Na zonneschijn komt de regen.

Op maandag breken we de steiger af en zien nu voor het eerst de oostgevel schitteren in de zon. De afwerking in het raam is nu ook af. 
In de middag lopen we wat rond als een kip zonder kop omdat we om moeten schakelen naar een nieuwe, heel andere klus.
We bellen met onze installateur voor het maken van een afspraak om de warmtepomp gereed te maken voor het verwarmen van de ruimtes, is het bedrijf na 120 jaar verkocht. Balen. Ook de man met de gouden handjes is ergens anders gaan werken. We hebben ook nog een garantiegeval omdat de display van de binnenunit niet kan scrollen en vegen. Het bedrijf wat Edens gekocht heeft, een firma uit Emmen kon ons de komende tijd niet helpen ivm vakanties.
Wat nu.

De opdracht aan de installateur was er wel weer 1 van een dikke €500,- Zouden we het ook zelf kunnen doen?? Laten we eerst eens ons goed inlezen en langzaam beginnen.
Jan is best goed in de elektronica. Hij heeft ook de 2 schepen voorzien van ingewikkelde energie systemen. Op onze eerste boot liepen 12,24 en 230 volt door elkaar heen. 
Uiteindelijk gewoon begonnen om de motortjes van de verwarmingsverdeler aan te sluiten op de Underfloor Multizone Controller. Dit apparaat communiceert met de 3 draadloze thermostaten in huis. Kamer, slaapkamer en badkamer. 

Toen alle 12 motortjes waren aangesloten moesten de thermostaten gekoppeld worden aan de unit. Daar begon het feest. Eerst Bluetooth op de pad gezet en die communiceert met de regelunit. Hierna moesten de thermostaten de regelunit vinden via de wifi. En juist daarin zijn we niet zo goed. De gebruiksaanwijzing laat toch vaak net iets anders zien of doen dan wat in de praktijk gebeurt. Uiteindelijk na veel digistress is het gelukt. 

Omdat de binnenunit ook even stroomloos moest kwamen we er achter na het weer inschakelen, dat de display van de binnenunit van de warmtepomp het ook opeens weer deed. Zoals de IT medewerker van de rechtbank, waar ik 30 jaar gewerkt heb, altijd zei; stekker uit- stekker in.  Gelukkig. Nu maar even afwachten of het vertrouwen ook terug is van de display. Je moet er namelijk werkelijk alles mee regelen mbt de warmtepomp. 

Nu maar gaan testen of alles goed werkt en hoe de aanvoer en afvoer temperatuur van de vloeren goed ingeregeld gaan worden. 
Maar al met al een tevreden gevoel dat we inmiddels veel zelf hebben kunnen doen. Nu heeft de installateur nog maar weinig werk en kunnen we het warm krijgen in de winter. 

Zaterdag begin ik met het isoleren aan de onderzijde van de verdiepingsvloer van de hal. Maandag kunnen de schroten daar in. 

Heel langzaam komen we na één klus van vele maanden weer in een ander klus ritme. 

 

Wie vroeg op staat ziet de mooiste luchten.





De houtkachelpijp vegen.



Niet zo slim van mij om al het creosoot zo op de grond te laten vallen. Ik dacht dat het niet zoveel zou zijn, maar er kwam best wat naar beneden. Volgende keer beter voorbereiden. Ik doe het met glasvezel veegstokken + ragebol met veer omdat in de pijp een bocht zit. Na wat gedoe werkt het uiteindelijk prima.





Op maandag maken we de gevel, in de ramen af. (raam afwerking)







Hier een totaalplaatje van de achterzijde









Ook wel een enorm contrast. Nadat de gevel een jaar zwart is geweest nu in het hele mooie hout.



Hier lijkt de dakhelling van de garage dezelfde te zijn als het huis. Het is niet zo.



We bestellen het plaatwerk voor de dakranden en dakgoten.

Voor de risaliet hebben we nog 25 planken te kort. Er is nog een hele kleine partij Siberisch Lariks bij de leverancier. Wel weer wat duurder omdat het nog weer schaarser is geworden. 

Een mooi beeld van de afwerking van de ramen en ook weer een schoon rookkanaal.

Het water parelt van het hout af. Mooi om te zien dat het werkt.






De slachtpartij met het houtvezel. Dit dempt het geluid van het lopen op de boven verdieping.

 
Op donderdag ga ik bij collega-bouwers op bezoek die in Oostwold, tegen de Blauwe Stad een huis bouwen van dezelfde leverancier Nordic Ecohome maar nu van een Finse leverancier. Een pracht huis welke een dak van sedum en kruiden krijgt ipv een harde dakbedekking. Dit hebben ze in een paar maanden er al neergezet. Wel met een eigen kraan. 
Prachtig.

De 12 regel motortjes voor de verdeler. Als er warmte gevraagd bedienen de motortjes de kleppen van de ruimtes die warmte vragen. De rode knoppen onder in de foto zijn de flow meters. Hier mee kan je de doorstroming regelen. Alles zelf kunnen aanleggen. Chapeau Jan.

de Underfloor Multi zone Controler of het zenuwcentrum van de vloerverwarming.
                                        


Ik isoleer de leidingen. Het wordt namelijk veel te warm in de bijkeuken. Ook moet het dampdicht geïsoleerd worden ivm het kunnen koelen van het huis. Anders slaat al het warme lucht op de koude leidingen en wordt het kletsnat. 

Als je een nieuwe installatie koopt krijg je ook de meest moderne circulatiepomp. Deze is totaal elektronisch en heeft een display, en doet alles wat hij denkt dat nodig is. Dan weer snel dan weer langzaam. En zeer energiearm. Deze wordt ook aangestuurd door de Zone controler.



Reacties

Populaire posts