er ook moeite mee. Langzaam aan maar naar Wagenborgen.

Daar aangekomen de tegels in huis getild en verspreid over de kamers. Voor ons vallen de tegels mee. Het is weinig anders dan het winkelexemplaar gelukkig. 
We bestellen de warmtepomp deze week en moeten ons gaan verdiepen in de grondboorder.  Hier de link naar onze Nibe. Het is Zweeds en daar hebben we iets mee en ze hebben in tegenstelling tot veel andere merken al meer dan 40 jaar ervaring met water/water warmtepompen. 


 Al met al samen met het boren en installeren een investering van 
€ 25.000,-😨 Helaas zonder enig vorm van subsidie. Voor nieuwbouw geldt dit niet. Gelukkig wisten we wel dat we hiervan niet hoefden te schrikken na onze warmtepomp aan het Stuurhuis.  We hebben nu ook een installateur. 

De rest van de week maken we in het toilet de spoelunits voor de WC en het urinoir.  Hierna verdiepen we ons in het waterdicht kunnen maken van de douche. De prijsverschillen in de systemen zijn enorm. Uiteindelijk komen we bij een product van Weber. Een hoek systeem om ervoor te zorgen dat het daar niet gaat lekken. En straks de Fermacel in zijn geheel in een soort van rubber laag te zetten. Ook moet nog eerst alle Fermacel in de impregneer worden gezet. We worden ook weer verwend met een lekker baksel uit Wagenborgen. Dat gaat er wel in met ons harde werk

Op zaterdag beginnen we met de douchevloer. Het moet op afschot  (afloop) worden getegeld straks, maar de cement dekvloer is dat vooralsnog niet. Ik ben de hele ochtend bezig de toplaag met de drilboor te verwijderen. Een flinke klus die mij laat zien dat ik mij geen zorgen hoef te maken over de hardheid van de cement dekvloer. Er zit glasvezel door en dat maakt het extra sterk.
Nadat dat klaar was, heeft Jan de afvoer van de douche er ingezet. Maandag beginnen we met zandcement de douchevloer op afschot te smeren en de doucheputjes echt vast te zetten. 





Wat tegels uitgelegd. De foto,s corresponderen niet echt met de werkelijkheid gelukkig. Nu maar hopen dat je hier niet veel vuil op ziet.😁

De stapels verschijnen in alle kamers.

Het Pouw busje. Voor €69 pd + brandstof. Grappig is dat hier zoveel technische snufjes in zitten dat dat wel wennen is met een Dacia van 7 jaren oud. En dat voor een ordinaire bestelbus.

Deze foto is realistischer

De Wc spoelunit. Hier zie je ook de Makita slagboormachine. Het meest gebruikte gereedschap. Door zijn slag boort hij ook heel gemakkelijk door hout. 



Jan heeft net een gat geboord door de logs op een hele lastige plek😂

We kwamen er net op tijd achter voordat de bak definitief gesloten werd dat we de afvoerleiding voor de waterontharder waren in te bouwen. Hier zie je de horizontale leiding toegevoegd.
De gele kleine dop is de spoelleiding naar het toilet. De grote gele dop is de afvoer van het toilet en aan de 2 gele kleine buisjes hangt het hele toilet straks. En er zit al een optie op om een er ' smart' toilet van te maken.




De gesloopte douchevloer en de afvoerpuntjes + dubbele afvoeren.

Gelukkig is al het materiaal bij de Hornbach. Deze Easydrain afvoerputten zijn 3/4 goedkoper dan de langwerpige RvS Easydrains. Deze zijn van kunststof en hoeven daarom ook niet te worden geaard. Dat moet wel met de RvS langwerpige Easy drain. Het witte plastic is voor de bescherming bij de bouw.



Hier de afvoeren ingeschuimd en op de foto gezet. Na maandag kun je hier nooit meer bij. 

Reacties

Populaire posts