Regen, regen en nog eens regen.


Maandag komt de regen met bakken uit de lucht. Een uitdiepende depressie ontstaat bij Engeland en trekt activerend over noord Nederland. Iedereen heeft de krul wel op Buienradar gezien. Dit keer was niet zuid Nederland aan de beurt, maar nu was Groningen de klos. Elke keer als je dacht kan het nog harder regenen, kon het idd nog intensiever. Ik had onze watertank leeg gepompt om het water weer eens te verversen. En in een paar uur was de tank gewoon weer gevuld. Er is 75 mm regen gevallen in Wagenborgen. Niet eens het meeste van de provincie. Veendam had 96 mm in de regenmeters.

De rest van de week is Jan bezig met het aansluiten van het binnendeel van de warmtepomp. Het is weer knap wat er aan installatiewerk weer is gemaakt. Vanuit het monoblock buiten gaat het met 28 mm naar het binnendeel. Hierna gaat het over naar 22 mm. Voor het 28 mm deel huren we voor 1 dag een pijpenbuiger bij Boels.  Dat scheelt 4 hele dure 28 mm knel  knieën.  Inmiddels is de bijkeuken net weer een soort van machinekamer van een schip geworden. 25 juni komt de installateur om samen met Jan de datakabels en electra aan te sluiten en de warmtepomp op te starten. 

Ik ben de vliegende keep. Een aantal keren moet ik naar de Hornbach en Warmteservice voor nieuw materiaal voor de installatie. We hebben het niet, zoals een installateur, op de plank liggen. 
Ook ga ik het plafond in de slaapkamer isoleren ivm het mogelijke geluid van de boven verdieping. We hebben nog veel pakken 24 cm houtvezelplaat over, en ik zaag die in 2 x 12 cm. Dit komt tussen de vloer van de boven verdieping en de schroten. Tegelijk monteren we daar nog de warm en koud waterleiding voor de garage verwarming en nog een extra elektriciteit leiding voor een data kabel naar het manifold daar. 
 
Een dag ben ik er even tussen uit. Vrijdag eerst het huis in Delfzijl schoonmaken en daarna met een bewoner van Vliethoven naar Delfsail. Met de rolstoelauto kon ik vlak bij de haven komen. Het aantal schepen viel tegen maar toch een prachtig evenement. Vooral de bewoner van Vliethoven vond het prachtig. Zaterdag werden we nog voorzien van een lekker soepje van de buurvrouw. Hoe fijn is dat. Wat een prettig wijkje is dit waar iedereen een beetje op elkaar let in de positieve zin des woords. 

De komende week met de schroten van de slaapkamer bezig en wie weet ook in de woonkamer. We gaan het zien. Ook moet ik nog 1 klein deel plint voegen buiten. Dit is er door het slechte weer nog niet van gekomen. 


Hier het filter huis van de watertank.





Een hier een kort filmpje hoe goed het filter werkt gelukkig. De tank was na lediging in een paar uur weer vol.


Het was maandag tijdens de regen zo koud dat we het vuur van de houtkachel maar hebben aangestoken.

Het slagveld van iemand die een warmtepomp probeert aan te sluiten.

Nog nooit in de afgelopen 3 jaar heeft het water op de weg zo hoog gestaan. Gelukkig hebben we een kleine escape naar de sloot gemaakt. De volgende dag was het water gelukkig weer weg.






The day after.



Zou het mais het overleven?




Het Hondshalstermeer heeft zijn territorium uitgebreid naar de mais akker. Ik heb altijd gezegd ik wil nooit weer aan het water wonen, maar daar komt blijkbaar toch langzaam verandering in. We gaan dan ook maar alvast meerpalen aanleggen voor de boot.



Buigen ipv een knelknie. Scheelt weerstand in de leiding en in de portemonnee. 

We huren een buigblok bij Boels voor de 28 mm leiding. 



Het slagveld na een dag plafond isoleren. Gelukkig is het geen glas of steenwol. Maar dit kriebelt ook. 

De bouwsteiger staat weer in huis.




