Hard werken beloont je in de toekomst, luiheid doet het nu. (Update 2 juni)



De afgelopen week hebben we heel hard gewerkt en is er veel in het zicht gekomen. Dat mag ook wel eens om de spirit er in te houden. Het is natuurlijk weer eens niet makkelijk. De planken moeten er een beetje recht op komen en je werkt met een natuurproduct. Het eerste vak is dan ook het belangrijkste, want van daaruit wordt de rest ook gemonteerd. Het is dus meten en meten en de welbekende 3 hoekmeting. Om de planken op dezelfde afstand te houden gebruiken we stalen plaatjes die allemaal dezelfde dikte hebben. Veel planken zijn natuurlijk ook nog eens krom en dus alle naden vragen om aandacht. We schroeven in de veranda bij het huis al 800 vlonder schroeven. Leve onze Makita slagschroevendraai machine. Geen klappen in je pols. Bij onze groothandel (Kroon) krijgen we heel veel korting op schroeven, maar toch zijn de RvS vlonderschroeven veel te duur. Zeker in de aantallen die wij gebruiken. Ook breken de koppen van een RvS schroef best vaak af omdat die minder sterk zijn.
Maar het blijft voor ons ook een test omdat ze nog niet zo heel lang op de markt zijn.

We kijken dan ook naar een alternatief en dat is de outdoor vlonderschroef van Dynaplus, het schroevenmerk waar wij al heel veel mee werken. Het is een stalen brons gecoate schroef. We hopen dat die het volhoudt tot wij de grassprietjes om hoog gaan drukken.
Op vrijdag is de veranda voor de kamer en slaapkamer af en beginnen we met de voorbereiding van die voor de garage. 
Het regent zaterdag bijna de hele dag en ik moet de laatste vlonderplanken nog (droog) in de olie zetten. Gelukkig biedt de veranda opeens een prachtige locatie om droog te werken. Zaterdagmiddag bereik ik het eind van de totaal 450 meter aan vlonderplank (beide zijdes) Dus totaal 900 meter plank in de olie gezet. Verven is echt mijn hobby, dus lekker met de radio erbij een prima job voor mij. 
Maar zo af en toe in de nacht komt er wel eens een vlonderplank voorbij. 

A.s maandag hebben we met ons groencomitĆ© en de gemeente Eemsdelta een schouw in onze 2 wijkjes van hoe we samen tot een mooi plan komen om de wijk te stofferen. 
De komende week gaat er veel regen vallen dus gaat Jan met de warmtepomp aan de gang en ik misschien wel de buitenmuren voegen. 




De afstand plaatjes om de naden een beetje hetzelfde te laten zijn

Hier liggen de planken nog duidelijk los.

Een blik vanuit de woonkamer. Deze lijkt visueel opeens een stuk groter 



Het eerste gedeelte is nu af en er zit een scheidingsplank tussen. Ook wordt de voorkant nog afgewerkt met vlonderplanken.





Dit is de vlonderschroef. In de link staat er een beschrijving van. Onze groothandel in Kroon en niet deze in de link. Het is een schroef met een brons coating.

Zo langzamerhand wordt ons concept van de verhoogde vloer en de veranda zichtbaar.




Deel 1 is af.



Er komt een hoop droge buitenruimte bij.

Nu is deel 2 ook af na 800 x schroeven. In elke schroef dompelen we het hele schroefgat vol met Owatrol. (anti roest) . Dit om de schroef te beschermen en het hout wat door het schroeven weer wordt, beschadigt, te conserveren. Dit doen we met een 20 mm injectiespuit zonder naald.



Nu maar hopen dat het hout een beetje deze kleur blijft behouden.

Laat het borrelen maar beginnen. Nu nog een paar veranda stoelen of een schommelstoel.

Alle naden prachtig gelijk gemonteerd en wat een ruimte er opeens bij.



Links de slaapkamer. In de spiegeling de akker van de boer waar binnen 4 dagen de eerste sprietjes mais al boven de grond komen. 

En zo het zicht uit de slaapkamer. De steenhopen wegdenkenšŸ˜‰



Op de zaterdag regent het bijna de hele dag en gebruik ik dankbaar de nieuwe werkruimte. 


2 juni 2024

 Dit was de week van het uitzoeken van materiaal voor de verwarming. Het schoonmaken van de bakstenen met zoutzuur en de start van het installatiewerk en het voegen van de muurtjes. 

