Warm en het kon nog warmer, update 18-08-'24

Dag blog lezers. Deze week wederom niet veel tekst. Het is een drukke week geweest en soms erg warm. We zijn gegaan met de gevel van de voorkant van de garage en de zijkant van het koppel deel. Hierna hebben we de rolsteiger weer opgebouwd bij de west gevel. We werken alle ramen en een deur af met folie en bevestigen de latten in het raam. 

Jan repareert de zaagtafel. De cirkelzaag motor draaide wel maar de zaag draaide niet. De Duitsers doen dat heel handig. Ze monteren een uiterst kwetsbaar onderdeel helemaal in de motor. Je moet dus bijna volledig de motor uit elkaar halen. 

De onderdelen, slechts een getande V snaar, was er al na een week. Het was al een oude machine zeiden ze in Kroon. 8 jaar is toch niet zo oud toch? Jan is er bijna een dag mee  bezig geweest om het spul weer draaiend te krijgen en de machine loopt beter dan voorheen. 

Het is lastig om te wonen op 2 locaties. Waar ligt dit en waar is dat. Nu we glasvezel hebben in Wagenborgen verschuift het basiskamp steeds meer naar Wagenborgen. 

De komende dagen proberen we met d west-gevel te beginnen met gevelhout. Nu maar hopen dat het niet te warm wordt.

Dit moet geluk brengen. Op zaterdagavond in de late schemering opeens een regenbui en nog net een prachtige schemer regenboog.

Dit is de oude dame.

Nu maar hopen op dat er geen onderdelen over zijn.

De steiger weg en nog een stuk van het koppel deel tussen het huis en de garage 




Update 18-08-'24

Deze week stond in het teken van de west gevel en de enorme warmte. We bouwen de steiger weer op tot een werkhoogte van 8,20. Altijd weer een hele klus, maar we worden er steeds handiger in. We gebruiken nu ook meer de "leunings" zoals de verkoper van de steiger deze noemdešŸ˜†. Dat zijn de blauwe hekjes die zorgen voor meer veiligheid, maar ook een stuk verband in de steiger brengen. Het gaat dan boven op de steiger wat minder heen en weer als je er op staat. En het geeft een veiliger gevoel helemaal boven dat je niet in een gedachte misstapt en naar beneden kukelt. 

Hierna werken we alle ramen en een deur af met folie om alles lekvrij het hout  tegen de regen te beschermen, en bevestigen we de latten waar het gevelhout op komt in het kozijn. Een klus die altijd nog moest. De gevel is nu echt helemaal zwart. Dat doen we met vliestape die zo goed plakt dat het tegen andere plakhelft maar hoeft te ruiken en het zit voor eeuwig vast. 

We hebben besloten om eerst het midden gedeelte te monteren van onder tot boven aan. Als dit goed gemonteerd is dan ontstaan er minder 'fouten' in de rest van de gevel. Er hoeft maar 1 plank niet waterpas te hangen en de 'fout' wordt steeds groter naarmate je verder gaat.
Dat midden gedeelte is dan ook het allermoeilijkst. Zelfs Jan met zijn BĆØta hobby wiskunde, heeft er moeite mee. Met een echt schietlood van de nokbalk tot de grond meten we het 'lood'. Daar kan geen laser tegen op. Gelukkig staat er op dat moment geen wind want over zoveel lengte touw is er hierop een bepaalde winddruk.

Deze week was het ook nog een loei heet. Op de veranda was het bijna 38 graden en tegen het zwarte folie, waar wij zouden moeten werken, was het bijna 47 graden. We gooien het bijltje er bij neer en gaan op stand siƫsta. In de avond komt er een prachtig onweer. Eerst al vanaf de middag ontstaan er zware buien net over de grens met Duitsland die naar het noorden trekken. En laat op de avond komt er een complex uit het zuiden. Heel veel weerlicht tussen de wolken onderling. Volgens weerkundigen komt dat omdat bij dit type onweer(solitaire buien) zich op een grotere hoogte bevindt dan bij een frontaal onweer. Hierdoor is er weinig verticaal weerlicht omdat het simpelweg een te grote afstand is tussen de wolk en de aarde om een spanningsverschil te hebben. Bij een frontaal onweer hangen de buien relatief vlak boven de aarde en dan is er wel een spanningsverschil en ontstaat het weerlicht verticaal.

De rest van de week was het werken aan de gevel. Steeds naar boven klimmen en weer naar beneden. We hebben heel wat meters afgelegd. Goed voor onze conditie.
Op zaterdag maken we een flink aantal planken op maat zodat die maandag tegen de gevel kunnen.

Op vrijdag was er de jaarlijkse buurt BBQ met de 7 huizen die hier staat.   Weer goed georganiseerd en gezellig en duurde tot we weg geprikt werden door de muggen. Een fijne kleine overzichtelijke buurt hebben we zo.

De natuur neemt alles over. Zelfs als je een ladder weinig gebruikt. Zoals het gras dacht; ik was hier eerst.

Op de veranda in de schaduw

Tegen het zwarte folie

Een prachtig schouwspel en mooie kleuren vanaf de veranda richting de Duitse grens.



Werkhoogte 8.20 en hier zie je de 'leunings' zitten.

We werken in het raamkozijn de folie af.



Nu is alles zwart. Behalve het 3e raam bij de veranda. Dit is miesoortjes volgens Jan.

Bijna klaar om de steiger weer af te schalen naar 6 meter oeff.



Net een pijl naar boven. De planken die onder de ramen komen zijn inmiddels op lengte en kunnen maandag gemonteerd worden.





Reacties

Populaire posts