Hier is het hele binnendeel aangesloten. In dit deel zit een 180 l boiler, de elektronica voor de aansturing van het monoblock buiten en een expansievat.





Even een tijdelijke oplossing voordat er glazen panelen als douchewand komen. Gelukkig is daar altijd nog de Ac-Tion die het voor een mooie prijs te koop heeft.  

09-06-'24.

Het was de week van het voegen en verder werken aan de warmtepomp. Op één stuk muur aan de voorkant na, is het voegwerk klaar. Ik kan geen voeg meer zien en droom zelfs 's, nachts, soms van het voegen. Volgens mij heb ik al wel 55 meter gevoegd. Soms even switchen welke gevel eerst ivm de regen. En als het een dag te veel regent dan pak ik nog een stuk vloertegels aan om die te ontdoen van cementsluiter. Helemaal tevreden met de kleur van de voeg ben ik niet, maar deze kleur hebben we in huis (cement en voegzand) en als je dit op kleur moet aanschaffen ben je weer honderden € verder. Het helpt wel dat ik het voegwerk nog een keer schoonmaak met verdund zoutzuur. Als je gewoon cement en voegzand gebruikt bloed de voeg een witte aanslag uit die met een zuur te verwijderen is. Het knapt er zichtbaar van op en het wordt iets minder een 'Hans en Grietje' voeg. Mijn knieën worden erg belast met al dat voegen op grondniveau, dus zo af en toe een dagje wat ander doen is welkom. Het is maar een plint en geen hele muur. Als alles goed droog is, ga ik de plinten nog hydrofoben/impregneren met Xyloxaan.

Jan is bezig met de warmtepomp. Monteert de circulatiepomp, heeft overleg met de installateur en maakt weer een winkellijstje voor de Hornbach, Bauhaus en Warmteservive.
Nu we alles in huis hebben zetten we het Monoblok op rubberen Bigfoots. Dat is een soort van mega trillingsdemper om trillingen minder aan de bodem door te geven. Hij breekt zijn hoofd hoe de 2 warm en koudwaterleidingen solide door de flexibele wand heen moet voeren. Ook daar komt een oplossing voor. Als het niet te koop is, maak je het gewoon zelf. (zie foto)
Ook komt Hepro langs om de 'glazen' deur te repareren en bij te stellen. Dan blijkt toch weer dat je sommige zaken beter aan echte vakmensen kunt overlaten. We krijgen weer een perfect sluiten deur die niet meer hangt en zet er een nieuwe buitenkruk op ipv de knop die zeker niet bevalt en waar we ook niet om hebben gevraagd. 



Het gereedschap voor het voegen. Voegspijker, stootvoeg spijker, kussens voor de knieën, een voegplank en een veger.  En natuurlijk een huishoudhandschoen tegen het cement op je huid.

Er komt eindelijk een kruk op de glazen deur ipv de knop. En alle sluit weer pico bello. Hier zie je ook de nieuwste uitvinding op het gebied van slotbeveiliging. Dit schijfje is draaibaar en zit voor de cilinder.  Deze cilinder is nog weer moeilijker te verwijderen.....tot ze daar ook weer wat op vinden die inbrekers.😨





Weer een dag van de mooie luchten.

Heel langzaam wordt de zwarte aarde weer groen.

Dit jaar heeft de boer meer moeite gehad om te zaaien in een recht lijntje.

Als het niet te koop is, maak je het gewoon zelf. Dit zijn de geïsoleerde wanddoorvoeren. Dit voor 28 mm verwarmingspijp. We hadden nog veel 12 mm PIR schuim blokken. En samen met 2 stukken pvc rioolbuis. 34 cm goed 😅😅geïsoleerde en constructieve sterke doorvoeren.  

Dit zijn de 2 Big foots die onder een warmtepomp komen te voorkoming van trillingen. Gemaakt van een rubber granulaat.



Eindelijk gevoegd

Ach past wel goed al plint. Had liever een iets donkerder voeg gehad. 

Zo ziet een pas gevoegde muur er uit. Veel te witte voeg. Volgende week maar even met zoutzuur aan de gang. 

 

Reacties

Populaire posts