De beste manier om je toekomst te voorspellen is hem te creëren. Update 14-04-'24


Het is de week van het tegelen van de douchevloer en het voegen van de tegels. De douchevloer is een legpuzzel geworden. Je wilt graag dat het water mooi weg loopt richting de putjes en niet ergens in een hoek blijft staan. De waterpas is een veel gebruikt gereedschap hier. Het uiteindelijke resultaat mag er zijn. 
Het voegen van de tegels is wel een dingetje. Het steekt heel nauw met het voegmiddel en je moet je dan ook nauwkeurig de gebruiksaanwijzing volgen. Het resulteert wel in een stug voegmiddel wat, maar moeilijk te verwerken is. Het zal kwalitatief wel goed zijn, maar je wilt ook prettig werken. Je moet het voegmiddel echt tussen de tegels drukken met een soort van rubber spaan. 
Het is echt pionieren wat de beste werk methode is. Na het voegen komt het schoonmaken. Ook daar volgen we de gebruiksaanwijzing die ons uiteindelijk best in de weg zit. We krijgen het restproduct maar slecht van de tegel. Het is af en aan lopen met vers schoon water en maar afsponzen. Het resultaat is er ook nog eens niet naar.
Na de eerst voegsessie schakelen we over op ons eigen systeem. Hierna gaat alles gelukkig voortvarend.
We gebruiken een natte Scotch Brite pad om het voegmiddel goed van de tegel te vegen. Dit werkt goed en we krijgen de tegels nu goed schoon. 
Werkwijze nu is; invoegen en laten drogen tot het niet meer afgeeft aan je vinger en hierna alles afsponzen. Hiermee week je het rest product van de tegel. Hierna met de natte schuurpad het voegmiddel op de tegel los strijken en het product opnemen met een spons en tegelijk de voeg nog corrigeren.

Na een uur rust de hele tegelvloer diagonaal afsponzen zonder de voeg te raken en na nog weer een uur alleen de voegen nogmaals natmaken en goed kijken of al het residu van de tegel af is.
Al met al echt hogere wiskunde dat voegen😃



Hier de douchevloer in mozaïek. Dankzij ons geweldige tegelsnijder.

Het eerste resultaat. Het vormt nu nog één geheel met de tegel.

Na het voegen van deze gang zijn we overgestapt naar ons eigen systeem. Je ziet het residu nog op de zijkanten van de tegel zitten. Als het opdroogt nog veel meer.  









Het blijft maar regenen en regenen. De Burcht stroomt langzaam onder.

Na het opdrogen blijkt de voeg toch echt lichter dan het test exemplaar. Hoe zou dat toch kunnen. Acht dit kan ook wel en in de tijd worden de voegen toch viezer en viezer. Dan kleurt het vast beter bij de tegel.

In het gesprek met de gemeente is de wens uitgesproken dat de bomen op het terrein van de gemeente een snoeibeurt krijgen ivm het vele dode hout wat er in zit. Dit moet voor een bepaalde datum ivm het broedseizoen. Net op tijd dus. Ze staan er weer mooi en gezond bij.

Wat vinden jullie van deze nieuwe hoogwerker accessoire op de Dacia. Ze zagen alles elektrisch dus ze produceren nauwelijks lawaai. 



Op zaterdag beginnen we met de kamer. Eeen zorg omdat je eigenlijk niet de hele kamer in 1 dag kan doen. Er kan dan kleurverschil ontstaan tussen de voegen die je voegt op verschillende dagen. We beginnen op tijd en zijn eigenlijk al om 12.30 klaar met alles. Tja, wat nu. Toch nog een nieuw stuk aanpakken?



En ja hoor. Om 13.00 uur beginnen we met deel 2 van de kamer. Die hebben we om 16.30 af. We zijn beide bekaf maar voldaan. De grootste hobbel in het voegen is gedaan. Nu alleen het badkamertjes nog.
53m2 voegen op een dag is wel veel.  Het lijkt zo wel heel veel op de tegelvloer van de Lidl😁  Maar straks als de voegen droog zijn wordt dat gelukkig anders.




Nu zien wij het resultaat goed van onze noeste arbeid van tegels plakken. We zijn best tevreden met het resultaat. Ik denk dat een tegelzetter, bedenkende dat de tegels niet allemaal van maat zijn, het niet beter had gedaan.



Deze waas is er straks goed af te poetsen.

Hier de groene Scotch Brite pad en de 2 geweldige tegelsponzen. Deze kunnen enorm veel voegresidu opnemen. 

Maandag de badkamer voegen en dan kan alle blauwe randisolatie afgesneden worden. Ook kunnen de toiletten en het urinoir hierna geïnstalleerd worden. 
 
Update 14-04-'24

Afgelopen maandag ronden we het voegen af met de badkamer. Hierna begint het grote schoonmaken weer. Inmiddels kunnen we de eerste zwakke zuren gebruiken om het voegmateriaal van de tegel te krijgen. 
Ook hebben we de houtkachel weer op zijn plek gezet. Ik hoop nu echt definitief. Maar er moest ook een nieuwe plek worden gecreëerd voor de tijdelijke houtstek van afvalhout voor de kachel. 
Want waar die vroeger was, moest er nu worden gegraven. 

Als eerste moest er nog een extra betonpoer worden gegraven voor de veranda. Hierna voor de hobby van Jan een dompelbad bij de sauna. En daarna het grote gat voor de regenwatertank van 5000 liter. 
Het dompelbad uitgraven was de grootste uitdaging omdat er doorgegraven moet worden tot het harde zand. Dit ligt op 1.10 op die plek. De grondsoort die weggegraven moest worden is klei en wat harde veen. Geen pretje. De grond die hier uit komt leggen we op de plek waar de bouwcontainer heeft gestaan.
 Na deze conditieproef zijn we begonnen met de regenwatertank. Op die plek ligt alleen maar zand gelukkig. Maar ook dat is een beste aanslag op de conditie. Een gedeelte van dit zand gaat onder de veranda straks en een gedeelte onder de inrit. Totaal 6 m³ zand weggegraven.
Met de plek voor de regenwatertank zijn we 2 dagen aan het werk geweest. Een locatie die onbereikbaar is voor een kraan. 

We wilden een gemetselde regentank, maar tijdens het graven drong het steeds meer tot ons door dat een PE (polyethyleen) tank ook wel fijn zou zijn. Wel weer een smak geld maar deze gaat niet scheuren als het goed is. En wat de totale kosten betreft niet heel veel duurder. (cement, stenen, grind, chloorrubberverf en ons werkzweet)
5000 liter met mangat.

In België moeten alle nieuwbouwhuizen al decennia lang bij de bouw een regenwatertank inbouwen, omdat België een groot hoosbuien probleem heeft door de lintbebouwing. In België zijn dan ook meer bedrijven die deze tanks verkopen en ook nog eens voor een lagere prijs. 
Vandaag gaan we ons hierin verdiepen. 
Het dompelbad voor de ijsblokjes gaan we wel opmetselen. Maar of dat deze week gebeurd? Het belooft een koude gure week te worden dus wie weet tot maar binnen aan het werk. 



Hier de plek tussen de garage en het huis waar de tank moet komen.



Inmiddels al niet meer gewoon in te klauteren.


Natuurbegraafplaats Wagenborgen. Hier plek voor 2 😁



Met behulp van pallets en een kleedje een goede houtstek.



Nu nog vol energie.

Vanaf het verandadak. Hier moest ik een afvoer afsluiten, omdat die anders de plek van de watertank doet volstromen.

Reacties

Populaire posts