De ( natuur) wonderen zijn de wereld nog niet uit.


Dit was de week van de komst van de warmtepomp, de lekke watertank en de start van de veranda bouw. 
We hadden gehoopt dat met de komst van de warmtepomp ook 2 sterke mannen mee zouden komen zoals bij Coolbleu maar helaas. Er kwam een 1 chauffeur op leeftijd. Geen tilhulp dus. Hij heeft nog wel geprobeerd om de pomp en de binnen unit met zijn losklep, zo dicht als mogelijk bij zijn definitieve plek neer te zetten.  

Tja, wat nu. 186 kg voor de buitenunit en 136 kg voor de binnen unit. Alle buurmannen waren gevlogen dus het kwam aan op slim tillen. Met de pompkar de buitenunit zo dicht als mogelijk bij zijn fundatie neergezet en via opvulblokken hoefden we de pomp alleen op de fundatie te schuiven. Steeds maar maximaal de helft tillen. Oeff gelukt.💪

De binnenunit gekanteld over zijn rug (mocht voorzichtig) en over de drempel geschoven en binnen weer rechtop gezet. Ook die stond op zijn plek. Al met al een uurtje of 2 en veel hoofdbrekens verder, stond alles op zijn plaats. 
Nu nog alles aansluiten. Moet maar even wachten op een paar dagen slecht weer.

Toen we de ingegraven tank wilden laten zien aan een van de buurmannen zagen we dat het peil van het water gezakt was.  Huh? ?  Het was warm maar zoveel liters konden niet verdampt zijn. Nou koop je een kunststof tank omdat die niet lek raken, gaat het alsnog lekken. En waar???
Opeens zag ik in 1 van de stabilisatieschachten dat het zand daar natter was dan de andere en de omgeving van de tank.  Daar het zand weggehaald en ja, daar zagen we het lek. Een lek op de plek van een hecht las.  En nu. 
Thuis de fabriek geïnformeerd, maar het was in België een feestdag. We verwachten van hen eigenlijk ook geen oplossing. Het is zover weg om iemand te sturen voor reparatie en de tank uitgraven is ook geen optie. Tape? Kit? Gezocht op internet en er is inmiddels een 2 componenten product voor Polyethyleen. Op dit kunststof hecht geen enkele lijm. Toch maar besteld want we moeten verder met de bouw van de veranda. 
Op vrijdag was de lijm er en heb dit gelijk opgebracht. Later toch de tussenhandelnog geïnformeerd dat de fabriek niet reageerde, en opeens liep mijn e-mail over van de reacties van de fabriek.
Hoera ze komen langs. 10 uur rijden voor 3 cm las die ze gaan repareren met de lastechniek. Toch heel fideel. Van die Belgen. Nu maar een beste zak Frieten in het kot, klaarzetten.

Op hun verzoek het lijm weer verwijderd en wat blijkt ook dit nieuwe product belooft veel maar maakt weinig waar. Relatief makkelijk kon ik de afdichting verwijderen. 
We gaan het zien. 

We bestellen bij de 4 Keien in Noordbroek de vlonderplanken voor de veranda. Die komen volgende week. Redclass hout. Naaldhout.  Duurzamer dan Douglas en wel dezelfde uitstraling. 





Jan maakt voor de koppeling van in totaal 11 meter houten balk een zeer ingenieuze constructie. Nog inngenieuzer dan die van het veranda dak. 
  
In de uitsparing zitten 2 hardhouten keggen die tegen gesteld de 2 helften balk uit elkaar drukken en zo voor een zeer stabiele verbinding zorgen waar je in theorie geen lijm voor nodig hebt. Je kunt er gewoon op lopen. Wat een vakman is die Jan. 


Hier de 11,6 m lange balk. Zo is deze gewoon niet te tillen.

Zo gauw het mooie weer begint worden de gifspuiters weer wakker en zie je overal de wijde armpjes weer over de akkers gaan. Glyfosaat. Bah 😡 Het zal nodig zijn voor de bedrijfsvoering maar ook voor mais?? Vooral de neonicotinoiden in de Glyfosaat is de boosdoener. Die zorgt er waarschijnlijk ook voor een enorme afname van insecten. 
Gelukkig zakt deze gifspuiter soms tot zijn assen in de natte akker weg, zodat hij het al gauw op geeft. Uitstel van executie denk ik.



Een van de 2   11,5 m lange balken.



Hier komt in balk 2 de verbinding.

Het uiteinde komt in de dwarsbalk. Deze loopt over de plek waar de lasser bij moet, dus moet alles in prefab gemaakt worden. 



De balk rust in het midden op een betonstip die op het vast zand staat.





Filmpje van de lekkage.

Dit is het bewuste nieuwe product wat achteraf toch ook geen soelaas biedt.

Ontvet met aceton en geschuurd met korrel 60 om zo veel mogelijk hechting te krijgen. Ook ver uitgesmeerd om een groot hechtend oppervlak te krijgen. Mooi is het niet maar daar beneden wonen geen mensen😁

De kogel is door de kerk. Het hout van de buitenschil komt in de olie.  40 liter heldere Douglas olie voor een zeer acceptabele prijs. Met een UV filter. Het ruikt zoals teakolie. Wordt ook van dezelfde Chinese noot gemaakt. Chinese Tungolie en Castorolie. Ook deze chauffeur die het brengt, moet ik uit het dorp begeleiden via de telefoon. 



De 2 hardhouten keggen. Dit hardhout hebben we al jaren op voorraad en kan nu ingezet worden.

Hier kan je goed de functie van de keggen zien. 



Een wonder van de natuur. We zijn zaterdag onze 20 dwarsbalken uit onze buitenvoorraad aan het zagen. Dit zijn de Joists van het huis die over zijn. Hier glijden de glijbeugels normaal door. Maar ze kunnen ook gebruikt worden door Metselbijen. 😀

Uitleg over metselbijen

Ik zag steeds gele stuifmeel bolletjes en een prachtig herhalend systeem. Denk denk. O ja, misschien wel een Metselbij. 


De herhaling wordt versterkt door de zaagslagen in het hout. Deze Bij zie je ook veel bij de Bijenhotels die bijna iedereen wel heeft, maar je ziet nooit wat zich hierbinnen afspeelt. Nu wel. Ik wist nooit dat er zoveel eitjes achter elkaar gelegd worden.  + in elk vakje een beetje stuifmeel en dan weer een wandje klei. Wat moet zo'n Bij het druk hebben. Stuifmeel verzamelen en klei. Met het laatste schuilt het gevaar. Als de Bij zijn klei van het met Glyfosaat gespoten land haalt, komen de gifstoffen direct bij de larf. 

Wat een prachtig ritme. Wat is de natuur toch indrukwekkend.

Hier zie je hoe de oorspronkelijke situatie was. Een mooi holletje. De Bij was nog een tijdje aan het zoeken naar haar/zijn holletje maar helaas. Ik denk dat het ook niet meer uit komt zo😓. Wel heb ik het netjes teruggelegd. Maar het heeft nu gediend voor een educatie doeleinde en dat is ook goed. We hebben de Bijen zo hard nodig. 

 

Reacties

Populaire posts