Koelkast (Update 07-07-'24)

Noah vair uur; sprak de man in het Gronings door de telefoon. Het zijn vaak hele korte gesprekken die je hebt om spullen van Marktplaats op te halen. 
Ik dacht opeens dat een tijdelijke koel en diepvries wel makkelijk zou zijn zolang de keuken er niet is. En voilà bij de eerste zoektocht in de rubriek 'gratis' was er al een beschikbaar in Slochteren nog wel. Hemelsbreed 5 km van Wagenborgen. En het was een koelkast van nog maar 6 jaar oud. Gratis??

Op marktplaats moet je snel handelen als je iets echt wil hebben. Zeker in de rubriek gratis, welke de meest doorzochte rubriek van Marktplaats is. Dus na de eerste kop koffie de man gebeld, want zelfs als je het via de mail doet ben je vaak te laat. 
Ik bel u toch niet uit bed, vroeg ik. De man klonk namelijk erg oud en langzaam.  Nee 'k ben al wakker. Moar joe ken de koelkast krieg,n. Moar noah vair uur. En ik reserveer,m veur joe. Moar ik heb,n spairzaikte dus doorom proat ik zo langzoam.

Soms heb je gewoon geluk. Snel de aanhanger maar achter de auto gekoppeld en op naar Wagenborgen.  Jan zijn broer woont toevallig in hetzelfde complex en we dachten zo tegen (vair uur) dan brengen we die ook gelijk een bezoek. Het was de aller heetste dag van het jaar.

Terwijl we lekker op het terras zaten voor het huis van Jan zijn broer werd ik weer gebeld. "ken,t ook half zes word,n? Nou prima. Even langer wachten op een gratis goede koelkast is niet erg en op het terras van Jan zijn broer was het best uit te houden. 
Even later weer gebeld door de man. Mag,t ook zes uur word'n? Bij mij stonden de ????? op mijn voorhoofd. Maar wat is er dan aan de hand meneer. Bent u nog niet thuis of zo. 

Ik ben wel toes moar de bezörger van mien naie koelkast komt om zes uur. Ohh nu snap ik het. De koelkast stond gewoon nog vol met zijn eten en drinken😱. Nu kan ik wel begrip op brengen voor mensen die in een moeilijke situatie zitten, dus ik zei zo tegen 6 uur dan komen we er aan en helpen u even de koelkast leeg te maken en de nieuwe weer te vullen.

Dus zo gezegd en gedaan liepen we om 18 uur zijn paleisje binnen en zat de man een lekker sigaartje rokend in een rolstoel achter zijn PC te kijken waar de bezorger op dit moment was. Hij is er nu om 18.15. Tja, wat moet je nu.

In zijn keukentje was het zo klein dat er zeker geen dubbel deurs Amerikaanse koelkast kon staan inclusief die wij mee namen en zodoende moest toch "onze" koelkast eerst weg. 

Kest,m wel leeg hoal,n.  Ik deed de deur open en dacht; schrik oeih. Hier kan heel Slochteren wel een dag van eten.  Nou, ik ben maar voorzichtig begonnen met het koelgedeelte leeg te halen. En tegelijk kwam bij mij de gedachte op; waar ben ik aan begonnen. Zomaar een koelkast leeg halen van iemand die je helemaal niet kent. 

Na het koelgedeelte nog een volle vriezer.😱. Dit op zijn aanrecht uitgestald en daar maar een deken overheen gedaan. 
De bezorger zou nu om 18.20 komen volgens de site van de bezorger. Maar om 18.20 nog geen bezorger. Dus de oude koelkast toch maar uit huis gehaald en nog vol met ijs op de aanhanger gelegd**. 
De man had misschien gehoopt dat wij de nieuwe koelkast uit zouden pakken en weer vol zouden pakken. Dus opnieuw begrootte het mij dat we wel zijn vertrokken in de hoop dat de bezorger in ieder geval de koelkast uit zou pakken en op zijn plek zou gaan zetten. We zullen het nooit weten. 

Dit zijn toch de pareltjes van Marktplaats. Er is volgens mij een boek verschenen met dit soort van belevenissen van Marktplaats. Deze zou er wel tussen passen. Met name vanuit de rubriek "gratis" kun je dit soort bijzondere situaties gaan aantreffen. De man had hem natuurlijk op gratis gezet om wat hulp van de "koper"te kunnen krijgen. Gelukkig toch nog iets kunnen doen.

In Wagenborgen de volgende dag de koelkast heel goed schoongemaakt en alle nicotine van de buitenkant gehaald😨. Hij kan nu weer een tijd mee tot de nieuwe komt. 2 bakken azijn er in gezet om de aparte luchtjes er uit te krijgen. 

** Omdat de koelkast toch niet gelijk aangezet zou worden hebben we hem liggend vervoerd. Je moet 24 uur wachten met aanzetten.
De beruchte gratis koelkast.

                                               
Er is ook nog wat nieuws van mbt de bouw.  We isoleren het plafond van de badkamer met houtvezel isolatie mbt het geluid van de boven verdieping. Hierna monteren we een dampdichte folie om het vocht uit de douche niet te laten doordringen achter het plafond. Nadat dat er op gemonteerd was hebben we de  Estse schroten gemonteerd en 2 x in de white wash gezet. Het is een prachtig resultaat geworden.  Ook 5 rookmelders opgehangen in het hele huis.
    

De dampdichte folie.

Het buizen emplacement en de houtvezelisolatie. 


Hier zie je de dampdichte folie iets beter. 



