De zager, die zaagde voort. Geen update op 21-07'24. Ivm ww storing Microsoft storing op blogsite.



Het is de week van het zagen en schaven. Een van de saaiste weken van de bouw. Binnen werken, stof en het lawaai van de vlak vandiktebank en de cirkelzaag. We zagen eerst de planken doormidden in 2 x 7 cm. Het worden er 600 stuks met een totale lengte van 3 km, als je ze achter elkaar zou leggen.
Elke bewerkingsgang kost ongeveer 2 werkdagen.  
Vrijdag gaan we, om het saaie werk, even te onderbreken naar de sauna in Midwolda. Niet wetende dat er een geweldig noodweer die middag zou plaats vinden. Vanuit het zuiden trok een enorm buien gebied met onweer over het oosten en noord-oosten van het land. 
Het is een houtje-touwtje sauna die kwetsbaar is maar daarom nog enigszins betaalbaar. Deze middag kreeg het de volle laag. Een soort van genade aanslag.  Het stroomde uit vele plekken door het dak en terwijl je in het restaurant zat lekte het naast en voor je. Het zwembad werd langzaam gevuld met regenwater. 
Er bevindt zich een houtgestookte buiten sauna en zelfs door hete de schoorsteen sijpelde het water de sauna in. Zo hard regende het. Bijna een tropische bui.

De sauna-eigenaar is al jaren bezig met de NCG om zijn pand hersteld te krijgen. De schuur, waar de sauna zich in bevindt, is echt in hele slechte staat door de verzakking en de bevingschade. 
Omdat het ook nog een monumentenstatus heeft is alles nog veel moeilijker om zaken te kunnen herstellen. Maar er is groen licht. In mei 2025 krijgt de sauna een geheel nieuw dak. Dat is dan ook zeker noodzakelijk als je er nog een bedrijf in wilt uitoefenen.


Op zaterdagmiddag zijn de planken op dikte van 20 mm. Dit terwijl we zijn begonnen met de dikte van soms wel 28 mm. 
Het is moeilijk om je aandacht er bij te houden, maar wel nodig omdat je toch met gevaarlijke machines werkt. Een vinger is er snel af. 
Volgende week nog een klein rond hoekje aan de plank en daarna kan het in de olie. Wie weet komen de eerste planken op de gevel de komende week.





Zagen, zagen en nog eens zagen


 



Oren dicht. Dit is de vlak vandiktebank. (Schaafmachine)


450 planken

Deze moeten nog gezaagd worden. Nog 150.

Bergen prachtig droog zaagsel. In totaal 21 zakken á 120 liter is 2,5 kuub aan zaagsel. Dit gaat weer naar de dieren opvang.





😂😉

Lijkt wel een mierenhoop in een Zweeds oerbos.

Dit zijn er wel 600. 3000 meter langs als je ze aan elkaar zou leggen.



Na gedane arbeid op zaterdag middag. Nu nog een ronde hoek er aan frezen. 



Gewoon kunst dit reliëf. 

 

Reacties

Populaire posts