"Doorzettingsvermogen is de sleutel tot het overwinnen van onmogelijk lijkende obstakels." Update 28-03-'24

De afgelopen week stond in het teken van de watertank en de betonnen poeren voor de veranda. 
Voor de veranda moeten er 2 betonpoeren worden geplaatst waar de veranda straks op rust. We hebben nog wat betonstaalmatjes en samen met wat betongrind die Fred Borg persoonlijk bracht konden we de poeren maken.
Als er wat tijd over is, ben ik binnen aan het werk om de voegsluier van de vloertegels af te krijgen. 

Ook kwam Noortje Boot langs met een innerlijke en geestelijke  versterking.  Een welkome aanvulling voor onze energie. 

We hebben deze week ook het gesprek gehad op kantoor mbt de warmtepomp. Het wordt een Zweedse pomp. Een Nibe. Zit net als alle pompen ook vol met Chinese onderdelen, maar de basis is Zweeds. De Zweden hebben 40 jaar ervaring met warmtepompen. Er is een overdaad van merken die we helemaal niet kennen dus de bekende bomen in dat bos. We houden maar vast aan dit merk. 
Het is het modernste van het modernste. En A+++. Deze lucht-warmtepomp is zelfs efficiënter dan de bodem warmtepomp. Hij heeft een COP van 5 en dat is heel efficiënt. Het bodemsysteem zou het bij 4,7 voor gezien houden.

Het is een monoblok. Dat wil zeggen dat de hele warmtepomp zich buiten bevindt in de kast en er alleen het huis in een warm water in en een koud uit huis gaat. Daarom is de kast veel groter dan de split units die je tegenwoordig vaak ziet.  Daar gaat het koelgas ( propaan) de woning binnen ipv water. Een monoblok is dan ook veiliger en energie-efficiënter. 
Binnen bevindt zich de in een soort van koelkast de boiler, expansievat en een klein buffervat. Dat buffervat is voor een ruimte gestuurd huis onvoldoende en er komt dan ook nog een extra buffervat bij van 100 liter.
Ruimte gestuurd wil zeggen dat elke ruimte een eigen thermostaat heeft en je dan ook per ruimte de temperatuur kunt bepalen. Heb je bijvoorbeeld de houtkachel aan dan zou in het hele huis de verwarming uit gaan. En nu is dat niet zo. Een buffervat is dan nodig omdat als bijvoorbeeld alleen de badkamer een warmte vraag heeft, de pomp een over capaciteit heeft. Hij gaat dan pendelen. De warmte kan hij nu kwijt in het buffervat en die wordt dan als eerste ook weer aangesproken bij een warmtevraag voordat de pomp aan springt.


Op woensdagavond krijg ik opeens een appje van de chauffeur die de regenwatertank komt brengen. Het gaat via zijn  vertaalapp. Hij spreekt alleen Bosnisch. Geen Duits, Engels of Nederlands. Oeih waar hebben we dat meer gehad. Onze locatie is lastig te vinden. Hij zal om 13 uur in Wagenborgen zijn. Hij zegt dat we een vorklift nodig hebben Oeih.  We hebben alleen sterke mannen.  Na heel wat heen en weer geapp, appt hij mij dat hij in het dorp staat en het niet verder weet. Hij appt een foto van de lokale Chinees en ik haal hem daar dan ook maar op met mijn auto. We krijgen er zo langzamerhand vaardigheid in.
Samen met Wim die even langs komt om te helpen tillen bevestigen we 2 plateaus van onze bouwsteiger op de vrachtwagen en laten we de tank langzaam naar de grond afdalen. En weg is hij weer. Geef hem nog een fooi omdat hij toch erg zijn best heeft gedaan.
Voorheen durfden we nog niet via Internet in Belgie te kopen maar qua service en prijsstelling zijn de Belgen best goed. In Nederland kost deze tank bij Wildkamp €4000,- in Belgie €2000,- Daarvoor wil ik wel even met een Bosnische chauffeur appen. 

