De tegels en het lijmen 60x60 geselen onze ruggen.

De afgelopen week stond in het teken van voegen en tegelzetten. Maandag zijn we eerst begonnen in een wereld die voegen heet. Een speciale wereld kun je wel zeggen. Het is haast hogere wiskunde.
De hoeveelheid vocht en tocht, de temperatuur en de verwerkingstijd is een bijzondere combi.
Wij houden exact de voorgeschreven waterhoeveelheid aan die toe'gevoegd' moet worden aan de voegspecie. Het wordt een taaie substantie die mijn idee hoe voegen moet worden uitgevoerd tarten.
We krijgen de specie er uiteindelijk in en het een mooi resultaat. Helaas nog iets te licht. De kleur plaatjes in de bouwmarkt zijn toch totaal andere voorbeelden. Het nawerk is enorm. Tot wel 3 x afnemen met schoon water tot het er acceptabel uitziet

Op dinsdag beginnen we met de vloertegels. Eerst wordt er 2 haakse lijnen uitgebracht om als een soort van referentie te dienen voor het hele huis. We tegelen tegels door het hele huis en we laten alleen de houten wanden in de tegels wegvallen. We beginnen vanuit de hoek in de kamer.
Het is een enorme aanslag op onze conditie en de ruggen. Tegelzetten past in de categorie van een zwaar beroep in de hoogste categorie.
Bijkomend probleem is dat de tegels niet gerectificeerde zijn.  Gerectificeerde tegels worden na het afbakken precies op lengte en breedte gezaagd. Die tegels zijn dan ook veel duurder. 
De tegels onze verschillen van 60,8 tot 61,2. Spaanse nonchalance? Probeer dan maar eens een mooie voeg te krijgen. Met wat smokkelen lukt het ons wel redelijk. Nu een passende voeg op gelijke kleur als de tegels en het komt vast goed. 
Vrijdag nemen we een 'rustdag' voor het tegelen. We kopen 10 zakken lijm van 25 kg en voegmiddel bij de Hornbach en in de middag maken we het deel van de kamer plak gereed. Ook de kachel is weer eens uit de kamer. Gelukkig is de temperatuur hoog genoeg voor de tegellijm.

Volgende week weer tegels plakken plakken plakk...... Maar pakken wel een dag er tussen om onze ruggen op adem te laten komen. 



Na de zoveelste schoonmaak beurt.

De toiletbak.

Het raam in de douche is nu ook helemaal afgewerkt.

Nog nooit zo,n raam in de douche gehad. Ja ja de vensterbank in de douche loopt goed af 😉

De eerste tegels liggen in de kamer. Kachel is weg. Tegels leggen we op hondjes. Zo rij je ze goed door de kamer.

Hier zie je de gele referentielijn die door het hele huis loopt. 

Het leveling systeem werkt super.

Op elke achterkant van de tegel is een productie pijl ingebakken. Alle pijlen moeten in dezelfde richting worden gelegd. In ons geval zuid. 

Maf gezicht zo.





Klaar op verwijderd te worden met een rubber hamer.

Hier zie je dat de referentie lijn goed gebruikt wordt.

Op zaterdag doen we de noordkant van de kamer.

De vloer wordt ingesmeerd met een lijmkam van 10 mm en de tegels wordt met een dunne laag lijm ingesmeerd. Na het plaatsen is verwijdering al bijna niet mogelijk. 

Niet alle tegels halen de vloer.😉

De 'dure"tegelsnijder. Hij doet het in ieder geval prima. De zwarte vlakken zijn verend waardoor de tegel prima splijt met het rode lipje.

Nog 68m2 te gaan.😱



Nu lijkt het nog een supermarkt vloer. haha.

 

Reacties

Populaire posts