Dinsdag kwam de installateur langs en was in 4 uur klaar met het opstarten van de warmtepomp. We vulden het vloerverwarmingscircuit en er werden wat data kabels aangelegd. Maar om 11.30 uur ging de warmtepomp draaien. Het monoblok buiten was bijzonder stil. Daar zijn we heel blij mee. Wat een technisch project was dit. En door de voorbereidingen van Jan zijn er maar 4 uurtjes installatiekosten berekend. 
Nu moeten er nog 12 motortjes op het manifold/ verdeler komen voor het openen en sluiten van de circuits van de vloerverwarming omdat wij een zone verwarming krijgen. Dwz dat elke kamer een eigen thermosstaat krijgt en je dan ook in elke kamer een andere temperatuur kunt instellen. Je kunt dan ook alleen de slaapkamer gaan koelen of als de houtkachel aan staat voor de gezelligheid het hele huis gaat afkoelen. 


            De Nibe Warmtepomp monoblock. Op big feet trillingsdempers. De pomp komt idd uit Zweden. Markaryd. vlakbij Helsingborg Zuid-Zweden.



Dit wil je heel graag zien als je na al dat werk de warmtepomp op start. 

Op zaterdag en zondag  hebben we gratis stroom en stoken we de boiler even flink op om het systeem zelf nog even te testen. Gelukkig is het hele menu in het Nederlands.


Langzaam gaat de temp omhoog


Op de 60 slaat de pomp af en is het gelijk op een legionella onvriendelijke temperatuur. De boiler is 180 liter met 60 graden en heb je na bijmenging van koud water om een douchetemperatuur te krijgen een flinke hoeveelheid douchewater. 

De komende week gaan we ons concentreren op het zagen van de planken aan de buitenkant en het installeren van de keuken in de bijkeuken waar we vooralsnog die eerst gaan gebruiken als keuken. 
 
Ook moeten we het hele buizen circuit van de warmtepomp nog isoleren met een speciale zwarte buisisolatie die dampdicht is, omdat er met de warmtepomp ook gekoeld gaat worden en er dus als je geen dampdichte isolatie hebt er allemaal condens aan gaat hangen. 

Update 07-07-'24

Naschrift over de koelkast. Een paar dagen later werd ik weer gebeld door de koelkast mijnheer. Ik had hem terwijl ik de koelkast leeghaalde ook nog even geholpen met zijn Scootmobiel. Nu wilde hij vragen wat ik precies had gedaan om het op te lossen. Hij vertelde dat de bezorgers de koelkast bij de voordeur wilden afleveren. Hij had betaald voor een aflevering op de plek en dat ze het verpakkingsmateriaal meenamen en de koelkast in bedrijf stellen. Dat wilden ze niet. Hij had toen de verkoper gebeld. Dat hoorden ze en ze hebben de koelkast toen gramieddig ( Gronings woord) uitgepakt en op zijn plek gezet. Hij moest hem zelf weer inpakken. Dat doe je toch niet bij iemand die invalide is.

Bij ons was het de week van de Ikea keuken. Op dinsdag een keuken opgehaald voor de bijkeuken waar we vooralsnog gaan koken. Alles was thuis uitgezocht en gekeken of alles voorradig was. Nu is er na Wij zin heel lang niet bij de Ikea geweest en na Corona is daar er heel wat veranderd. Alles wat daar niet in het ophaal schap ligt moet je nu in een bestelzuil zelf invoeren en als je hebt betaald moet je die ergens in de parkeergarage ophalen. Bij ons wilde de Ikea medewerkster dit gelukkig nog voor ons doen. Dat wil je natuurlijk wel als er 2 bejaarden bij je balie komen met een hele lijst😉 Ook even een dubbele check. 
Gelijk ook boven bij de keuken afdeling betaald en dan gaan ze gelijk voor je aan het werk zodat je de goederen kunt afhalen en niet heel lang hoefde te wachten zoals vroeger. 

Nu staat er een complete keuken voor €550,- en die is goed genoeg om later als een bijkeuken verder te gaan. 

In 2 dagen staat de keuken er. Het duurde zo lang omdat er leidingen verplaatst moesten worden. Verder is het Ikea proces ook een uitdaging om niet ergens een fout te maken. 
De keuken blijft eerst nog wit. Later kijken we nog even of ik de deurtjes ga wrappen of verven in een andere kleur.

Op vrijdag beginnen we met om de gevel beplanking verder op maat te maken en straks als alle op maat is deze te bevestigen. We stappen af van het barcode motief. Het komt er net zo uit te zien als de school. Een maat plank. Wel zo rustig en beter te verdelen dij de ramen. Het is nog een hele klus. Elke zaag of schaafgang duurt een  1 1/2 dag. 360 planken. We schrijven ons in op De Burcht en verhuizen daarheen. Nu de keuken klaar is, is het daar goed wonen. Helaas kunnen we het meubilair nog niet kwijt en houden eerst Ganzenerf nog aan. Het slaapt fantastisch aan De Burcht. Zo stil daar. 

1/3 van de planken 1 x gezaagd.

De zaagtafel en de stofafzuiging.



Ikea keuken met betonlook blad. Grote spoelbak en mooie kraan.

Het nieuwe model Kalerum,  als keukendeurtje greep.



In het midden komt de wasmachine. Er is maar 1 lade ivm de kosten. Voor een toekomstige bijkeuken voldoende.

Geen onderdelen over gehouden😁

Een opbouw spoelbak. Dit omdat een inbouwspoelbak niet kan in een MDF blad.



Zelfs de afvoer is een hele studie. 


De komende week is het alleen maar met de planken bezig en wie weet kan er een plank op gemonteerd worden. 

Reacties

Populaire posts