Hij lijkt klein maar is het niet. 5000 liter
Een monoblock warmtepomp buitenunit van Nibe. Ja mooi is anders. Gelukkig maakt hij weinig lawaai. Hoe groter de ventilator hoe geruislozer.  Hier gaat alleen een warm en koud waterleiding de woning in. Ach wat plantjes er om heen en de pomp valt weg.


Zo ziet de binnenunit er uit.

Dit is een split unit die je veel vaker bij huizen ziet en veel kleiner is. Hier gaat het koelgas echt je woning in.
Deze unit mag je zelf ook niet aansluiten ivm de koelgassen.  Een monoblock wel. 


We storten bij de voordeur een betonplateau waar de pomp op komt te staan. 

Op vrijdag en zaterdag gaat de buurman met zijn tuin aan de gang en kan hij eindelijk zelfstandig zijn huis binnen. Het geeft een hoop onrust, maar het wordt mooi. Ook zijn ze zo goed om de tank even met de kraan naar achteren te brengen. Een heel gesleep minder.


Hij weegt 200 kg en wordt straks aan het verandadak opgehangen en langzaam in het gat ingedaald.
 De bodem van de kuil is geëgaliseerd en is puur oorspronkelijk zand. Hierna met puur cement bedekt voor een hardere vloer.  Boven in zie je het mangat waardoor je in de tank kan komen om schoon te maken en je te verstoppen tegen de Russen😉

 Update 28-03-'24
Dit is de week van de zware fysieke arbeid. En dat voor 2 oude mannetjes 😉De watertank gaat naar zijn laatste rustplaats en het hele waterafvoersysteem wordt aangelegd. Vooral veel slepen met zand en graven in de zware klei. Geen fijne week maar wel een goed resultaat. Helaas is dit later allemaal niet meer zichtbaar. Gelukkig worden we af en toe voorzien van lekkers om de spieren op kracht te laten blijven. 

De tank is ingegraven met zand en veel water.  Tevens is de tank gevuld met 5000 l schoon drinkwater om voor tegendruk te zorgen. Er was geen regenwater beschikbaar😔. We leggen de afwatering aan van alle daken en de veranda. Samen meer dan 150m2 dak. In de tank komt een ingenieus regenwater filter. Besteld in België, maar door de poststaking daar, ernstig vertraagd. Nu wordt mij al om reviews gevraagd terwijl het nog in het sorteercentrum in België ligt. 

Hieronder een link naar een mooi Belgisch youtube filmpje mbt dit mooie filter. 

 





Hier tegen de Douglas paal de regenpijp. Helaas hadden we de verkeerde beugels gekocht en konden we de regenwater buizen nog niet vast zetten. 



Wij moeten volgens de vergunning het regenwater afvoeren naar de sloot. Vanaf de tank naar de sloot ligt nu een flinke 110mm  leiding. We moesten helaas door het zware klei graven. Donderdag waren we dan ook helemaal kapot. Dat heeft een weerslag op de volgende dagen. Maar de leiding ligt er. We weten nu een ding zeker. Vanaf nu blijft het de hele zomer droog.

Hier het begin richting de sloot.



We kunnen nu inmiddels wel "normaal" naar het toilet. Ook aan de mannen is gedacht.

Hier zijn we zand met water tussen de tank aan het spoelen. Zo komt er onder de tank ook zand.



Hiervoor hebben we nu een veranda dak😁. De tank hangt aan een takel die weer aan een grote lijmklem hangt. 

Tank hangt in de takel



We hebben nog een heleboel veranda constructie hout. Hierover schuiven we de tank tot boven zijn laatste ligplaats.


Met z'n tweeën lukt het om slim de tank naar zijn locatie te schuiven. Gelukkig zitten er 4 handvaten aan.  

De warmtepomp komt a.s. dinsdag. Nog snel maken we een betonnen fundatie hiervoor. Het monoblok weegt 156kg dus dat belooft ook weer een dingetje te worden. 







Hier de mishandeling van een waterpas. Gebruikt om het beton glad te strijken. 

Reacties

Populaire posts