Ode aan het hout.

Omdat ik vorige week getroffen werd door een storing staan er deze week een paar extra foto's op de pagina.  Het waren de 2 weken van de gevel beplanking. Eerst moesten we de planken nog allemaal doorzagen in 2 x 7,5 cm en allemaal nog eens mooi schaven. Hierna nog een rond kantje eraf frezen. Elke gang duurt een dag of soms zelfs 2. 

Hierna ben ik de planken in de Douglas olie gaan zetten. En waar laat je al die planken drogen als het weer zo wisselvallig is om in de open lucht te drogen. De olie moet wel een dag of 4 drogen voordat het niet mee plakt en dan nog houd je plakkerige handen van de toegevoegde waxen. 

Het resultaat mag er zijn. Het hout spreekt en krijgt een mooi patina. Opeens had ik het gevonden. In de garage stond een ongebruikte rolsteiger. Een prachtig droogrek onder de veranda. 

Voor de voorgevel hadden we 75 planken nodig, dus die als eerste maar geolied. Ook daar krijg je een systeem voor. Verstand op 0 en blik op oneindig. De olie mag niet te dik worden opgebracht, anders blijft er teveel olie over die niet in het hout trekt.

Hierna moesten we in de ramen aan de voorzijde de folie aanbrengen evenals bevestiging voor de planken in het raam. Nog maar extra vlies plakband aangeschaft, want de rollen vliegen erdoor. Deze heeft zo'n kleefkracht dat het, maar folie hoeft te ruiken en het zit al vast. 

Toen we net de eerste plank aan de gevel bevestigden kwam de architect en zijn vrouw langs om onze vorderingen te bekijken. Wel heel toevallig. Bij de eerste plank van de 600 die nog moeten. Hij was best enthousiast en vond het project van een hoog afwerkingsniveau. Altijd fijn om te horen na als die 2 jaar ploeteren. 

Op maandag met 2 heren van de gemeente en 2 van de landschapsarchitect een schouw gemaakt door onze 2 kleine nieuwbouwwijkjes. De architecten gaan nu met onze inbreng en die van de gemeente een plan maken en die wordt ons opnieuw voorgelegd. 

Op vrijdag zat de voorgevel er in (moest ook van de buurvrouw😊) en kon de bouwsteiger naar de oostkant van het huis. Deze gevel duurde ook langer omdat je het wiel helemaal moet uitvinden om een praktische werkwijze te ontwikkelen voor alle gevels.

De komende week gaan we met de oostgevel aan de gang. De 2 ramen zijn inmiddels afgewerkt met folie. 

Het wordt helaas een hele warme week en de zon staat de hele ochtend op de zwarte oostgevel. Dat is zo heet, dus misschien gaan we 's, morgens wel aan de westgevel werken en in de middag aan de oostgevel. Het is in Nederland in deze zomer hollen of stilstaan. Het is wat het is.


Hier zijn de 2 ramen aan de oostgevel afgewerkt met folie.



In de ochtendzon. Door Jan zijn uitlijnen van de gevel zit alles er super strak op.



Een ode aan het hout



Zoekplaatje. Zo ziet het mais ons huis.

Hier kun je goed zien hoe wisselend de mais dit seizoen groeit. Door de vele regen zijn er stukken nog maar in de ontkiemende fase. Op de meeste percelen in Nederland bloeit de mais al.

Vanuit binnen gezien de afwerking in het raam.

Ter hoogte van het midden komt er een risaliet (dakkapel en een uitgebouwde ingang) allemaal uitgevoerd in hout. 



Zoekplaatje. Hier zitten een aantal pas latten tussen die minder breed zijn.





Op de vensterbak komt een stalen afwerking in een antraciet grijze afwerking.

Het wordt nu saai😕







Rechts boven zit de buiten sensor van de warmtepomp.

Hier zie je de paslatten zitten.



Wat een prachtig hout.





Hier moeten de bovenkantje boven de ramen er nog tussen gezet worden.



Hier worden de paslatten straks gemonteerd. 



aan de onderkant monteren we een hoek aluminium profiel zodat alle planken op een goede hoogte komen

Het eerste deel hoera.



Speciale gevelplank schroefspijkers in RvS 304. Kosten  €0,10 per stuk. 

Zit een mooi bolkopje op die tot het hout moet worden geslagen. Mag er niet in. Nederlands fabricaat. Moeten ook nog zoveel als mogelijk in een mooie lijn in de gevel zitten zonder dat je zeeziek wordt.








Ik spuit onze enige regenwaterafvoer nog maar even rood ivm op termijn het maaien van de slootkanten. 



De afwerking in de ramen

Mijn super droog rek.



Mooi droog onder het verandadak


Filmpje over een mooie manier om er makkelijk een ronde hoek aan te vrezen. Jan heeft zijn 10.000 stappen wel gemaakt die dag.

Reacties

Populaire posts