Het tegenovergestelde van hoop is niet wanhoop maar ervaring! Update 10-03-'23 !




Deze week zijn we begonnen met het tegelen van de wandtegels. Het is niet de eerste keer dat we dit doen maar wel met het nieuwe Leveling systeem. De wandtegels zijn officieel wel gekalibreerd (zuiver op maat gesneden) maar er klopt niks van. Het verschil is mm. Lastig om de voegen goed op elkaar af te stemmen. We maken er het beste van. We hebben de lijm, lijmkammen, spatels, voegspecie en sponzen in huis en investeren in een goede tegelsnijder. 
De eerste toiletbak geeft wel wat stress, maar bij bak 3 zijn we inmiddels volleerde tegelzetter alleen wat langzamer. 

Mbt de voortgang van de bronboring voor de warmtepomp doet zich een vervelende hobbel voor. Uit de strakke offerte blijkt dat alle boorders een SPF-verklaring van de installateur nodig hebben voor de OLO-melding. SPF is De Seasonal Performance Factor. En een OLO-melding is een melding bij de gemeente in het Omgevingsloket. Daar waar je de vergunning aanvraagt. Dat is geen fysiek loket, maar een portel waar de gemeente en jijzelf werk. 
Er is in 2024 een nieuwe omgevingswet van kracht die het allemaal nog veel bureaucratisch maakt dan het al was. Nog meer hobbels worden opgeworpen om het je zo moeilijk mogelijk te maken in de energie transitie. Nu geldt dit nog voor bodemsystemen maar binnenkort ook voor de luchtwarmtepompen. We hebben al een BENG rapport op moeten laten maken voor de transmissie van energie in het huis en een transmissieberekening? Hoeveel vinkjes komen er nog bij wat weer honderden € gaat kosten. De Waanzin beheerst dit land.

Dit allemaal om op het gemeentehuis een vinkje te kunnen zetten zonder dat er ook maar iemand naar kijkt. Op deze manier gaat de energie transitie nooit lukken.
De installateur gebeld en die wist zelfs niet wat we bedoelden. Nu is Jan niet voor 1 gaat te vangen en al gauw hadden we een strategie en vonden we een SPF verklaring op Internet zodat we die naar ons systeem konden vertalen. Zal het dan nog goed komen? We wilden de handdoek al in de ring gooien en maar gewoon een luchtpomp aanschaffen. .

Nu mag er ook geen interferentie optreden bij bodemsystemen. Dwz er mogen niet te veel bodemsystemen dicht bij elkaar bevinden, zodat de bodem teveel afkoelt of dat ze elkaar gaan beïnvloeden. Je kunt in de WKO-tool vinden wie bij jou in de buurt een bodemsysteem heeft. 😨

We gaan het zien de komende week hoe ver we ermee komen.







Het Leveling systeem is binnen 



Hier komen de eerste tegels op de eerste WC bak



Grappig al die kegjes en het werkt goed.









Het is een matte tegel die een beetje natuursteen gelijkenis heeft.



Alle gaten voor de infrastructuur zijn met heel veel geduld en energie in de keiharde tegel geboord.



Hier zie je zo,n poging. Met 1 gat ben je minstens een half uur bezig.Veel water ivm de koeling.

je brengt eerst met de lijmkam van 10 cm lijm aan op de bak en smeer je met de vlakke spatel de tegel in.



Hier komt bak 3 in de tegels. Het hout moet worden afgeplakt omdat het lijm een vreemde verkleuring aan het hout geeft.



Hier maken we de hoeklijst en de tegels van de bovenkant op maat. 

Maandag kunnen de keggen er weer af.

De komende week staat in het teken van het tegelen van de douche. 
 

Update 10-03-'23

We zijn aan het tegelen in de badkamer. Dat is natuurlijk een omvangrijke lastige klus. Wandtegelen is sowieso lastiger, maar met een raam in de douche is het een ware uitdaging.
Bij de architect is zo'n raam snel getekend en je realiseert je daar onvoldoende wat voor gevolgen dat heeft. Maar de eeuwige welstand wil wel een mooi plaatje. 
Inmiddels zitten we zelf meer onder de lijm dan de achterkant van de tegels😂

Water/water of toch lucht/water warmtepomp.

Verder nemen we een belangrijke stap. We skippen de bodemwarmtepomp (water/water) en gaan verder met een luchtwarmtepomp. We zijn er helemaal klaar mee. De bureaucratie heeft overwonnen. De nieuwe omgevingswet heeft het steeds moeilijker gemaakt en alle bedrijven weten nog niet zo goed hoe hier mee te handelen blijkt. En gaan overreageren.  De installateur blijkt opeens toch niet gecertificeerd voor een bodemsysteem. De gemeente doet moeilijk i.v.m. de melding in het omgevingsloket. Ze willen dat we een duur bureau in de arm nemen om ons te begeleiden. En dan nog de boorder die de bronnen moet boren. We verwachten dat er na de schouwing door hen toch nog meer kosten bijkomen en er bestaat ook een risico dat de boring mislukt door bijv. ondoordringbare grondlagen. Hierdoor lopen we toch een enorm risico op een bedrag wat al enorm opgelopen is. In de nieuwe omgevingswet ligt de verantwoordelijkheid van het hele systeem bij de opdrachtgever. Wij zijn dus ook verantwoordelijk voor de boring en de installateur. En als leek gebruik je deze mensen juist omdat je het zelf niet mag en de kennis niet hebt.
Zo komen wij niet veel verder in de uitdaging van de energietransitie als je het zo moeilijk gaat maken. 

Nu komt er dus toch een luchtwarmtepomp die inmiddels al bijna net zo efficiënt is als een water/water warmtepomp.  En het systeem is ook € 8000,- goedkoper 💥 We nemen wel iets meer capaciteit en een modulerende. 
Deze pompen kunnen tegenwoordig ook wat koelen wat heel veel elektriciteit kost. Gelukkig is het dan meestal zeer zonnig en kunnen de panelen de benodigde energie dan prima leveren.
In principe heb je 2 soorten. Een Monoblock waar de compressor en de ventilatie-unit in de kast buiten zit. Er gaat dan alleen een warm/koude leiding naar binnen naar de boiler en bedieningsunit of alleen een ventilator buiten en de compressor, boiler en bedieningsunit binnen. Daar gaat een edelgas leiding naar binnen en heb je een installateur voor nodig met een F gassen certificaat. We gaan het zien.

Kortom, we gaan ons verdiepen welke luchtwarmtepomp het uiteindelijk gaat worden.




Ik ben de binnenlak voor de logs aan het testen welk merk ik ga toepassen. Hier zie je goed dat ondanks dat het blik vermeld dat er een uv-filter in zit het hout toch verkleurd. Dit is van de Brinkmarkt

Dit is Glitsa vloerlak UV. Ook daar is het uv-filter niet effectief.

We werken de hoek van het raam af met aluminium strips. Op zijn boots verwerkt door Jan. Op de 100ste mm in verstek😂

Helemaal tot boven toe.



De afwerking rond het raam

Hier is droogt het vloeibare rubber om alles waterdicht te krijgen. In de hoeken komt nog een extra tape.







Het blijft grappig al die keggen.

Na de schoonmaak ziet het er goed uit. Er komt een voeg in bijna gelijk aan de tegel.


Reacties

Populaire posts