Jan is een paar dagen bezig om uit te zoeken hoe het beste het installatiewerk uitgevoerd kan worden. Dus alle gebruikaanwijzingen worden bekeken. Uiteindelijk is er op woensdag een lijst met materiaal wat aangeschaft moet worden. We rijden in de stromende regen vanaf de Hornbach met 6 meter lange stalen verwarmingsbuizen op het imperiaal. Dat mag natuurlijk helemaal niet en we hopen dat de politie net hun wachten wisselt of in hun warme droge auto verkiezen boven een kletsnatte controlešŸ˜Š. We komen veilig aan in Wagenborgen. Helaas blijkt op vrijdag dat er toch nog wat bij moet komen en worden teruggebracht en opnieuw moet ik naar de Hornbach. 
Het complicerende in het installatie verhaal is de verwarming van de garage. Het moet door de buitenlucht dus goed isoleren en er komen meer leidingen door het huis. In de garage komt ook weer een verdeler voor de vloerverwarming.  Het gaat allemaal vast lukken.

Ik ga met (verdund) zoutzuur het gemorste cement verwijderen van de bakstenen die als plintmuur onder het huis staan. Het lukt me om in 2 dagen al het cement er goed vanaf te krijgen en alles goed na te spoelen.
Op zaterdag begin ik met voegen. Een nieuwe voeg en stootvoeg spijker gekocht. We hebben besloten ons metselzand en gewoon cement te gebruiken in de verhouding 1 - 4. 1 cement 4 zand. Het kant-en-klaar voegcement is best duur en als beginneling ga ik vast veel verspillen. Het zand was gratis dus met 3 zakjes cement kan ik het hele huis voegen. We gaan het zand ook niet zeven want het is redelijk van structuur (geen steentjes) en er komt ook geen kleur in de voeg zodat bij schade je gewoon de standaard cementkleur kunt gebruiken. 
In het begin schrik ik even van vooral de stootvoegen invoegen. Maar uiteindelijk vind ik wel een soort van format en handigheid. Zaterdag doe ik 13 meter muur. Vanaf nu komen er vast er dag, meer meters bij. Het is geen hogere wiskunde, maar wel een handigheid. 

Op dinsdag is de Groencommissie en de 3 man van de gemeente 's, avonds bij ons in huis en schouwen we samen met hen de 2 wijken. We geven als groen commissie onze wensen door van alle bewoners van de wijk. Ook hier is er veel snippergroen wat de bewoners wel in bruikleen of kopen willen. Wij hopen nog steeds dat we het stuk grond naast het huis kunnen kopen, in bruikleen krijgen en/of kunnen mogen bijhouden, zodat het geen bramen bos wordt en we ons uitzicht kwijt zijn. We gaan het voor de zomer horen wat de plannen zijn. Volgens mij is die op 1 juni al begonnen.šŸ˜‰

De veranda is nu klaar op het gedeelte na bij de badkamer. De bekleding aan de voorzijde moet nog maar we willen eerst weten hoeveel grond er van de kavel afgeschraapt moet worden.



Nu schoon en op geijk niveau de garage in. Dit wordt straks ook het rolstoelpad. Ook hier moet tzt de voorkant nog wel afgewerkt worden.



Mijn eerste schreden op het voegen pad. Gelukkig is er YouTube. Alleen dat zijn mensen die het huis in 1 dag af zouden hebben. Dus ze gaan razendsnel. 

Hier voor en na het voegen. Moet de voegen nog wel afborstelen hier. Dat doe je na ongeveer een uur.

Een heel ander gezicht.

Als beginneling precies 13 meter op een dag gedaan. 



Een oplettende lezer ziet het buffervat niet lood hangen. Dat klopt. Het moet nog waterpas gehangen worden.  Dit buffervat 98 liter voor de warmtepomp is nodig omdat we zoneverwarming krijgen. In elke ruimte kan de temperatuur afzonderlijk geregeld worden. En niet zoals in veel huizen dat er maar 1 temperatuur is in het hele huis. Een buffervat zorgt ervoor dat de warmtepomp niet gaat pendelen. De verwarming gebruikt eerst de warmte in het vat alvorens aan te slaan. De te vaak starten is vaak een enorme belasting voor de pomp en het elektriciteitsnet. Ook gebruikt de warmtepomp in de winter als deze bevriest, een enorme stoot aan warm water uit het verwarmingscircuit. Dan is een buffervat ook aan te bevelen want die is dan gewoon beschikbaar.

Voor mij is het de komende week voegen en de hele tuin maaien en braam vrij maken. Jan gaat met het installatiewerk verder. Vrijdag komt een onderhoudsmonteur van Hepro om naar de glazen deur in aan de achterzijde te kijken. Deze krijgen we zelf niet goed in de sponning en de scharnieren staan in de hoogste stand. Typisch een grote slordigheid van Hepro. Alles wat je uit besteedt, daar is wat mee.

Reacties

Populaire posts